Αναβλήθηκε η δίκη των συλληφθέντων που βασανίστηκαν από τα ΜΑΤ στις 17 Νοεμβρίου 2019

Αναβλήθηκε η δίκη των συλληφθέντων που βασανίστηκαν από τα ΜΑΤ στις 17 Νοεμβρίου 2019

Για 23 Σεπτεμβρίου του 2022 αναβλήθηκε η δίκη των 15 συλληφθέντων που βασανίστηκαν από άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. το βράδυ της 17ης Νοέμβρη 2019, μετά το τέλος της πορείας του Πολυτεχνείου.

Σε μία ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα από δυνάμεις της αστυνομίας λες και στο εδώλιο του κατηγορούμενο βρισκόταν κάποιος αιμοσταγής και επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη ασφάλεια, απαγορεύτηκε η παρουσία δημοσιογράφων με πρόσχημα την πανδημία, σε μία δίκη δημοσίου ενδιαφέροντος.
Η αποβολή των δημοσιογράφων από τη δικαστική αίθουσα την ώρα που μέσα υπήρχαν πάνω από 10 ένστολοι, ανάμεσά τους μάλιστα και ένας αστυνόμος Α, την ώρα που μάρτυρες κατηγορίας είναι αστυνομικοί εγείρει ευλόγως ερωτήματα σχετικά με τη στάση των αρχών ως προς τη δημοσιότητα που μπορει να πάρει η υπόθεση.
Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη υπόθεση έχει δικαιολογημένο δημοσιογραφικό και κοινωνικό ενδιαφέρον. Στη διαδικασία ήταν παρόντες δύο δημοσιογράφοι και δεν επετράπη έστω η παρουσία του ενός όπως και προτάθηκε ως μέση λύση.
Υπενθυμίζεται πως οι 19 συλληφθέντες (4 από αυτούς ανήλικοι), δέχτηκαν αναίτια επίθεση από άνδρες των ΜΑΤ, ξυλοκοπήθηκαν άγρια, εξευτελίστηκαν, και στο τέλος κατηγορήθηκαν για ένα σωρό αδικήματα. Η ΕΛ.ΑΣ. επιχείρησε να τους φορτώσει σωρεία κακουργημάτων, όμως ο εισαγγελέας απέσυρε τις κατηγορίες για κακουργηματικές πράξεις και παρέπεμψε τελικά τους συλληφθέντες κατά περίπτωση για εξύβριση, αντίσταση κατά της αρχής, απλή σωματική βλάβη απόπειρα πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης κ.α. (σ.σ. πλημμελήματα).

Σύμφωνα με τους κατηγορούμενους η αστυνομία προέβη σε συλλήψεις στην τύχη, προχωρώντας σε μια «επιχείρηση σκούπα» σε ανθρώπους που απλά έτυχε και βρέθηκαν στην περιοχή των Εξαρχείων και δεν είχαν καμία σχέση με τα όποια επεισόδια βρίσκονταν σε εξέλιξη εκείνη την ώρα.

Όπως κατήγγειλαν οι συλληφθέντες πριν τους μεταφέρουν στη ΓΑΔΑ, τους οδήγησαν σε υπόγειο πάρκινγκ, στο οποίο, οι αστυνομικοί, τους φωτογράφισαν, παρανόμως, με τα προσωπικά τους τηλέφωνα, βάζοντάς τους να γονατίσουν.
Δείτε εδώ το χρονικό της υπόθεσης και τις μαρτυρίες, δύο εκ των συλληφθέντων του Ζήση Σούρλα και της Ειρήνης Εμινίδου στο  DocumentoQ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter