Ανδρουλάκης κατά Φλωρίδη: Αφήνετε παράθυρο ακαταδίωκτης κακουργηματικής απιστίας

Ανδρουλάκης κατά Φλωρίδη: Αφήνετε παράθυρο ακαταδίωκτης κακουργηματικής απιστίας
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Πυρά κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης από τη βουλή, εγκαλώντας τη ΝΔ για υποβάθμιση των θεσμών που συνδέονται με τη Δικαιοσύνη και τις λειτουργίες του Κράτους Δικαίου. Επέστρεψε κάθε μομφή που απευθύνθηκε προς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ το τελευταίο διάστημα από στελέχη της ΝΔ, από τον πρωθυπουργό αλλά και, με επίκεντρο το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους Ποινικούς Κώδικες, από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη. Μάλιστα αναφέρθηκε δηκτικά σε «καραμπινάτα σκάνδαλα» που αφορούν στη διακυβέρνηση της ΝΔ. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, στη Βουλή την Τετάρτη, ο Νίκος Ανδρουλάκης «το ΠΑΣΟΚ, η δημοκρατική παράταξη, δεν θα κλείσει τα μάτια στα καραμπινάτα σκάνδαλα που εμπλέκονται τα στελέχη σας. Σκάνδαλα που πλήττουν το κράτος δικαίου, τη διάκριση εξουσιών και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όσο κι αν ενοχλείται ο κ. Μητσοτάκης».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επεσήμανε ότι είναι κορυφαίο θέμα ο τρόπος επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης και ότι αυτό θα τεθεί στη συνταγματική αναθεώρηση. Όμως, μέχρι τότε, «για να σταματήσει όποιο παιχνίδι συναλλαγής», όπως παρατήρησε, κάλεσε τον πρωθυπουργό να υιοθετήσει την τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ την Τετάρτη με την οποία για τέσσερα χρόνια μετά τη λύση της υπηρεσιακής σχέσης, απαγορεύεται στους δικαστικούς λειτουργούς ο διορισμός τους σε δημόσιες θέσεις ευθύνης. Πρόκειται για ένα μέτρο θωράκισης της διάκρισης των εξουσιών, σημείωσε.

Παράλληλα, απαντώντας δηκτικά στον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη , τον ρώτησε αιχμηρά ο Νίκος Ανδρουλάκης : «Γιατί αφήνετε παράθυρο ακαταδίωκτης κακουργηματικής απιστίας μέχρι τις 30 Μαρτίου, κ. Φλωρίδη; ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και η Βουλευτής και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Μιλένα Αποστολάκη έχουν εκτενώς αναφερθεί στο ότι σήμερα το έγκλημα της απιστίας διώκεται κατ’ έγκληση στην κακουργηματική μορφή του μόνο εφόσον στρέφεται κατά «πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος ή επιχειρήσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα» και στο κατατεθέν σχέδιο ορίζεται ως έναρξη ισχύος των διατάξεών του η 1.7.2024. Όπως έχει εξηγήσει η Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πρακτική συνέπεια είναι ότι «οποιαδήποτε κακουργηματική πράξη απιστίας τελεστεί από σήμερα και μέχρι την 30.3.2024 σε βάρος οποιουδήποτε νομικού προσώπου του χρηματοπιστωτικού τομέα θα καταστεί την 30.6.2024 ανέγκλητη και δεν θα μπορεί να διωχθεί ποινικά, εφόσον δεν θα έχει κατατεθεί σχετική έγκληση εντός τριών μηνών (κατά το άρθρο 114 παρ.1 ΠΚ).

Αντιθέτως, αν είχε οριστεί η έναρξη ισχύος από την 1.5.2024 (και πολύ περισσότερο από την δημοσίευση του νόμου) δεν θα υπήρχε αυτή η δυνατότητα, καθώς από εκείνη την ημέρα και για τα επόμενα 15 χρόνια (μέχρι την παραγραφή) θα μπορούσε να επέμβει αυτεπαγγέλτως η Εισαγγελία».

Πέραν αυτών, ο Νίκος Ανδρουλάκης απαντώντας σε αναφορές του Γιώργου Φλωρίδη για το Συμβούλιο της Ευρώπης, τόνισε ότι όντως είναι πολύ σημαντικός θεσμός και γι αυτό, τον Οκτώβριο του 2023 είχε ψήφισμα που εγκαλούσε την Ελλάδα για την χρήση του Predator. «Για να τα λέτε όλα, κ. Φλωρίδη, όχι μόνο ό,τι σας συμφέρει. Αφού θέλετε να τα ακούσετε ωμά, θα τα ακούσετε».

Για να προσθέσει σχετικά με τις υποκλοπές: «Αναρωτιούνται, επίσης, στο Ευρωκοινοβούλιο γιατί από τόσα κρούσματα στους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων, σε υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, στον αρχηγό του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος, μόνο εγώ προσέφυγα στη δικαιοσύνη. Τι είναι οι υπόλοιποι; Δεν έχουν ευαισθησίες; Τι είναι αυτό που κρατά πολλούς υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, από το να μην πάνε στην ελληνική και την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη; Αυτό είναι το ερώτημα».

Διαβάστε επίσης: Φάμελλος για παράταση ασυλίας τραπεζιτών: «Ποιο “πλυντήριο” θέλετε να υπηρετήσετε πάλι κ. Φλωρίδη»

Δικηγόροι: Καθολική αποχή την Πέμπτη – Δεν θα λειτουργήσουν τα δικαστήρια της Αθήνας

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter