Σε επίπεδα 2009 η απόδοση των ελληνικών ομολόγων – Κατακρημνίζεται η οικονομία

Σε επίπεδα 2009 η απόδοση των ελληνικών ομολόγων – Κατακρημνίζεται η οικονομία

Συνεχίζονται τα αρνητικά ρεκόρ για τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού και τορπιλίζοντας την προοπτική επανάκαμψης της –ήδη δοκιμαζόμενης από το κύμα ακρίβειας και την εκτίναξη του πληθωρισμού– ελληνικής οικονομίας σε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης, θυμίζοντας τις ζοφερές ημέρες της μεγάλης οικονομικής κρίσης του 2008 που οδήγησαν στα Μνημόνια.

Ειδικότερα, ο ελληνικός 10ετής τίτλος ξεπέρασε και το 5% και σκαρφάλωσε στο 5,1%, τιμή στην οποία δεν έχει βρεθεί από τα τέλη του 2017, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των επενδυτικών κύκλων που κάνουν λόγο για βαρύ οικονομικό χειμώνα. Είχε προηγηθεί η προ ημερών άρνηση των οίκων αξιολόγησης να αναβαθμίσουν την επενδυτική βαθμίδα της Ελλάδας, γεγονός που δείχνει την πορεία της οικονομίας προς την καταστροφή.

Χαρακτηριστικό είναι δε πως τα επίπεδα συναγερμού που έχει θέσει η ΕΚΤ για τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα βρίσκονται στο 4,2%, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2009 -λίγο πριν η Ελλάδα μπει στην οδυνηρή περιπέτεια των απανωτών Μνημονίων- οι αποδόσεις είχαν διαμορφωθεί στο 4,51%.  Έκτοτε οι αποδόσεις του δεκαετούς έλαβαν την ανιούσα, φτάνοντας τον Ιούνιο του 2010 στο 10,55%. Το τι επακολούθησε το νιώσαμε όλοι στο πετσί μας, γεγονός που προετοιμάζει για τις επιπτώσεις μιας συνέχισης του ράλι των επιτοκίων.

ΓΡΑΦΗΜΑ ΟΜΟΛΟΓΑ 10ΕΤΕΣ 28092022
Πηγή: tradingeconomics

To μπαράζ αρνητικών εξελίξεων έρχεται στο φόντο των δηλώσεων της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγάκρντ, η οποία στο πλαίσιο ομιλίας της στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προετοίμασε τόσο για το γεγονός της αύξησης των επιτοκίων όσο και για το γεγονός ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να παραμένει πολύ υψηλός το επόμενο διάστημα.

Η Ιταλία, τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωζώνης που βρίσκεται σε διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης υπό την ηγεσία της ακροδεξιάς και με έντονα ευρωσκεπτικιστικά στοιχεία, βλέπει το δικό της 10ετές ομόλογο να κάνει νέο άλμα στο 4,8%.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ωστόσο βρίσκεται στον πυρήνα της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως δείχνει η νέα άνοδος του 10ετούς γερμανικού τίτλου που ξεπέρασε και το 2,3%, πριν υποχωρήσει ελαφρά το 2,24%.

Όπως επισημαίνει το Reuters, ο μεγάλος κίνδυνος που εντοπίζουν οι αναλυτές έχει να κάνει με την ανάγκη όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικά της Ευρωζώνης να χρηματοδοτήσουν μέτρα ανακούφισης του πληθυσμού από την ακρίβεια και να βρουν λύσεις στην ενεργειακή κρίση, μετά την σύγκρουση της Δύσης με την Ρωσία και τις κυρώσεις που εμποδίζουν τις εισαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου. Αυτή η ανάγκη εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει τους επόμενους μήνες σε υπερπροσφορά νέων κρατικών τίτλων στις αγορές.

Διαβάστε επίσης:

Οι επενδυτές αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από την ελληνική οικονομία

Η Λαγκάρντ βάζει «φρένο» στα μέτρα στήριξης των πολιτών και προαναγγέλλει νέα αύξηση επιτοκίων

Συνεχίζονται τα αρνητικά ρεκόρ για τα ελληνικά ομόλογα – Στα ύψη επιτόκια και spread

Κύρτσος: Οικονομική καταστροφή με υπογραφή Μητσοτάκη

Στο ναδίρ ξανά ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter