Ανοίγει το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα, παραμένουν κλειστά τα καταστήματα στην Κοζάνη

Ανοίγει το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα, παραμένουν κλειστά τα καταστήματα στην Κοζάνη

Νέα δεδομένα όσον αφορά την επαναλειτουργία των καταστημάτων ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής η κυβέρνηση, γνωστοποιώντας τους δύο τρόπους με τους οποίους θα ανοίξει το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα τη Δευτέρα 12 Απριλίου, αποκλείοντας την Κοζάνη.

Οι νέες ανακοινώσεις

Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Παρασκευής ανακοινώθηκε η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στη Θεσσαλονίκη (μόνο με click away) και την Αχαΐα (με click away και click in shop), με την Κοζάνη να μένει εκτός λόγω υψηλού επιδημιολογικού φορτίου. Από Δευτέρα θα επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα ΟΠΑΠ με εξαίρεση τα ΟΠΑΠ Play.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, ανακοινώθηκε ότι αλλάζει το όριο ατόμων στα καταστήματα. Πλέον, για επιφάνειες καταστημάτων έως 500 τετραγωνικά, 1 άτομο ανά 25 τετραγωνικά. Για επιφάνειες άνω των 500 τετραγωνικών, για κάθε 100 τετραγωνικά πλέον των 500, επιτρέπεται ένας πελάτης.

Παράλληλα, έγινε αναφορά και στην δια ζώσης επαναλειτουργία των Λυκείων από τη Δευτέρα, όπως είχε άλλωστε ανακοινωθεί την Τετάρτη.

Οι περιοχές που μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο»

Στο «βαθύ κόκκινο» μπαίνει από το Σάββατο η Π.Ε Κω και ο Δήμος Ήλιδας, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ η Π.Ε Αττικής παραμένει σε καθεστώς σκληρού lockdown.

Αντίθετα, στο «κόκκινο» επίπεδο κατεβαίνουν από τη Δευτέρα η Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας, η Π.Ε Αργολίδας, μέρος της Π.Ε Φθιώτιδας, ο Δήμος Κατερίνης και ο Δήμος Μαντουδίου, ο Δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού ο Δήμος Αστυπάλαιας και ο Δήμος Σκιάθου.

Η ενημέρωση για τον κορονοϊό

«Σημαντικά επιβαρυμένο είναι το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια», ανέφερε στην αρχή της τοποθέτησής της η Βάνα Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι «διαπιστώνεται διασπορά και σε εξωτερικούς χώρους από ατομα που δεν φορούσαν μάσκα», ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη Βόρεια Ελλάδα, όπου διαπιστώνεται «καθολική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου».

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι ο αριθμός των νοσηλευομένων στην επικράτεια ανέρχεται σε 5.500, ενώ η κάλυψη των ΜΕΘ έφτασε το 85%, με την κ. Παπαευαγγέλου να τονίζει πως «η πίεση συνεχίζεται». Όσο για τα self tests, η καθηγήτρια ανέφερε ότι στόχος είναι η εξάπλωση της χρήσης του σε όλους τους εργασιακούς χώρους. Τέλος, υπογράμμισε ότι οι κινήσεις για την χαλάρωση των μέτρων «θα γίνονται σταδιακά».

Στη συνέχεια, ο Γκίκας Μαγιορκίνης παρουσίασε τα επιδημιολογικά στοιχεία σε παγκόσμιο επίπεδο για την περασμένη εβδομάδα, ενώ για την Ελλάδα σημείωσε ότι η πίεση συνεχίζεται, ωστόσο ο ρυθμός επιβάρυνσης του συστήματος υγείας είναι επιβραδυνόμενος.

Καμία απάντηση -ακόμη- για το Πάσχα

Ο Νίκος Χαρδαλιάς απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά σχετικά με την πασχαλινή περίοδο κι αν υπάρχουν σκέψεις για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «απέχουμε τρεις εβδομάδες από το Πάσχα» συνιστώντας υπομονή, δίχως να δοθεί κάποια συγκεκριμένη απάντηση.

«Έχουμε στο μυαλό μας την πασχαλινή περίοδο, μας έχει απασχολήσει το ζήτημα στην Επιτροπή, όχι ακόμα σε επίπεδο επίσημης συζήτησης», υπογράμμισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει μία αβεβαιότητα για τον τρόπο με τον οποίον θα κινηθεί η πανδημία».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter