Αντιπρόεδρος Fed: «Υπόδειγμα κακοδιαχείρισης η SVB – Ανάγκη για βελτίωση του τραπεζικού συστήματος»

Αντιπρόεδρος Fed: «Υπόδειγμα κακοδιαχείρισης η SVB – Ανάγκη για βελτίωση του τραπεζικού συστήματος»

Την ανάγκη μεταρρύθμισης του τραπεζικού συστήματος αναμένεται να τονίσει ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) Μάικλ Μπαρ την Τρίτη ενώπιον του Κογκρέσου, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα.

«Η αποτυχία της SVB δείχνει την ανάγκη να προχωρήσουμε στο έργο μας για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού συστήματος», αναμένεται να αναφέρει μεταξύ άλλων ο αξιωματούχος της ομοσπονδιακής κεντρική τράπεζας.

Ο Μάικλ Μπαρ ο οποίος θεωρείται ένας από τους αρχιτέκτονες του νόμου Dodd-Frank, ο οποίος ψηφίστηκε μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009 για να ρυθμίσει καλύτερα τη δραστηριότητα των μεγάλων αμερικανικών τραπεζικών ιδρυμάτων. Η μεταρρύθμιση αυτή στη συνέχεια ανατράπηκε το 2018 από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

«Για παράδειγμα, είναι σημαντικό να προτείνουμε και να εφαρμόσουμε τις τελικές μεταρρυθμίσεις της συμφωνίας της Βασιλείας ΙΙΙ, οι οποίες θα αντικατοπτρίζουν καλύτερα τους εμπορικούς και λειτουργικούς κινδύνους στις εκτιμήσεις μας για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών», αναμένεται να διευκρινίσει ο αντιπρόεδρος της Fed.

Η «Βασιλεία ΙΙΙ», ένα ευρύ φάσμα διεθνών μεταρρυθμίσεων στον τραπεζικό τομέα, ξεκίνησε μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009, προκειμένου να ενισχύσει την ευρωστία των τραπεζών. Πολλά μέτρα ελήφθησαν αλλά ορισμένες μεταρρυθμίσεις μένει ακόμη να ολοκληρωθούν, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί η τράπεζα δεν μπόρεσε να επιλύσει τα προβλήματα που είχαμε εντοπίσει εγκαίρως», αναμένεται να υπογραμμίσει ο Μάικλ Μπαρ, επισημαίνοντας ότι η επίλυση των προβλημάτων «δεν είναι δουλειά των ρυθμιστικών αρχών» αλλά «της διοίκησης και του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας».

Πηγή: Barron’s, Reuters

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% από τη Fed εν μέσω ανησυχίας για νέα «βουτιά» της Wall Street

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter