ΗΠΑ: Αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% από τη Fed εν μέσω ανησυχίας για νέα «βουτιά» της Wall Street

ΗΠΑ: Αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% από τη Fed εν μέσω ανησυχίας για νέα «βουτιά» της Wall Street

Σε μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων, κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%) αυτή τη φορά προχώρησε την Τετάρτη η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), εν μέσω τεταμένης ανησυχίας για νέα «βουτιά» της Wall Street, στον απόηχο της κατάρρευσης των Silicon Valley Bank και Signature Bank αλλά και της διάσωσης της ελβετικής Creddit Suisse δια του αναγκαστικού «γάμου» με την UBS και ενώ αρκετοί οικονομικές αναλυτές επισημαίνουν τον κίνδυνο αναζοπύρωσης της τραπεζικής κρίσης εξαιτίας ακριβώς της επιτοκιακής πολιτικής.

Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση η Fed είχε προχωρήσει σε αύξηση 50 μονάδων βάσης. «Το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές και ανθεκτικό», ανέφερε η Fed σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε μετά τη διήμερη συνεδρίασή της.

«Όλες οι καταθέσεις στις αμερικανικές τράπεζες είναι ασφαλείς διαμήνυσε από πλευράς του» ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης της Fed, τονίζοντας ότι τα προγράμματα δανεισμού της κεντρικής τράπεζας καλύπτουν τις ανάγκες των τραπεζικών ιδρυμάτων. «Μεμονωμένα προβλήματα σε τράπεζες μπορούν να πλήξουν το τραπεζικό σύστημα αν δεν αντιμετωπιστούν και αυτός είναι ο λόγος που αναλάβαμε αποφασιστική δράση», τόνισε ο ίδιος.

Η αύξηση αυτή είναι μικρότερη σε σχέση με αυτή που αναμενόταν καθώς πριν τις εξελίξεις στη Silicon Valley Bank και την Credit Suisse οι αναλυτές περίμεναν ότι τα επιτόκια του δολαρίου θα αυξάνονταν κατά 50 μονάδες βάσεις 0,50%.

Οι αξιωματούχοι της Fed προέβλεπαν ότι  τα επιτόκια θα φτάσουν στο 5,25% και τον Δεκέμβριο, αλλά στη ανακοίνωση της Τετάρτης έχει απαλειφθεί η φράση ότι οι «συνεχιζόμενες αυξήσεις» θα είναι κατάλληλες, φράση που βρισκόταν σε κάθε ανακοινωθέν από τις 16 Μαρτίου, όταν ξεκίνησε ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων.

Επιμένει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων η Λαγκάρντ για να πέσει ο πληθωρισμός

Την ίδια στιγμή στην ευρωζώνη η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίστηκε νωρίτερα καθησυχαστική αναφέροντας ότι διαφαίνονται πιέσεις στις τράπεζες, ωστόσο είναι απίθανο αυτές να εξελιχθούν σε τραπεζική κρίση.

«Η επαναφορά του πληθωρισμού στο 2% μεσοπρόθεσμα είναι αδιαπραγμάτευτη», δήλωσε η ίδια σε συνέδριο παρατηρητών της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη την Τετάρτη. «Θα το πετύχουμε ακολουθώντας μια στιβαρή στρατηγική που εξαρτάται από τα δεδομένα και ενσωματώνει την ετοιμότητα για δράση, αλλά που δεν προχωρά με συμβιβασμούς γύρω από τον πρωταρχικό μας στόχο», συμπλήρωσε σύμφωνα με το Bloomberg.

Πηγή: Reuters, AFP, Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Επιτόκια: Πιο σταδιακή αλλά συνολικά μεγαλύτερη αύξηση από ΕΚΤ και Fed

ΕΚΤ – Fed: Νέος γύρος αύξησης των επιτοκίων την ερχόμενη εβδομάδα

Σε υψηλό 15ετίας τα επιτόκια της FED – Αυξήθηκαν κατά 50 μονάδες βάσης

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter