Αντιθέσεις ανακρίβειες και προκλήσεις από τους μάρτυρες αστυνομικούς στη «δίκη των Σεπολίων»

Αντιθέσεις ανακρίβειες και προκλήσεις από τους μάρτυρες αστυνομικούς στη «δίκη των Σεπολίων»

Με τις καταθέσεις δύο αστυνομικών, του αξιωματικού υπηρεσίας στο ΑΤ Κολωνού το επίμαχο διάστημα, και του επικεφαλής μίας από τις ομάδες ΔΙΑΣ που κλήθηκαν για ενισχύσεις στο σημείο, συνεχίστηκε σήμερα η δίκη των τεσσάρων συλληφθέντων στα Σεπόλια στις 17 Νοέμβρη 2020, μετά την ολοκλήρωση της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Συγκεκριμένα ο 24χρονος Ορέστης Καττής κατηγορείται για διατάραξη κοινής ειρήνης, απείθεια, πρόκληση απλής σωματικής βλάβης, εξύβριση. Οι άλλοι τρεις συλληφθέντες η αδελφή του Λυδία Καττή, ο Νικόλας Καβακλής και Μάκης Λιβάνης, που συνελήφθησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Κολωνού, όταν πήγαν να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψη του πρώτου αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εξύβριση, απόπειρα για επικίνδυνη σωματική βλάβη, αντίσταση κατά της αρχής.

Διαβάστε επίσης: Σεπόλια: Τους βασάνισαν και τώρα τους δικάζουν – «Στο σκαμνί» μέλη της οικογένειας Καττή

Κατά την ακροαματική διαδικασία, οι δύο αστυνομικοί έπεσαν σε σειρά αντιφάσεων σε σχέση με την προανακριτική τους κατάθεση ενώ την ίδια ώρα δημιουργούσαν πρόσθετες ξαφνικές αναμνήσεις από το συμβάν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώτος μάρτυρας ο οποίος ήταν τότε αξιωματικός υπηρεσίας στο ΑΤ Κολωνού, υπηρέτησε ένα χρόνο στη θέση αυτή και ζήτησε πριν από δύο μήνες μετάθεση στην ΟΠΚΕ, την οποία και πήρε παρά το γεγονός ότι δεν έχει βγει ακόμα το πόρισμα της Προφορικής Διοικητικής Εξέτασης στην οποία κλήθηκε και έδωσε εξηγήσεις σχετικά με το περιστατικό.

Ο ίδιος κατά την κατάθεσή του, η οποία χαρακτηρίστηκε από τους συνηγόρους υπεράσπισης των τεσσάρων ως «κινούμενη άμμος» ισχυρίστηκε ότι εκείνη την ημέρα ήταν συγχυσμένος και για αυτό από την προανακριτική του κατάθεση λείπουν πολλά από όσα κατέθεσε σήμερα στο δικαστήριο.

Διαβάστε επίσης: Πογκρόμ στα Σεπόλια: Ξυλοκόπησαν διαδηλωτή και την οικογένειά του – Στο νοσοκομείο φρουρούμενος με έμφραγμα ο πατέρας (Photos – Video)

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο μάρτυρας υποστήριξε πως η σύγχυσή του προήλθε από την επίθεση που δέχτηκε καθώς όπως είπε «έφαγε  ξύλο». Όταν ερωτήθηκε γιατί κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στην αρχική του κατάθεση αλλά και ποιος, πως και γιατί του επιτέθηκε απάντησε ότι «όταν κάποιος μου φωνάζει αισθάνομαι ότι τρώω ξύλο».

Ο μάρτυρας υποστήριξε πως στο Α.Τ. βρίσκονταν μόνο τρία άτομα σε υπηρεσία αφού οι υπόλοιποι έλειπαν λόγω της πορείας του Πολυτεχνείου. Ο ίδιος σημείωσε πως κάλεσε δύο φορές σε ενισχύσεις στη διάρκεια της βάρδιας. Την πρώτη, ο αστυνομικός παραδέχτηκε ότι κάλεσε ενισχύσεις χωρίς λόγο καθώς τα άτομα που προηγουμένως συμμετείχαν σε πορεία για το Πολυτεχνείο πέρασαν μπροστά από το ΑΤ «χωρίς επιθετικές διαθέσεις και χωρίς να κάνουν τίποτα», όπως είπε ο ίδιος.

 Η δεύτερη φορά που κάλεσε ενισχύσεις ήταν όταν αργότερα, πάλι στο Αστυνομικό Τμήμα, η οικογένεια Καττή, γείτονες και φίλοι τους, βρέθηκαν εκεί επειδή ο επικεφαλής της ομάδας ΔΡΑΣΗ, που νωρίτερα είχε προσαγει τον Ορέστη Καττή στην πυλωτή της πολυκατοικίας του, τους είχε παροτρύνει να πάνε στο ΑΤ λέγοντας «μια προσαγωγή είναι, ελάτε στο ΑΤ Κολωνού και θα τον δείτε».

Διαβάστε επίσης: Στη Βουλή οι αποκαλύψεις του Documento για υπέρμετρη βία και ακροδεξιά ρητορική από την ΕΛ.ΑΣ.

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι ο Δημήτρης Καττής πέταγε κιγκλιδώματα που πέρασαν ξυστά πάνω από το κεφάλι του, πράγμα που δεν είχε αναφέρει στην αρχική του κατάθεση.

Μάλιστα, όταν ερωτήθηκε γιατί δεν το είχε αναφέρει στην αρχική του κατάθεση, απάντησε ότι… δεν θυμάται. Ο ίδιος ισχυρίστηκε μάλιστα ότι ο Δημήτρης Καττής, ο άνθρωπος που μεταφέρθηκε με έμφραγμα στο νοσοκομείο, «δεν ήταν λιπόθυμος, μόνος του ξάπλωσε», ενώ λίγο νωρίτερα είχε αναφέρει πως ήταν λιπόθυμος.

Δικηγόρος: Πριν είπατε ότι ήταν λιπόθυμος και δεν συνεργαζόταν. Γιατί το αναιρείτε τώρα;

Μάρτυρας: Χαριτολογώντας το είπα.

Πρόεδρος: Εννοείτε ότι δεν ακριβολογούσατε; Γιατί χαριτολογώ σημαίνει κάνω αστεία.

Μάρτυρας: Εννοούσα ότι δεν ακριβολογούσα.

Σύμφωνα την πλευρά της υπεράσπισης ο μάρτυρας ήταν εκείνος που δεν άφηνε το ασθενοφόρο με τον εμφραγματία Δημήτρη Καττή να φύγει αν δεν πάρει τα στοιχεία του. Ο ίδιος ωστόσο τοποθετεί τον εαυτό του σε άλλο σημείο.

Δικηγόρος: Εμπόδισε κάνεις το ΕΚΑΒ να φύγει; Ποιος φώναζε «δεν θα φύγει το ΕΚΑΒ αν δεν μου δώσει ο συλληφθείς την ταυτότητα του;»

Μάρτυρας: Δεν γνωρίζω , ήμουν στο τμήμα

«Έμεινα 20 δευτερόλεπτα, συνέλαβα έναν, έφυγα»

Ο δεύτερος αστυνομικός μάρτυρας κατηγορίας ήταν επικεφαλής μίας από τις ομάδες ΔΙΑΣ που κλήθηκαν για ενισχύσεις στο ΑΤ Κολωνού όταν η οικογένεια Καττή πήγε εκεί να δει τον προσαχθέντα Ορέστη. «Η ομάδα μου έφτασε τελευταία. Δεν έκατσα στο περιστατικό πάνω από μισό λεπτό. Συνέλαβα έναν».

Ο μάρτυρας, με ελαφρώς επιθετική διάθεση, περιέγραψε ότι την ώρα που συνάδελφοί του προσπαθούσαν να χειροπεδήσουν τον Δημήτρη Καττή αυτός και η ομάδα του συνέλαβαν ένα άτομο ανάμεσα στους συγκεντρωμένους. Συγκεκριμένα υποστήριξε πως «δεν έκατσα πάνω από 20 δευτερόλεπτα. Βαριά…».

Διαβάστε επίσης: ΕΛ.ΑΣ: «Είμαστε φασίστες, έχουμε χούντα και θα σας γαμ…με εδώ μέσα» (Video)

«Εμείς πήγαμε με σήμα του κέντρου. Είδαμε κάποιους συναδέλφους να προσπαθούν να ακινητοποιήσουν κάποια άτομα. Εγώ θυμάμαι μόνο έναν κύριο που έπιασα. Μεγάλος κύριος. Δεν ήταν τα παιδία (σ.σ. δείχνει τους τρεις κατηγορουμένους, ο Μάκης Λιβάνης στον οποίο αναφέρεται ο μάρτυρας δεν ήταν παρών στην αίθουσα) Υπήρχε μια ένταση. Εγώ απλά έπιασα αυτόν κύριο κ τον πήγα στο Α.Τ.  που ήταν στα 30 μέτρα».

Δικηγόρος: Τι έκανε κ του βάλατε χειροπέδες;

Μάρτυρας: Προσπαθούσε να αποσπάσει κρατούμενο από συνάδελφο.

Δικηγόρος: Αντιστέκονταν αυτός που ήταν κάτω;

Μάρτυρας: Ναι μάλιστα.

Δικηγόρος: Μα ήταν εμφραγματίας

Μάρτυρας: Ναι αντιστεκόταν.

Δικηγόρος: Πως προσπαθούσε να τον πάρει; Τράβαγε τον αστυνομικό;

Μάρτυρας: Ναι

Δικηγόρος: Να τον κάνει τι;

Μάρτυρας: Δεν ξέρω.

Δικηγόρος: Αυτά που λέτε γιατί δεν τα είπατε προανακριτικά ;

Μάρτυρας: Ό,τι γράφω στην κατάθεση.

Δικηγόρος: Μα δεν είναι ο,τι γράφετε.

Μάρτυρας: Ό,τι γράφω, γιατί απαγορεύεται;

Δικηγόρος: Μήπως κάνετε λάθος; Μήπως απλά ήταν ένα πλήθος αρπάξατε έναν κ φύγατε;

Μάρτυρας: Ό,τι γράφω στην κατάθεση μου.

Τέλος, η σημερινή δικάσιμος ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση εγγράφων κατά την οποία κατατέθηκαν στο δικαστήριο περισσότερα από 130 ψηφίσματα μαζικών φορέων που ζητούν την απόσυρση όλων των κατηγοριών για τους τέσσερις συλληφθέντες αλλά και με την επίδειξη οπτικοακουστικού υλικού από όλα τα σημεία των συμβάντων εκείνης της ημέρας τα οποία καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς των αστυνομικών και αποδεικνύουν το πογκρόμ που έλαβε χώρα στη γειτονιά των Σεπολίων.

Αξίζει να σημειωθεί πως πολλοί αστυνομικοί της ομάδας ΔΡΑΣΗ και ΔΙΑΣ βρίσκονταν στο ακροατήριο την ώρα που κλήθηκαν οι συνάδελφοι τους να δουν το οπτικοακουστικό υλικό, γελούσαν προκλητικά και σχολίαζαν προκαλώντας τις παρατηρήσεις από το υπόλοιπο κοινό της αίθουσας η οποία ήταν γεμάτη από αλληλέγγυο προς τους κατηγορούμενους κόσμο.

Το χρονικό

Σχεδόν ένα χρόνο πριν μια οικογένεια βρέθηκε κάτω από τη μπότα της ανεξέλεγκτης ασυδοσίας της ΕΛ.ΑΣ. ενώ ολόκληρη η κοινωνία συγκλονίστηκε όταν ήρθε αντιμέτωπη με την αλήθεια της καταστολής. Η ομάδα ΔΕΛΤΑ, την οποία επανέφερε μετά μεγάλου ενθουσιασμού ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επιτέθηκε με μένος σε όποιον είχε την ατυχία να βρεθεί μπροστά της. Πάνω σε μηχανάκια που έτρεχαν με δολοφονικές τάσεις και ιλιγγιώδη ταχύτητα στα στενά των Σεπολίων, οι άνδρες της ομάδας Δέλτα, με την άνεση της άνευ ορίων ελευθερίας που τους είχε δοθεί, όργωσαν τη γειτονιά της Αθήνας σκορπίζοντας τον τρόμο.

Συγκεκριμένα ο Ορέστης και η Λυδία Καττή μαζί με τους γονείς τους Δημήτρη Καττή και Γιώτα Μπόμπου δέχτηκαν επίθεση από τις δυνάμεις καταστολής της ΕΛ.ΑΣ. το απόγευμα της 17ης Νοεμβρίου 2020 κάτω από το ίδιο τους το σπίτι στα Σεπόλια, την ώρα που επέστρεφαν από τη συγκέντρωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter