Απαξιωτικός για τη μελέτη Τσιόδρα «που δεν είχα παραλάβει» ο Μητσοτάκης (Video)

Απαξιωτικός για τη μελέτη Τσιόδρα «που δεν είχα παραλάβει» ο Μητσοτάκης (Video)

Τις απαξιωτικές αναφορές κυβερνητικών του στελεχών, όπως του Άκη Σκέρτσου, ενστερνίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να σχολιάσει τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα, αδειάζοντας παντελώς την επιστημονική επάρκεια του «πιο στενού συνεργάτη του για τα της πανδημίας», υποστηρίζοντας πως «δεν περίμενα καμία μελέτη, κανενός καθηγητή…» και πως ο ίδιος στήριξε το ΕΣΥ από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Σχόλιο «για τη σκόνη που σηκώθηκε με τη μελέτη» του καθηγητή και επικεφαλής της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Σωτήρη Τσιόδρα και του καθηγητή Δημόσιας Υγείας, Θεόδωρου Λύτρα επεφύλαξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού, υποβαθμίζοντας και εκείνος τα συμπεράσματά της, και αυτοθαυμαζόμενος για μία ακόμα φορά, καθώς υποστήριξε πως οι πολιτικές του από το ξέσπασμα της πανδημίας τα είχαν προβλέψει.

Στην ομιλία του, ο Κ. Μητσοτάκη υποστήριξε πως αυτά που βρήκε η μελέτη «τα έλεγα από τον Φεβρουάριο του 2020», υποστηρίζοντας ωστόσο παρελκυστικά πως τα ευρήματά της είναι «ότι όσο πιέζεται το ΕΣΥ αυξάνουν οι απώλειες και το εμβόλιο είναι η μοναδική λύση και πως το σύστημα είναι δύο ταχυτήτων και χρειάζεται ουσιαστική ενίσχυση», απορρίποντας τις ευθύνες για την ελλιπή ενίσχυση του ΕΣΥ.

Αξίζει να σημειωθεί πως εν τη ρυμη του λόγου, ο πρωθυπουργός παραλίγο να παραδεχτεί πως είχε παραλάβει τη μελέτη, σπεύδοντας να διορθώσει πως «την είχαμε παραλάβει στην κυβέρνηση, όχι στο Μέγαρο Μαξίμου, γιατί τη μελέτη αυτή ουδέποτε εμείς την είχαμε συζητήσει», προκαλώντας αντιδράσεις από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε τα ευρήματα για να επικαλεστεί τα σχέδιά του για «ανασυγκρότηση» του ΕΣΥ, στη λογική των δηλώσεών του το περασμένο καλοκαίρι πως «δεν γίνεται να υπάρχουν δύο νοσοκομεία σε απόσταση 20 χιλιομέτρων».

Στη συνέχεια, στο πνεύμα του Άδωνι Γεωργιάδη και του Θάνου Πλεύρη, αναφέρθηκε στην κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνησή του από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας πως «από το πρώτο lockdown γνωρίζαμε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μας παρέδωσε μία κατάσταση τραγική, και σπεύσαμε να ενισχύσουμε το ΕΣΥ ώστε να φτάσουμε σε όλες τις υγειονομικές περιφέρειες να έχουμε σχεδόν διπλασιάσει τον αριθμό των ΜΕΘ».

To άρθρο της Κοτανίδου

Παρακάτω, διαβάζοντας άρθρο της καθηγήτριας και στελέχους της απολύτου εμπιστοσύνης του, κας Κοτανίδου που έγραψε «ας σημειωθεί πως το πρόβλημα της αναμονής ΜΕΘ προϋπήρχε της πανδημίας και είναι διαχρονικό. Στο διάστημα αυτό προφανώς οι ασθενείς λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα. Δεν υπάρχει αμφιβολία όμως ότι η ιδανική αντιμετώπιση των απειλητικών για τη ζωή προβλημάτων υγείας των ασθενών γίνεται καλύτερα στο ελεγχόμενο περιβάλλον των ΜΕΘ», υποστηρίζοντας πως η κατάσταση που επικρατεί σήμερα είναι διαχρονική.

Μάλιστα, στο σημείο αυτό επιχείρησε με καθυστέρηση τριών εβδομάδων να «ανασκευάσει» τις εξωφρενικές του δηλώσεις για την διασωληνωση εντός και εκτός ΜΕΘ, σημειώνοντας πως «για να εξηγήσουμε αυτό που είπαμε και όντως στην προηγούμενή μου ομιλία δεν χρησιμοποίησα την καλύτερη δυνατή διατύπωση, η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ είναι λύση ανάγκης στην οποία καταφεύγουμε όταν η πίεση εσυ είναι πολύ μεγάλη. Είναι καινούριο ζήτημα; Επί δικών σας ημερών το είχατε αντιμετωπίσει;» εγκάλεσε τον Π. Πολάκη, επικαλούμενος στη συνέχεια αναφορά της ΠΟΕΔΗΝ για την κατάσταση στα ελληνικά νοσοκομεία επί κυβέρνησης Τσίπρα.

Και στο σημείο αυτό δεν απέφυγε τις αμετροεπείς αναφορές, καθώς αφού αναφέρθηκε στις «τραγικές ελλείψεις» του ΕΣΥ εκείνης της περιόδου και την κριτική της ΠΟΕΔΗΝ στην τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας, συνέχισε πως «εδώ γίνεται ακόμα καλύτερο» για να αναφερθεί σε εκτιμήσεις για τις απώλειες ζωών από τις τότε ελλείψεις. Σημειώνεται πως ακόμα και ο ίδιος κατάλαβε το φάουλ, σπεύδοντας να συμπληρώσει «ή ακόμα πιο δραματικό».

Επίσης, επέλεξε να αναφερθεί στο παράδειγμα της Σουηδίας, για την οποία είπε πως επέλεξε να μην στέλνει καν τους υπερήλικες στα νοσοκομεία επί Covid, ενώ επικαλέστηκε τα παραδείγματα του Χονγκ Κονγκ και της Ιαπωνίας, για να καταλήξει πως «αυτά συμβαίνουν σε όλα τα συστήματα υγείας».

Παρακάτω, επανέλαβε τις αναφορές των στελεχών της κυβέρνησής του για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ψήφισε, καταλήγοντας «να τη χαίρεστε τη στήριξη που μας παρείχατε κύριε Τσίπρα».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter