Απεργοί καλλιτέχνες στο documentonews.gr – «Εάν μείνουμε σπίτια μας δεν θα αλλάξει τίποτα»

Απεργοί καλλιτέχνες στο documentonews.gr – «Εάν μείνουμε σπίτια μας δεν θα αλλάξει τίποτα»

Από το πρωί της Πέμπτης η πλατεία Συντάγματος και ο δρόμος μπροστά από τη Βουλή πλημμύρισε από απεργούς καλλιτέχνες -προσφάτως χαρακτηρισμένους από το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 ως… απόφοιτους Λυκείου. Η ισχυρή αστυνομική παρουσία δεν κατάφερε να καταπνίξει τον δυναμικό παλμό της συγκέντρωσης: ηθοποιοί, μουσικοί, χορευτές, σπουδαστές και εκπαιδευτικοί έδωσαν όλοι το παρόν ζητώντας την κατάργηση του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος.

Είναι άλλωστε η δεύτερη μέρα της –μαζικής- απεργιακής κινητοποίησης των ηθοποιών που πραγματοποιήθηκε ύστερα από απόφαση του Συλλογικού τους Οργάνου, του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

Το Documento βρέθηκε εκεί, δίπλα στους απεργούς καλλιτέχνες τους οποίους η κυβέρνηση Μητσοτάκη απαξιώνει για άλλη μια φορά…

Γιάννης Αναστασάκης, ηθοποιός

«Είναι απαράδεκτο το Προεδρικό Διάταγμα και πρέπει να αποσυρθεί. Και η νομοθετική διάταξη που εξαγγέλθηκε όχι μόνο δεν λύνει, αλλά μάλλον περιπλέκει τα ζητήματα. Δεν είμαι σίγουρος εάν πραγματικά ξέρουν τι πρέπει να κάνουν σε αυτή την κυβέρνηση. Προσωπικά χάρηκα που στην σχετική επιτροπή που προτίθεται να συστήσει η Κυβέρνηση θα υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που γνωρίζουν τα προβλήματά μας αλλά αυτό θα πάρει χρόνο. Και το τι πρέπει να γίνει το έχει δηλώσει ξεκάθαρα το Σωματείο μας. Είμαστε σήμερα εδώ για να πιέσουμε, κάνουμε απεργία και μάλιστα με πρωτοφανή ποσοστά, όχι μόνο στα θέατρα αλλά και στα σήριαλ. Ψηφίσαμε και για νέα απεργία στις 8 του μήνα. Δεν βλέπω άλλο τρόπο για να δείξουμε ότι αντιδρούμε. Εάν μείνουμε σπίτια μας δεν θα αλλάξει τίποτα, γι αυτό είμαι εδώ σήμερα».

Σάββας Στρούμπος, σκηνοθέτης, ηθοποιός

«Τα τελευταία 10-12 χρόνια αισθάνομαι ότι ο χώρος του πολιτισμού έχει υποστεί μια μορφή βιασμού. Καταργήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις, τα βαρέα ένσημα, χτυπήθηκε ο οργανισμός εταιρικών θιάσων που στήριζε ανεξάρτητες πρωτοβουλίες των καλλιτεχνών. Καταργήθηκαν οι επιχορηγήσεις, επανεμφανίστηκαν και τώρα έχουν κατακρεουργηθεί. Σαν να μην έφταναν αυτά, μέσα στην πανδημία χαρακτηριστήκαμε υποκριτές, που σκόπιμα δουλεύουμε με μαύρη εργασία. Πλέον θα χαρακτηριστούμε και απόφοιτοι λυκείου! Λες και έχει στοχοποιηθεί ένας ολόκληρος κλάδος. Η κεντρική τάση βέβαια είναι να ιδιωτικοποιηθεί και να εμπορευματοποιείται. όλο και περισσότερο η παιδεία και η ίδια η καλλιτεχνική δημιουργία. Δηλαδή η τέχνη είτε ως παιδεία, είτε ως καλλιτεχνικό έργο, να φύγει από τα χέρια των καλλιτεχνών και να περάσει στα χέρια των παραγωγών. Με βάση τον αγώνα που γίνεται αυτή τη στιγμή για να καταργηθεί το Προεδρικό Διάταγμα, πρέπει να τεθεί ξανά το ζήτημα της ανώτερης δωρεάν καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, των αξιοπρεπών συλλογικών συμβάσεων, των αξιοπρεπών επιχορηγήσεων και ο τρόπος με τον οποίο οφείλεται να παράγεται ένα έργο τέχνης».

Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, σκηνοθέτης

«Χαίρομαι πάρα πολύ που έχει τόσο κόσμο. Χαίρομαι που τον φοβούνται τον πολιτισμό, δεν τον αγαπάνε όμως. Η απαξίωση παραμένει, αλλά θεωρώ ότι αυτό που συμβαίνει από τους καλλιτέχνες που κατεβαίνουν για πρώτη φορά τόσος κόσμος είναι μια πολύ δυνατή κίνηση. Δεν έχω ξαναδεί τόσο μεγάλη κινητοποίηση αλλά είναι ακραίο αυτό μας συμβαίνει. Η κυβέρνηση δεν επιτρέπει ούτε τον διάλογο και περνάει νομοσχέδια ή τροπολογίες που μας αφορούν χωρίς τη δική μας άποψη. Αλλά αυτή είναι μια γενικότερη τακτική που ακολουθεί αυτή η κυβέρνηση».

Ερρίκος Λίτσης, ηθοποιός

«Θέλω να πιστεύω ότι η κινητοποίηση των καλλιτεχνών θα είναι η αιχμή του δόρατος για ένα μεγαλύτερο και μαζικότερο κίνημα, σε μια προσπάθεια ν’ αλλάξουν κάποια πράγματα στην πατρίδα μας προς το δημοκρατικότερο και το καλύτερο».

Θωμάς Κινδύνης, ηθοποιός

«Αυτό το Προεδρικό Διάταγμα της κυβέρνησης είναι ο ορισμός της υποτίμησης και της περιφρόνησης προς στους καλλιτέχνες. Εάν περιφρονείς τον πολιτισμό καταργείς κάθε έννοια δημοκρατίας. Μακάρι να αποδώσει ο αγώνας μας και να μπορέσουμε να καταργήσουμε αυτή την αθλιότητα που είναι χωρίς νόημα και λογική. Μα, πάνε να καταργήσουν τα πτυχία των σχολών που οι ίδιοι έχουν εγκρίνει! Οι δραματικές σχολές δεν φύτρωσαν αυθαίρετα, οι ίδιοι έχουν θέσει τις προϋποθέσεις και τις άδειες για τη λειτουργία τους. Στην ουσία καταργούν αυτό που οι ίδιοι έχουν νομιμοποιήσει; Είμαστε εδώ για να μεταφέρουμε ένα μήνυμα στον κόσμο: ότι δεν είναι όλα μόνο μια αισχρή πολιτική και μια βαρβαρότητα. Θέλουμε να έχουμε έναν πολιτισμό που να τιμά την άνθρωπο. Αλλά σε ποιο πεδίο τα πάει καλά αυτή η κυβέρνηση; Στην υγεία; Στην ακρίβεια;».

Διαβάστε επίσης:

Πανκαλλιτεχνικός ξεσηκωμός: Δυναμικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα (Photos)

Πανκαλλιτεχνικός ξεσηκωμός σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για το επίμαχο ΠΔ που υποβαθμίζει τα πτυχία

«Καχύποπτοι» κατά την κυβέρνηση Μητσοτάκη οι καλλιτέχνες που απεργούν (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter