Απεργούν οι δικαστικοί υπάλληλοι: Σε 3.000 οι κενές θέσεις, δυσχεραίνεται το έργο της Δικαιοσύνης

Απεργούν οι δικαστικοί υπάλληλοι: Σε 3.000 οι κενές θέσεις, δυσχεραίνεται το έργο της Δικαιοσύνης

Σε δίωρη διακοπή εργασιών προχώρησαν σήμερα οι δικαστικοί υπάλληλοι της Αθήνας, εν όψει και της απεργίας που έχει εξαγγείλει την Τετάρτη 2 Μαρτίου η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ), οι οποίοι για ακόμη μια φορά χτυπούν καμπανάκι προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς οι ελλείψεις σε προσωπικό σε συνδυασμό με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δυσχεραίνουν την εκτέλεση του έργου τους με άμεσο αντίκτυπο στη γενικότερη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται σε επιστολή που απέστειλαν προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα, τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Εργασίας κ. Κώστα Χατζηδάκη, η οποία κοινοποιείται στην πρόεδρο και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όπως επίσης και στον πρόεδρο του ΣτΕ, η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος προχωρά σε 24ωρη Πανελλαδικής προειδοποιητική κλαδική απεργία για την Τετάρτη 2 Μαρτίου.

Σύμφωνα με την επιστολή οι δικαστικοί υπάλληλοι διεκδικούν:

1.   ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΔΩΝ, καθώς οι κενές θέσεις Δικαστικών Υπαλλήλων σε όλη τη χώρα ξεπερνούν το 30% των προβλεπόμενων οργανικών θέσεων.

2. ΕΠΑΝΑΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ.

3. ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΩΡΙΑΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ.

4. ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗ ΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ, όπως προβλέπει ο Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων.

5. ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ.

6. ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, κτηριακές εγκαταστάσεις, νέες τεχνολογίες.

7. ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ του πρώην Ταμείου Αρωγής για την ενίσχυση Δικαστικών Υπαλλήλων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

8. ΑΥΞΗΣΗ (τουλάχιστον διπλασιασμό) ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ, για να μπορούν να ανταποκρίνονται χωρίς προσωπικό κόστος στις ανάγκες των καθηκόντων τους)

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΔΥΕ, αμέσως μετά την πραγματοποίηση της άνω απεργίας μας, θα επανεκτιμήσει και θα σχεδιάσει τις περαιτέρω δράσεις μας σε συνέχεια και κλιμάκωση της κινητοποίησης αυτής, ανάλογα και με τις όποιες τυχόν έμπρακτες απαντήσεις λάβουμε από τον Υπουργό της Δικαιοσύνης αλλά και τους συναρμόδιους για τα θέματά μας Υπουργούς, και από την Κυβέρνηση γενικότερα», επισημαίνεται ακόμη.

Χιλιάδες κενές θέσεις, δυσχεραίνεται το έργο της Δικαιοσύνης

Υπενθυμίζεται ότι τα κενά σε ότι αφορά τις θέσεις δικαστικών υπαλλήλων που υπηρετούν στα δικαστήρια όλης της χώρας, όπως προκύπτει από στοιχεία της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων, ανέρχονται στο 33,19%, κάτι που σημαίνει 2.979 κενά σε συνολικά 8.975 οργανικές θέσεις.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό που δημιουργεί προβλήματα σε ότι αφορά την εύρυθμη λειτουργία και απονομή της Δικαιοσύνης και θα πρέπει οι αρμόδιοι να το δουν με προσοχή, μετά από 10 χρόνια μνημονιακών περικοπών και αυστηρών περιορισμών στις προσλήψεις. Η αποτελεσματικότερη Δικαιοσύνη άλλωστε είναι ένας σημαντικός πυλώνας σε ότι αφορά την ανάπτυξη μιας χώρας.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια όλης της χώρας οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων (γραμματείς, δακτυλογράφοι, επιμελητές Δικαστηρίων κτλ) ανέρχονται σε 7.566. Ωστόσο ο αριθμός των υπηρετούντων ανέρχεται σε 5.184 κάτι που σημαίνει ότι το ποσοστό των κενών οργανικών θέσεων ανέρχεται σε 31,48%.

Άρειος Πάγος, Εισαγγελία και ΣτΕ

Αντίστοιχα στον Άρειο Πάγο και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων ανέρχονται σε 162. Οι υπηρετούντες όμως δικαστικοί υπάλληλοι είναι μόλις 69, με το ποσοστό των κενών οργανικών θέσεων να ανέρχεται σε 42,59%. Σε ότι αφορά τα τακτικά διοικητικά δικαστήρια οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων ανέρχονται σε 1.069 ενώ οι υπηρετούντες σε 414. Κάτι που σημαίνει ότι το ποσοστό των κενών οργανικών θέσεων ανέρχεται σε 38,73%.

Σε ότι αφορά το Συμβούλιο της Επικρατείας, οι οργανικές θέσεις τω δικαστικών υπαλλήλων ανέρχονται σε 5.966. Οι υπηρετούντες ανέρχονται σε 64, με το ποσοστό των κενών οργανικών θέσεων να ανέρχεται στο εξωπραγματικό 64%.

Διαβάστε επίσης

Δικαστικοί υπάλληλοι: Χρειαζόμαστε έως 30 ευρώ την εβδομάδα για τα τεστ κορονοϊού – Καταγγέλλουν το Υπουργείο Δικαιοσύνης

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter