Απόφαση «χαστούκι» για Novartis: Παρατείνεται το καθεστώς ανωνυμίας των προστατευομένων μαρτύρων

Απόφαση «χαστούκι» για Novartis: Παρατείνεται το καθεστώς ανωνυμίας των προστατευομένων μαρτύρων

«Χαστούκι» στο κυβερνητικό αφήγημα σχετικά με τους προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis αποτελεί η απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας σχετικά με το καθεστώς ανωνυμίας των Μάξιμου Σαράφη και Αικατερίνης Κελέση. Συγκεκριμένα με διάταξή της η Οικονομική Εισαγγελία έκρινε ότι δεν συντρέχουν λόγοι για την άρση της ανωνυμίας τους και ότι θα πρέπει να παραμείνουν στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων για ακόμη δύο χρόνια.

Την άρση της ανωνυμίας των προστατευόμενων μαρτύρων είχαν ζητήσει με παρέμβαση τους προς το δικαστικό συμβούλιο έξι πολιτικά πρόσωπα (Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος, Δημήτριος Αβραμόπουλος, Σπυρίδων Γεωργιάδης, Ιωάννης Στουρνάρας και Ανδρέας Λοβέρδος). Παρά το γεγονός ότι δεν είχαν δικαίωμα να παρέμβουν στην ανακριτική διαδικασία, όπως είχε καταγγείλει σε ανακοίνωσή του ο δικηγόρος Δημήτρης Τσοβόλας, συνήγορος υπεράσπισης του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Η υπόθεση έφτασε στην Οικονομική εισαγγελία καθώς ανέκυψε διαφωνία μεταξύ της τότε εισαγγελέως του Δικαστικού Συμβουλίου, Βασιλικής Θεοδώρου, η οποία αποχώρησε στο τέλος περασμένου Ιουνίου από το εισαγγελικό σώμα, λόγω συμπληρώσεως του ανωτάτου ορίου ηλικίας και της ανακρίτριας Κωνσταντίνας Αλεβιζόπούλου, που χειρίζονταν την έρευνα για το σκάνδαλο Novartis και συγκεκριμένα τυχόν παρεμβάσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στη διερεύνηση της μεγάλης δικογραφίας, για τον τρόπο εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση.

Διαβάστε επίσης: Σκάνδαλο Νοvartis: Κομμένη και ραμμένη στο κυβερνητικό αφήγημα η πρόταση της εισαγγελέως

Το χρονικό της διαφωνίας

Όλα ξεκίνησαν όταν η ανακρίτρια της υπόθεσης κ. Αλεβιζοπούλου κάλεσε τους δύο μάρτυρες να καταθέσουν με τις κωδικές τους ονομασίες κάνοντας μάλιστα δεκτό το αίτημα του «Μάξιμου Σαράφη» να καταθέσει ηλεκτρονικά από ειδικά διαμορφωμένο χώρο της ΕΛ.ΑΣ. με ειδικές κάμερες.

Διαβάστε επίσης: Σκάνδαλο Novartis: Το μπαλάκι στην οικονομική εισαγγελία για τους προστατευόμενους μάρτυρες

Από πλευράς της η «Αικατερίνη Κελέση» προσήλθε στον Άρειο Πάγο με ελαφρά αλλοίωση των χαρακτηριστικών της και ξεκίνησε την μαρτυρία της.

Παρενέβη ωστόσο η εισαγγελέας κ.Θεοδώρου που είχε την άποψη ότι οι μάρτυρες σε αυτήν την διαδικασία… χάνουν την ιδιότητα του προστατευόμενου και θα έπρεπε να προσέλθουν με φυσική παρουσία και να δώσουν τις καταθέσεις τους στο γραφείο της ανακρίτριας με τα πραγματικά τους στοιχεία! Η κα Θεοδώρου κατέθεσε μάλιστα την πρόταση της η οποία ήταν ευθυγραμμισμένη με το κυβερνητικό αφήγημα την τελευταία μέρα προτού αποχωρήσει από το Δικαστικό Σώμα.

Μάλιστα ως επιχείρημα η εισαγγελέας επικαλέστηκε ότι οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες – που έχουν περάσει δια πυρρός και σιδήρου καθώς, πέραν των απειλών που έχουν δεχθεί από εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα έχουν και μηνυθεί – κατά την έρευνα που διενεργούσαν για την υπόθεση της Novartis στον Άρειο Πάγο οι Αντεισαγγελείς Α.Π. κ.κ. Ζαχαρής και Σοφουλάκης είχαν καταθέσει, στο γραφείο τους, με ελαφρά αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους.

Από την πλευρά της, η ανακρίτρια είχε την άποψη ότι οι δύο μάρτυρες μπορούν να καταθέσουν με την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα που τους έχει αποδοθεί και στην υπόθεση που ερευνάται λόγω συνάφειας.

Η διαφωνία ανακρίτριας και εισαγγελέως οδηγήθηκε στο αρμόδιο δικαστικό Συμβούλιο το οποίο απεφάνθη ότι η άρση η μη της ανωνυμίας των προστατευόμενων μαρτύρων είναι αρμοδιότητα της οικονομικής εισαγγελίας.

Η ανάκριση πάντως για το Δημ. Παπαγγελόπουλο στον Άρειο Πάγο, βαίνει στην τελική ευθεία καθώς έχει ήδη υποβληθεί κατάλογος μαρτύρων υπεράσπισης, προτού κληθούν σε απολογία ο κατηγορούμενος πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και τα τυχόν άλλα πρόσωπα που προκύψουν ως εμπλεκόμενα.

Οι έρευνες υπονομεύθηκαν από τη ΝΔ του Μητσοτάκη

Υπενθυμίζεται ότι οι προσπάθειες άρσης της ανωνυμίας των προστατευόμενων μαρτύρων είχαν λάβει και διεθνείς διαστάσεις δυσφημώντας τη χώρα μας στο εξωτερικό. Δημοσίευμα βόμβα του Δίκτυου Ερευνας Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος (OCCRP), στα μέσα Ιουλίου ανέφερε ότι η έρευνα για τη Novartis «υπονομεύθηκε» από όταν η ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη ανέλαβε την εξουσία, ενώ έκανε αναφορά στην εισαγγελική πρόταση Θεοδώρου για να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων.

Διαβάστε επίσης: Διεθνές Δίκτυο κατά της Διαφθοράς για Novartis: Οι έρευνες υπονομεύθηκαν από τη ΝΔ του Μητσοτάκη

Ο OCCRP είναι ένας οργανισμός ερευνητών και δημοσιογράφων που δραστηριοποιείται σε 50 χώρες σε Ευρώπη, Κεντρική Ασία και στις ΗΠΑ με εξειδίκευση σε θέματα οργανωμένου εγκλήματος και διαφθοράς.

Στο δημοσίευμα με τίτλο «Ελληνίδα εισαγγελέας θέλει να αποκαλύψει τους μάρτυρες της Novartis, το Οccrp, το οποίο έχει πρωτοστατήσει παγκοσμίως (σε συνεργασία και με άλλες κοινοπραξίες ερευνητών δημοσιογράφων) σε μία σειρά από έρευνες όπως τα Panama Papers, τα Paradise Papers κτλ, αναφερόταν στην πρόσφατη πρόταση της Βασιλικής Θεοδώρου προς το Δικαστικό Συμβούλιο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter