Αποφεύγοντας τις λακούβες με …On-line χάρτη

Αποφεύγοντας τις λακούβες με …On-line χάρτη

Την απαλλαγή από δαπανηρές επισκευές υπόσχεται ένας ευφυής εικονικός χάρτης για λακκούβες, που εξελίσσει την περίοδο αυτή η Ford.

Ο χάρτης θα δείχνει στους οδηγούς, σε πραγματικό χρόνο, στις οθόνες των αυτοκινήτων, πού υπάρχουν λακκούβες, πόσο επικίνδυνες είναι και θα υποδεικνύει εναλλακτικές διαδρομές. Οι δοκιμές του συστήματος αυτού θα αρχίσουν μέσα στο 2017.

Tο κακό οδόστρωμα ευθύνεται για το ένα τρίτο και πλέον των συνολικών ατυχημάτων κάθε χρόνο, σε όλη την Ευρώπη. Η κατάσταση αυτή αναμένεται να χειροτερέψει, καθώς οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ο πάγος και το χιόνι που χαρακτήρισαν το φετινό χειμώνα, αναμένεται να προκαλέσουν και άλλες φθορές και λακκούβες στους δρόμους.

Το 2011, 20 εκατομμύρια λακκούβες αναφέρθηκαν στην Ευρώπη, αλλά μόνον οι μισές αποκαταστάθηκαν – το κατά προσέγγιση κόστος ξεπερνά τα 1,2 δισ. ευρώ. Στη Βρετανία, οι τοπικές αρχές λαμβάνουν μία απαίτηση αποζημίωσης για φθορά, εξαιτίας λακκούβας, κάθε 17 λεπτά – με μέση αποζημίωση €508.

«Ένας εικονικός χάρτης για λακκούβες θα επισημαίνει μία νέα λακκούβα τη στιγμή που εμφανίζεται και σχεδόν αμέσως θα προειδοποιεί τους άλλους οδηγούς ότι υπάρχει κίνδυνος μπροστά», δήλωσε ο Uwe Hoffmann, μηχανικός έρευνας, Advanced Chassis Control Technologies, της Ford Ευρώπης.

Ήδη, κάποια μοντέλα της Ford χρησιμοποιούν συστήματα ενεργών αναρτήσεων (Continuously Controlled Damping) με Pothole Mitigation που ανιχνεύει λακκούβες με τη βοήθεια αισθητήρων και προσαρμόζει την ανάρτηση, με σκοπό τη μείωση της όποιας πιθανής ζημιάς. Παράλληλα, οι μηχανικοί διερευνούν τη χρήση καμερών και ενσωματωμένων μόντεμ στο Κέντρο Έρευνας & Καινοτομίας της Ford στο Άαχεν της Γερμανίας. Σε συνδυασμό, αυτές οι τεχνολογίες θα μπορούν να συλλέγουν λεπτομερείς πληροφορίες για τις λακκούβες και να τις ανεβάζουν στο διαδίκτυο (cloud) – από όπου θα είναι διαθέσιμες και σε άλλους οδηγούς – σε πραγματικό χρόνο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter