Αποκάλυψη Politico: Στενός σύμμαχος του Ερντογάν βοηθά το Ιράν να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις

Αποκάλυψη Politico: Στενός σύμμαχος του Ερντογάν βοηθά το Ιράν να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις

Ο στενός σύμμαχος και φίλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βαθύπλουτος επιχειρηματίας Σίτκι Αγιάν είναι σύμφωνα με το Politico το πρόσωπο που καθιστά δυνατή τη σύναψη συμφωνιών που επιτρέπουν τη διοχέτευση πετρελαίου έξω από τα ιρανικά σύνορα, προς την Κίνα, τη Ρωσία και την Ευρώπη κατορθώνοντας έτσι να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις.

Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του το Politico, ο Αγιάν έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο συντονισμό της επιχείρησης παράνομης πώλησης ιρανικού πετρελαίου, αποφέροντας υπέρογκα ποσά στα ταμεία της Τεχεράνης, σύμφωνα και με τις δηλώσεις δυτικών διπλωματών. Όλα ξεκίνησαν από μία μυστική συνάντηση, μερικά χρόνια πριν, στην οποία παραβρέθηκε αντιπροσωπεία ανώτατων Ιρανών αξιωματούχων και μια ομάδα Τούρκων επιχειρηματιών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με επικεφαλής τον Αγιάν. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε σαφές ότι οι δύο πλευρές επιθυμούσαν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους για την προώθηση του ιρανικού πετρελαίου «κάτω από τη μύτη» των ΗΠΑ, που επέβαλλαν σκληρές κυρώσεις στην Τεχεράνη με αφορμή την αποτυχία συμφωνίας για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Η συνεργασία του Αγιάν με την πολιτική και οικονομική ελίτ του Ιράν αναλύεται σε έγγραφα εκατοντάδων σελίδων, συμπεριλαμβανομένων επιχειρηματικών συμβάσεων και τραπεζικών εμβασμάτων, που εξετάστηκαν από το Politico, πολλά από τα οποία έχουν επίσης αναρτηθεί στο WikiIran, ιστοσελίδα που χρησιμοποιεί η ιρανική αντιπολίτευση.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι αυτή την ώρα ούτε το γραφείο του Αγιάν ούτε του Ερντογάν απάντησαν στα αιτήματα του Politico για κάποιο σχόλιο, ενώ και η αμερικανική πλευρά αρνήθηκε να σχολιάσει το ρεπορτάζ.

Διαβάστε επίσης:

«Ανώφελες οι ευρωπαϊκές κυρώσεις» λέει το Ιράν

Ρωσία-Ιράν: Συνομιλία των προέδρων Πούτιν – Ραϊσί με έμφαση στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων

Ιράν: Πυραυλικές επιθέσεις εναντίον Kούρδων αντικαθεστωτικών στο Ιράκ

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter