Αποκλειστικό- #Novartis_Gate: Η κατάθεση φωτιά στελέχους της GENESIS PHARMA κατά Λοβέρδου

Αποκλειστικό- #Novartis_Gate: Η κατάθεση φωτιά στελέχους της GENESIS PHARMA κατά Λοβέρδου

Στις 2 Φεβρουαρίου 2018 ο Κυριάκος Μπερμπεριάν, στέλεχος της εταιρείας GENESIS PHARMA η οποία είναι ανταγωνιστική της Novartis δίνει κατάθεση στην εισαγγελία Διαφθοράς.

Σε αυτή ο μάρτυρας κατήγγειλε τη σκανδαλώδη διαδικασία που είχε ακολουθηθεί επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου με το φάρμακο GILENYA της Novartis και πως ευνοήθηκε η εταιρεία σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου».

Διαβάστε αναλυτικά την κατάθεση του κ. Μπερμπεριάν:

Ερώτηση: «Τι γνωρίζετε να καταθέσετε σχετικά με τον τρόπο έγκρισης τιμολόγησης και αποζημίωσης του φαρμάκου GILENYA τον Αύγουστο του 2011;»

Απάντηση: «Κατά τον χρόνο εκείνο ήμουν υπεύθυνος του τμήματος Market Access της φαρμακευτικής εταιρείας Genesis Pharma. Διαπίστωσα όπως και όλη η υπόλοιπη φαρμακευτική αγορά ότι το συγκεκριμένο φάρμακο έλαβε τιμή με διαδικασία η οποία ήταν με πολλά ερωτηματικά διότι πήρε τιμή μέσα στο καλοκαίρι σε περίοδο που υπήρχε ανακοστολόγηση παλαιών φαρμάκων και εμβόλιμα ένα νέο φάρμακο πήρε τιμή και στη συνέχεια αποζημίωση (λίστα φαρμάκων) στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Δηλαδή το φάρμακο πρακτικά μέσα σε ένα μήνα και με εξαιρετικές ταχείες διαδικασίες, πήρε τιμή και αποζημίωση. Στο θέμα της τιμολόγησης υπήρξε παρατυπία γιατί δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία τιμολόγησης νέων φαρμάκων, αλλά μπήκε εμβόλιμα σε διαδικασία ανακοστολόγησης. Θέλω να σας πω ότι μερικούς μήνες μετά μετέβην στη Διεύθυνση Φαρμάκων του υπουργείου Υγείας όπου και είδα σε κάποιο γραφείο της Υπηρεσίας το σχετικό πρωτότυπο δελτίο τιμών που ήταν γραμμένο σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, πλην όμως το προϊόν Gilenya και η τιμή του, είχαν προστεθεί χειρόγραφα. Ρώτησα κάποιον υπάλληλο που δεν γνωρίζω ποιος ήταν γιατί αυτό ήταν χειρόγραφη προσθήκη και δεν πήρα απάντηση. Είμαι σίγουρος ότι το πρωτότυπο αυτό δελτίο τιμών υπάρχει ακόμη σε κάποια υπηρεσία του υπουργείου.

Διαβάστε επίσηςΑποκλειστικό: Όλα τα στοιχεία και το μαύρο χρήμα που «καίνε» τον Ανδρέα Λοβέρδο για το #Novartis_Gate

Περίπου ενάμιση με δύο έτη μετά πήραν έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, δύο παρόμοια με το Gilenya προϊόντα, το ένα της αμερικανικής εταιρείας BIOGEN που αντιπροσωπεύουμε ονόματι TECFIDERA και το άλλο ονόματι AUBAGIO της γαλλικής εταιρείας SANOFI, αμφότερα σε μορφή δίσκου όπως και το GILENYA, που μέχρι τότε ήταν το μοναδικό δισκίο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Και για τα δύο αυτά φάρμακα (TECFIDERA και AUBAGIO) υπήρξε σημαντική καθυστέρηση και της τιμολόγησης και της αποζημίωσης για μεν το TECFIDERA περίπου 1,5 έτος, για δε το AUBAGIO, ένα έτος περίπου. Σημειώνω ότι και τα δύο αυτά σκευάσματα ήταν αρκετά φθηνότερα σε σχέση με το GILENYA.

Σε σημερινές τιμές το TECFIDERA κοστίζει 883 ευρώ περίπου η μηνιαία θεραπεία το AUBAGIO 696 ευρώ και το GILENYA 1473 ευρώ. Όλη την ενδιάμεση περίοδο το GILENYA είχε μονοπωλιακή και προνομιακή θέση στην αγορά πράγμα που ευνόησε οικονομικά την εταιρεία Novartis προκαλώντας αντίστοιχη περιουσιακή ζημία στο ελληνικό Δημόσιο, αφού καθυστέρησαν τα άλλα δύο φθηνότερα σκευάσματα. Τέλος θέλω να προσθέσω ότι είναι γνωστό στην αγορά πως η Novartis είχε προνομιακή μεταχείριση από τον ΕΟΠΥΥ διαχρονικά στα θέματα εξόφλησης χρεών και πρόσβασης των προϊόντων της στην αγορά». 

Διαβάστε επίσης: Αποκλειστικό FBI: Οι κυβερνητικοί Αξιωματούχοι και ο υπουργός Υγείας πληρώνονταν- Δικογραφία #Novartis_Gate για Λοβέρδο

Διαβάστε ακόμη: Ύποπτος για παθητική δωροδοκία με τη βούλα της Δικαιοσύνης ο Ανδρέας Λοβέρδος (Έγγραφο)

Διαβάστε ακόμη: #Novartis_Gate: Κλήσεις και σε μη πολιτικά πρόσωπα


Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter