Αποκλειστικό - #Novartis_Gate: Τα εικονικά τιμολόγια για υποτιθέμενη διαφήμιση σε ΑΘΗΝΑ 9,84, ΣΚΑΙ και ΒΗΜΑ FM

Εικονικά τιμολόγια τα οποία είχαν κοπεί από την επιχείρηση ΝΕΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΕΠΕ προς την Novartis με αιτιολογία τη διαφήμιση στους ραδιοφωνικούς σταθμούς ΑΘΗΝΑ 9,84, ΣΚΑΙ και ΒΗΜΑ FM, εντόπισε η έρευνα των εισαγγελέων Διαφθοράς. 

Πρόκειται για τιμολόγια τα οποία αν και είχαν εκδοθεί για υποτιθέμενους διαφημιστικούς λόγους εντούτοις δεν εντοπίστηκαν ποτέ στα Ημερολόγια Διαφήμισης των ραδιοφωνικών σταθμών.

Η ίδια εταιρεία είχε εκδώσει επίσης και τιμολόγια με την αιτιολογία τοποθέτηση πινακίδας της εταιρείας στο Δημοτικό Γήπεδο Βριλησσίων. Ωστόσο από την έρευνα που διενεργήθηκε δεν προέκυπτε κανέναν έσοδο για τον ΑΟ Βριλησσίων από διαφημίσεις.

Τα εικονικά τιμολόγια ήταν συνολικής αξίας 50.500 ευρώ και φέρονται να εκδόθηκαν από τον Ιανουάριο μέχρι και το Νοέμβριο του 2014. Τα 24.000 από αυτά αφορούν στο ραδιοφωνικό σταθμό 9,84 και τα υπόλοιπα στην τοποθέτηση πινακίδας στο Δημοτικό γήπεδο Βριλησσίων.

Εκτός από αυτά, η εισαγγελική έρευνα κατέληξε και σε «μερικώς εικονικά τιμολόγια τα οποία φέρονται να κόπηκαν» επίσης το 2011 για υποτιθέμενες υπηρεσίες διαφήμισης από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς ΑΘΗΝΑ 9,84 και ΣΚΑΙ.

Στις 27 Φεβρουαρίου 2018 ο ειδικός επιστήμονας Αντώνης Παπαδόπουλος ο οποίος παρέχει υπηρεσίες στο γραφείο του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς συνέταξε τις Διαπιστώσεις Ελέγχου που πραγματοποίησε στην εταιρεία Ιατρικές Εξελίξεις ΕΠΕ. Στις διαπιστώσεις ελέγχου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΥ:

«Από τον μέχρι τώρα έλεγχο που διενεργήθηκε στην επιχείρηση ΝΕΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΕΠΕ διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:

1) Η επιχείρηση ΝΕΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΕΠΕ εξέδωσε στη χρήση 2011 προς την επιχείρηση NOVARTIS AE, τιμολόγια με την αιτιολογία διαφήμιση στους ραδιοφωνικούς, ΑΘΗΝΑ 9,84, ΣΚΑΙ και ΒΗΜΑ FM.

Από την έρευνα που διενεργήθηκε στα κατασχεθέντα βιβλία και στοιχεία από καταθέσεις των υπευθύνων των Ραδιοφωνικών Σταθμών, ΑΘΗΝΑ 9,84 και ΣΚΑΙ, από τα προσκομισθέντα από αυτούς Ημερολόγια Διαφημίσεων του έτους 2011, προκύπτει ότι δεν πραγματοποιήθηκε καμία διαφήμιση από τους σταθμούς αυτούς με διαφημιζόμενη την εταιρεία NOVARTIS.

2) Η επιχείρηση ΝΕΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΕΠΕ, εξέδωσε στη χρήση 2011 και 2012 προς την επιχείρηση NOVARTIS ΑΕ, τιμολόγια με την αιτιολογία τοποθέτηση πινακίδας της εταιρείας στο Δημοτικό Γήπεδο Βριλησσίων. Από την έρευνα που διενεργήθηκε στο προσκομισθέν βιβλίο Εσόδων – Εξόδων του ΑΟ Βριλησσίων δεν προκύπτουν έσοδα από διαφημίσεις. Επίσης σύμφωνα με κατάθεση του προέδρου του ΑΟ Βριλησσίων, Βασιλάκη Αδαμάντιου δεν τοποθετήθηκε καμία διαφημιστική πινακίδα της NOVARTIS στο Δημοτικό Γήπεδο Βριλησσίων το έτος 2011 και 2012.

Το Δημοτικό γήπεδο Βριλησσίων ανήκει στον Πολιτιστικό και Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου Βριλησσίων και παραχωρείται στον ΑΟ Βριλησσίων για τη διεξαγωγή αγώνων των ομάδων ποδοσφαίρου (ανδρών, γυναικών και ακαδημιών).

Επομένως οι ανωτέρω περιπτώσεις (1 και 2) αναγραφόμενες στα στοιχεία παρεχόμενες υπηρεσίες ουδέποτε παρασχέθηκαν από την εταιρεία ΝΕΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΕΠΕ προς την εταιρεία NOVARTIS, και τα εκδοθέντα τιμολόγια κρίνονται εικονικά, και μερικών εικονικά όπως απεικονίζονται στους παρακάτω πίνακες:

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Στα τιμολόγια 768, 770, 773, 774, 780 στην αιτιολογία περιγραφή της υπηρεσίας αναφέρεται και διαφήμιση στο Ραδιοφωνικό Σταθμό VIMA FM για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2011. Η έρευνα της εικονικότητας ή η μη των συναλλαγών αυτών είναι σε εξέλιξη. Η έρευνα συνεχίζεται για τη διερεύνηση της εικονικότητας και άλλων συναλλαγών μεταξύ των ανωτέρω εμπλεκομένων επιχειρήσεων».

Οι καταθέσεις των υπευθύνων των ραδιοφωνικών σταθμών

Για τα εικονικά τιμολόγια κλήθηκαν να καταθέσουν οι υπεύθυνοι λογιστηρίου ή διαφήμισης των τριών ραδιοφωνικών σταθμών. Και οι τρεις επιβεβαίωσαν ότι ουδέποτε διαφημίστηκε σε αυτούς η Novartis είτε άμεσα είτε έμμεσα.

Πιο αναλυτικά στις 7 Δεκεμβρίου 2018 κατέθεσε στις εισαγγελικές αρχές η Διευθύντρια Λογιστηρίου και Οικονομικής Διαχείρισης του 9,84, Σμαράγδα Σαζώτου. Σε αυτήν μεταξύ άλλων η κα Σαζώτου ανέφερε πως «…από τον έλεγχο όλων των τιμολογίων του έτους 201, καθώς και από το σχετικό ημερολόγιο διαφημίσεων έτους 2011 δεν προέκυψε να έχει διαφημισθεί η εταιρεία Novartis άμεσα ή έμμεσα μέσω διαφημιστικής εταιρείας.

Στις 21 Δεκεμβρίου 2018 κατέθεσε ενόρκως και ο υπεύθυνος διαφήμισης του ραδιοφώνου του ΣΚΑΙ ο οποίος σημείωσε:

«…από το σχετικό έλεγχο που διενεργήθηκε στα μηχανογραφικά στοιχεία του Λογιστηρίου της εταιρείας, δεν διαπιστώθηκε να υπάρχει οποιαδήποτε καταχώρηση εντολής ή τιμολόγηση προς τη Novartis, όπως προκύπτει και από το ημερολόγιο διαφημίσεων 2011…».

Την ίδια μέρα κατέθεσε ενόρκως και ο πρόεδρος του ΑΟ Βριλησσίων Αδαμάντιος Βασιλάκης, ο οποίος ανέφερε ότι «δεν υπέπεσε στην αντίληψη του να έχει διαφημισθεί η Novartis στο ποδοσφαιρικό γήπεδο του ΑΟ Βριλησσίων ούτε τέθηκε σχετικό αίτημα στο ΔΣ της ομάδας. Ο ίδιος δε ουδέποτε έχει δει διαφημιστική πινακίδα της Novartis στο γήπεδο, ενώ ούτε οι άλλες ομάδες που χρησιμοποιούν το γήπεδο έχουν βάλει τέτοια διαφήμιση». 

Διαβάστε Επίσης: Αποκλειστικό: Όλα τα στοιχεία και το μαύρο χρήμα που «καίνε» τον Ανδρέα Λοβέρδο για το #Novartis_Gate

Διαβάστε επίσης: Αποκλειστικό FBI: Οι κυβερνητικοί Αξιωματούχοι και ο υπουργός Υγείας πληρώνονταν- Δικογραφία #Novartis_Gate για Λοβέρδο

Διαβάστε επίσης: Ύποπτος για παθητική δωροδοκία με τη βούλα της Δικαιοσύνης ο Ανδρέας Λοβέρδος (Έγγραφο)

Διαβάστε επίσης: #Novartis_Gate: Κλήσεις και σε μη πολιτικά πρόσωπα

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.