ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Στέλεχος της Χαμάς στο documentonews.gr: «Η Γάζα θα γίνει το νεκροταφείο του κατοχικού στρατού εάν εισβάλλει»

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Στέλεχος της Χαμάς στο documentonews.gr: «Η Γάζα θα γίνει το νεκροταφείο του κατοχικού στρατού εάν εισβάλλει»
Ο Άλι Μπάρακα, πρόεδρος του τομέα Εθνικών Σχέσεων της Χαμάς

Τι λέει για τους νεκρούς Ισραηλινούς αμάχους, το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός, τη στάση των αραβικών κρατών και τη βοήθεια από τη Χεζμπολάχ και το Ιράν

Συνέντευξη με υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς εξασφάλισε και δημοσιεύει σε αποκλειστικότητα σήμερα το documentonews.gr.

Ο Άλι Μπάρακα, πρόεδρος του τομέα Εθνικών Σχέσεων της Χαμάς, μίλησε αποκλειστικά στο documentonews.gr για την αιματηρή επιδρομή που πραγματοποίησε η οργάνωσή του στο έδαφος του Ισραήλ το περασμένο Σάββατο και που οδήγησε στον θάνατο περισσότερους από 1.000 Ισραηλινούς. Εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών του Ισραήλ κατά της Λωρίδας της Γάζας, όπου με το επιχείρημα του «πολέμου κατά της Χαμάς», έχουν χάσει τη ζωή τους ήδη εκατοντάδες άμαχοι, και εν αναμονή της χερσαίας επιχείρησης του ισραηλινού στρατού εντός της Λωρίδας της Γάζας, ο Άλι Μπάρακα, έδωσε τη δική του οπτική της κατάστασης.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στο documentonews.gr ο Άλι Μπάρακα, ο οποίος βρίσκεται σε ασφαλή τοποθεσία εκτός Γάζας, κλήθηκε ευθύς εξ’ αρχής να μας απαντήσει για τη στοχοποίηση αμάχων Ισραηλινών κατά την επιχείρηση του περασμένου Σαββάτου, με τον ίδιο να κάνει λόγο για παράπλευρες απώλειες και να επισημαίνει ότι οι άμαχοι δεν ήταν ο πρωταρχικός στόχος των μαχητών της Χαμάς.

Ο Μπάρακα τονίζει ότι η Χαμάς, πριν ακόμη την εφαρμογή της επιχείρησής της είχε καταστρώσει σχέδιο αντιμετώπισης μιας ενδεχόμενης χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στη Γάζα και δηλώνει ότι η οργάνωσή του είναι έτοιμη να αμυνθεί. «Η Γάζα θα γίνει το νεκροταφείο του κατοχικού στρατού αν εισβάλει», αναφέρει χαρακτηριστικά στο Documento.

Εξαιρετικά σημαντική είναι η αναφορά του στο ενδεχόμενο επίτευξης εκεχειρίας, αφήνοντας το ενδεχόμενο ανοιχτό, όμως ξεκαθαρίζοντας ότι όρος για να συμβεί αυτό είναι να σταματήσει η επίθεση του Ισραήλ κατά της Γάζας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η θέση του για τη στάση των υπόλοιπων αραβικών κρατών, διαχωρίζοντας τους λαούς από τις κυβερνήσεις και τα καθεστώτα τους και επιμένοντας ότι οι ενέργειές τους έχουν τη στήριξη των λαών.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Άλι Μπάρακα στο documentonews.gr

 

Το Σάββατο η οργάνωσή σας πραγματοποίησε μια επιχείρηση κατά του Ισραήλ. Ποιος ήταν ο αρχικός στόχος; Θεωρείτε ότι τον πετύχατε;

Η επιχείρηση «Κατακλυσμός του Αλ-Άκσα» που έθεσε σε εφαρμογή η Παλαιστινιακή Αντίσταση το Σάββατο 7 Οκτωβρίου είχε στόχο να απαντήσει στις συνεχείς ισραηλινές επιθέσεις στον παλαιστινιακό λαό και τους ιερούς τόπους των Μουσουλμάνων και των Χριστιανών.

Η κατοχική κυβέρνηση προχωρούσε σε καθημερινές εισβολές στο τέμενος του Αλ-Άκσα στο πλαίσιο εφαρμογής ενός σχεδίου διαίρεσης των δυνάμεων στον χώρο και τον χρόνο. Η κατοχική κυβέρνηση επίσης σκόπευε να κατασχέσει ακόμη περισσότερη παλαιστινιακή γη στη Δυτική Όχθη και να φέρει στην περιοχή κι άλλους ισραηλινούς έποικους, οι οποίοι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν φτάσει τον αριθμό του ενός εκατομμυρίου.

Θέλουμε να απελευθερώσουμε τους 5.000 γενναίους φυλακισμένους Παλαιστίνιους από τις κατοχικές φυλακές του Ισραήλ. Θέλουμε επίσης να σπάσουμε τον αποκλεισμό της Γάζας που έχει επιβληθεί από το 2006. Αυτός ήταν ο στόχος της επιχείρησης. Να σταματήσει η επιθετικότητα κατά του αλ-Άκσα και των συμπατριωτών μας στη Δυτική Όχθη και να σταματήσει ο αποκλεισμός της Γάζας.

Θέλουμε να γίνει ανταλλαγή ομήρων ώστε να απελευθερωθούν όλοι οι Παλαιστίνιοι και Άραβες κρατούμενοι από τις φυλακές του Ισραήλ.

Η επιχείρησή σας όμως κύριε Μπάρακα, είχε και αμάχους νεκρούς. Έγιναν θηριωδίες κατά τη διάρκεια της επιχείρησής σας, ακόμη και για δολοφονίες παιδιών και μωρών. Ήταν αυτό μέρος του σχεδίου σας;

Το αρχικό σχέδιο ήταν να επιτεθούμε στις ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας και αυτό είναι που συνέβη, όμως ο κατοχικός στρατός κατέρρευσε μπροστά στα πλήγματα της αντίστασης και η μεραρχία της Γάζας (σ.σ.: του Ισραηλινό στρατού) παραδόθηκε. Όποιος σκοτώθηκε, σκοτώθηκε, όποιος πιάστηκε αιχμάλωτος, πιάστηκε και όποιος ξέφυγε, ξέφυγε. Υπήρξαν συγκρούσεις και ένας αριθμός εποίκων σκοτώθηκαν σε αυτές. Έτσι συμβαίνει σε ένα πεδίο πολέμου.

Όμως ο σκοπός της επιχείρησης ήταν να δοθεί μια απάντηση στη μεραρχία της Γάζας που συνεχώς δολοφονεί παιδιά και γυναίκες και καταστρέφει τη Γάζα. Εκδικηθήκαμε αυτή τη στρατιωτική μεραρχία, πήραμε ομήρους έναν μεγάλο αριθμό από αυτούς και επιστρέψαμε στη Γάζα.

Ο σκοπός ήταν να πιάσουμε έναν μεγάλο αριθμό ομήρων για να τους ανταλλάξουμε με τους κρατούμενους (σ.σ.: στις φυλακές του Ισραήλ) αφού ο Νετανιάχου είχε αρνηθεί να κάνει οποιαδήποτε ανταλλαγή πριν την επιχείρησή μας όταν είχαμε μόνο τέσσερις ισραηλινούς ομήρους. Ο Νετανιάχου είχε αρνηθεί επειδή ο αριθμός που είχαμε ήταν μικρός, όμως τώρα ο αριθμός είναι μεγάλος και αυτό που θέλουμε είναι μια συμφωνία ανταλλαγής ομήρων, την απελευθέρωση των κρατουμένων.

Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα αυτή τη στιγμή δέχονται από το Ισραήλ μια από τις βιαιότερες επιθέσεις που έχουν υποστεί έως τώρα. Αυτό είναι άμεσο αποτέλεσμα της επιχείρησής σας στο Ισραήλ. Δεν είχατε υπολογίσει ότι αυτό θα συνέβαινε;

Αυτό που δεν περιμέναμε είναι να εμπλακούν στη μάχη οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία, δίνοντας στο Ισραήλ τα πιο σύγχρονα όπλα. Αν είχαν αφήσει το ζήτημα ανάμεσα σε εμάς και εκείνους (σ.σ.: στη Χαμάς και το Ισραήλ), τότε είμαστε ικανοί να υπερασπιστούμε τον παλαιστινιακό λαό. Δοκιμάσαμε το Ισραήλ και αυτό κατέρρευσε μπροστά στα χτυπήματα της Αντίστασης στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Και παλαιότερα το Ισραήλ επιτίθονταν συχνά στη Γάζα αλλά δεν μπορούσε να καταστρέψει την αντίσταση. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον κατοχικό στρατό όμως μετά την κατάρρευσή τους παρενέβησαν οι ΗΠΑ, προσωπικά μέσω του προέδρου Μπάιντεν, δίνοντας το πράσινο φως στον Νετανιάχου να ξεκινήσει μια τεράστια επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτή τη στιγμή καταστρέφουν τη Γάζα. Έχουν εξαπολύσει έναν πόλεμο εξόντωσης στη Γάζα δολοφονώντας παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους. Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των μαρτύρων ξεπερνάει τους 2.200. Σήμερα (σ.σ.: Σάββατο) σκοτώθηκαν 350 μάρτυρες, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά και χθες τα ισραηλινά πολεμικά αεροπλάνα επιτέθηκαν σε ανθρώπους που είχαν εκτοπιστεί.

Ο κατοχικός στρατός ζήτησε από τους Παλαιστίνιους στη βόρεια πλευρά της Λωρίδας της Γάζας να μετακινηθούν προς τον Νότο και κατά τη μετακίνησή τους τα πολεμικά αεροπλάνα τους βομβάρδισε και σκότωσε 70 Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά, ενώ τραυμάτισε 150. Αυτή είναι η βάρβαρη επιθετικότητα κατά των Παλαιστινίων στην οποία συνεργάτης είναι σήμερα και οι ΗΠΑ.

Είναι έτοιμη η Χαμάς να αντιμετωπίσει μια χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα;

Ναι, πριν εκτελέσουμε την επιχείρηση «Κατακλυσμός του Αλ-Άκσα στις 7 Οκτωβρίου, είχαμε προετοιμάσει σχέδια για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας. Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τον λαό και τη γη μας στη Γάζα. Η Γάζα θα γίνει το νεκροταφείο του κατοχικού στρατού αν εισβάλλει.

Θα ήσασταν διατεθειμένοι να συζητήσετε το ενδεχόμενο μιας κατάπαυσης πυρός; Αν ναι, ποιοι είναι οι όροι που θέτετε;

Έχουμε ενημερώσει τους διαμεσολαβητές ότι η προτεραιότητα σήμερα είναι να σταματήσει η ισραηλινή επιθετικότητα στη Λωρίδα της Γάζας. Μόλις συμβεί αυτό είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε κατάπαυση πυρός και να συζητήσουμε τα υπόλοιπα θέματα.

Αυτή τη στιγμή η προτεραιότητα είναι να σταματήσει η επιθετικότητα, η σφαγή, ο πόλεμος εξόντωσης και η πολιορκία της Γάζας.

Πώς κρίνετε τη στάση των υπόλοιπων αραβικών κρατών σε ό,τι αφορά αυτή την κρίση;

Οι αραβικοί λαοί μας συμπαραστέκονται, όμως τα αραβικά καθεστώτα έχουν ασαφείς θέσεις. Κάποια είναι μαζί μας, κάποια παρακολουθούν ως θεατές και κάποια στηρίζουν τον κατακτητή.

Έχετε λάβει κάποια βοήθεια από τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο ή από το καθεστώς του Ιράν, όπως αναφέρεται;

Μετά την επιχείρηση «Κατακλυσμός του αλ-Άκσα» δεν λάβαμε καμία βοήθεια. Όμως, οι αδελφοί μας της Χεζμπολάχ από την ισλαμική αντίσταση στον Λίβανο ενεργοποίησαν το πολεμικό μέτωπο στον Νότιο Λίβανο, έστω και σε περιορισμένη κλίμακα, για να στείλουν ένα μήνυμα στον Νετανιάχου ότι δεν θα καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια αν συνεχιστεί η μάχη κατά της Παλαιστίνης και της Γάζας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter