Απομονωμένος και σε παροξυσμό αλαζονείας ο Μητσοτάκης

Απομονωμένος και σε παροξυσμό αλαζονείας ο Μητσοτάκης

Τηλεοπτική συνέντευξη άνευ περιεχομένου αλλά με περίσσευμα εγωπάθειας, αλαζονείας και παραχάραξης της πραγματικότητας παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της Τρίτης στον Alpha, όπου για να αποφύγει το debate με τον Αλέξη Τσίπρα έφτασε στο σημείο να επικαλεστεί ως και την απλή αναλογική, την οποία κατά τα λοιπά κατασυκοφαντεί σε κάθε δήλωσή του.

«Το σενάριο της κυβέρνησης ηττημένων το αναδεικνύουμε για να δείξουμε τη δομική αδυναμία της απλής αναλογικής» ομολόγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο δελτίο ειδήσεων του Alpha ο απερχόμενος πρωθυπουργός, παραδεχόμενος στην ουσία πως κουνάει ένα επινοημένο «σκιάχτρο», που δεν προκύπτει από πουθενά.

Σε μία συνέντευξη η ατζέντα της οποίας ήταν αρκετά περιορισμένη, με σημαντικά θέματα όπως οι υποκλοπές και τα Τέμπη να μένουν ουσιαστικά εκτός συζήτησης, ο Κυρ. Μητσοτάκης επιδόθηκε κατά βάση σε μια προσπάθεια να επαναλάβει μερικά από τα συνθήματα των τελευταίων ημερών, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Χαρακτηριστική η παραπάνω παραδοχή που αναγκάστηκε να κάνει όταν ερωτήθηκε γιατί επικαλείται ένα τέτοιο σενάριο παρότι αυτό δεν το επιβεβαιώνει κανένας.

«Μπορεί να προκύψει πράγματι κυβέρνηση ηττημένων που θα συμπεριλαμβάνει ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τον κ. Βαρουφάκη, τον οποίο δεν αποκήρυξε σήμερα ο κ. Τσίπρας. Αδιανόητο να παίζουν κάποιοι μονόπολη με τις ζωές των πολιτών» ανέφερε σε άλλο σημείο, επιμένοντας στο αφήγημα που έχει σηκώσει τις τελευταίες ημέρες σύσσωμο το κόμμα του και ο ίδιος.

Ακόμα, σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης, ο ίδιος δεν παρέλειψε να καταφέρεται κατά του εκλογικού νόμου της χώρας που βρίσκεται σε ισχύ, αυτόν της απλής αναλογικής, επιλέγοντας μόνο σε μία απάντησή του να τον «σεβαστεί», και αυτό για να κρυφτεί από τις προκλήσεις του αντιπάλου του. Συγκεκριμένα, σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το εάν θα αποδεχτεί την πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα σε μία τηλεμαχία μεταξύ των δύο, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν δίστασε να επικαλεστεί πως το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής.

«Το debate που πρέπει να γίνει είναι με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Το επιδιώκω προσωπικά πολύ και το θέλω. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το σύστημά μας είναι κοινοβουλευτικό. Και με την απλή αναλογική να δουμε τι εννοούν με την προοδευτική διακυβέρνηση. Να θυμίσω ότι ο κ. Τσίπρας έλεγε τα ανάποδα όταν κάποτε συζητείτο το ντιμπέιτ μεταξύ των δύο πρώτων. Η πρώτη κάλπη, της απλής αναλογικής πρέπει να έχει ντιμπέιτ με όλους. Στις δεύτερες καλπες υπάρχει λογική γιατί κάποιος θα πάρει το μπόνους» ανέφερε, αφήνοντας με τον τρόπο του ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, στην περίπτωση που η χώρα πάει σε δεύτερες εκλογές μετά την 21η Μαΐου.

Σε ένα κρεσέντο αλαζονείας, ο απερχόμενος διαμήνυσε σε όλους τους τόνους πως δεν συζητάει με κανέναν άλλον πολιτικό αρχηγό, παρότι ο δημοσιογράφος… παρέλειψε να του ζητήσει σχόλιο για τα όσα συμβαίνουν στην Ελληνική Λύση του Βελόπουλου. Απέρριψε κάθε συζήτηση με άλλο κόμμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης, όπως απέρριψε και κάθε σενάριο συμμετοχής του κόμματός του σε κυβέρνηση χωρίς τον ίδιο σε ρόλο πρωθυπουργού, εμφανίζοντας μάλιστα μία «εντυπωσιακή» βεβαιότητα πως η Νέα Δημοκρατία δεν θα δεχόταν ποτέ κάτι τέτοιο.

Ακόμα πιο αλγεινή εντύπωση προκάλεσε πάντως το γεγονός πως σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης, σε όλες του τις απαντήσεις απαντούσε σε πρώτο ενικό, από τις όποιες αναφορές του στις «επιτυχίες» της κυβέρνησής του, έως τις προεκλογικές του διακηρύξεις και τις αποφάσεις για το προσεχές διάστημα.

«Όλα θα κριθούν σε αυτές τις εκλογές. Αν η ΝΔ είναι πραγματικά ισχυρή θα έχει σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα πρέπει να κυβερνήσει και πρωθυπουργός θα είναι ο πρόεδρος της ΝΔ που τυγχάνει να είμαι εγώ» ήταν μία χαρακτηριστική αποστροφή του, υπογραμμίζοντας ακόμα πως «ο ελληνικός λαός ψηφίζει και υποψήφιο πρωθυπουργό, δεν είναι καινούργιο αυτό, πάντα συνέβαινε».

Πασχίζοντας δε να δικαιολογήσει τον εαυτό του για την απόλυτη απομόνωση στην οποία βρίσκεται από το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα, ο Κυρ. Μητσοτάκης κατηγόρησε συλλήβδην τους πολιτικούς του αντιπάλους πως «τους ενώνει όλους η αντιπάθειά τους για εμένα». Μάλιστα, χαρακτηριστική ήταν η αντίστοιχη αναφορά του και για τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον οποίο κατηγόρησε για την άρνησή του να τον συναντήσει.

Ακόμα και όταν ο δημοσιογράφος ψέλλισε κάτι για τις υποκλοπές και την παρακολούθηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, χωρίς να υπεισέλθει περαιτέρω στο σκάνδαλο, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «ο Ανδρουλάκης έχει δείξει ότι το πρόβλημά του δεν είναι η ΝΔ, είμαι εγώ προσωπικά».

Συνεχίζοντας τις επιθέσεις στην αντιπολίτευση, εμφάνισε εαυτόν ως τον μόνο που φέρει μία ουσιαστική πρόταση διακυβέρνησης, συνδέοντας μάλιστα κάθε επιτυχία της χώρας με τον ίδιο, όπως και ειδικότερα με την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας.

«Εάν εκλεγεί η ΝΔ και είμαι πρωθυπουργός θα έχουμε επενδυτική βαθμίδα πριν το τέλος του 2023. Το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα οδηγεί με μαθηματική βεβαιότητα σε νέο μνημόνιο. 45 δισ. Θα τίναζαν την μπάνκα στον αέρα, οι επενδυτές θα έφευγαν. Θέλουμε να κλωτσήσουμε την καρδάρα με το γάλα ή θα επιμείνουμε στο δρόμο που έχουμε χαράξει;» ανέφερε χαρακτηριστικά, συνοψίζοντας την «σύγκριση» όπως την εννοεί ο ίδιος.

Προφανώς και όπως αναμενόταν, όταν ερωτήθηκε περί ακρίβειας έδειξε και πάλι τον διεθνή παράγοντα, υποσχόμενος και πάλι πως σύντομα αυτή θα υποχωρήσει, και τάζοντας αυξήσεις μισθών, στο πνεύμα της προεκλογικής γαλάζιας ατζέντας. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως δεν προχώρησε σε καμία αυτοκριτική ούτε για τα πεπραγμένα του στο εν λόγω πεδίο, αρνούμενος να δεχτεί ακόμα και ένα ενδεχόμενο ελάφρυνσης των έμμεσων φόρων, σε μία πιθανή νέα διακυβέρνησή του.

Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας να εκπέμπψει σιγουριά για την επίτευξη της αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής πλην άνευρη, δίνοντας τελικά την εικόνα ενός αλαζόνα απερχόμενου πρωθυπουργού που αδυνατεί να υπερασπιστεί το έργο του και γι’ αυτό επιτίθεται στην αντιπολίτευση. Άλλωστε, χαρακτηριστικό σημείο ήταν και όταν ερωτήθηκε εάν μετά από μία πιθανή νίκη του και μία νέα τετραετία σκέφτεται να αποχωρήσει στο τέλος της, όπου δίστασε να δώσει καθαρή απάντηση με ένα «πιθανόν, αλλά δεν είμαι σε θέση να απαντήσω». Που να δεχόταν ερώτηση και για το τι θα πράξει εάν και εφόσον χάσει στις επερχόμενες εκλογές…

Διαβάστε επίσης:

Fake news, τοξικότητα και επιθέσεις κατά της αντιπολίτευσης από τον Μητσοτάκη

Πανικός και μοναξιά στο Μαξίμου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter