Κορυφώνεται το θρίλερ με την εκεχειρία στη Γάζα – Κοντά σε συμφωνία η Χαμάς, επιφυλάξεις από το Ισραήλ

Κορυφώνεται το θρίλερ με την εκεχειρία στη Γάζα – Κοντά σε συμφωνία η Χαμάς, επιφυλάξεις από το Ισραήλ

Υψηλόβαθμος ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι η Χαμάς «θέτει προσκόμματα σε κάθε πιθανότητα» ανακωχής στην Λωρίδα της Γάζας επιμένοντας στον τερματισμό του πολέμου κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους μεσολαβητές στο Κάιρο .

«Οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ αποδέχθηκε να θέσει τέλος στον πόλεμο, στο πλαίσιο συμφωνίας για την ανταλλαγή κρατουμένων ή ότι το Ισραήλ θα επιτρέψει η διαπραγμάτευση να εγγυηθεί ότι ο πόλεμος θα τερματισθεί είναι ανακριβείς. Μέχρι στιγμής, η Χαμάς δεν έχει εγκαταλείψει το αίτημα για τον τερματισμό του πολέμου και, κάνοντας αυτό, εμποδίζει την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας» για ανακωχή, δήλωσε ο ισραηλινός αξιωματούχος.

Στέλεχος της Χαμάς δήλωσε από την πλευρά του στο AFP ότι στις συνομιλίες σήμερα στο Κάιρο με τους μεσολαβητές (Αίγυπτος, Κατάρ, Ηνωμένες Πολιτείες) δεν υπήρξε «καμία εξέλιξη».

«Οι σημερινές διαπραγματεύσεις τελείωσαν και θα υπάρξει νέος κύκλος αύριο», πρόσθεσε.

Τα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν σήμερα το πρωί ότι η Ουάσινγκτον έχει δώσει διαβεβαιώσεις στην Χαμάς για το γεγονός ότι το Ισραήλ θα συναινούσε σε κατάπαυση του πυρός μετά την επίτευξη συμφωνίας ανακωχής.

Από την 7η Οκτωβρίου, το Ισραήλ και η Χαμάς δεν έχουν συμφωνήσει παρά σε μία ανακωχή, στο τέλος του Νοεμβρίου. Διήρκεσε μία εβδομάδα και επέτρεψε την απελευθέρωση 105 ομήρων, εκ των οποίων 80 Ισραηλινοί και διπλής υπηκοότητας, έναντι 240 παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές.

Χθες, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι μεταβαίνει στο Κάιρο «με θετικό πνεύμα για την επίτευξη συμφωνίας», διευκρινίζοντας ότι παραμένει «αποφασισμένη» για την επίτευξη «καθολικού τερματισμού της επίθεσης» του Ισραήλ, «την απόσυρση των δυνάμεων κατοχής» και «μία σοβαρή διευθέτησης ανταλλαγής» ομήρων έναντι ισραηλινών κρατουμένων.

Ομως, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επαναλαμβάνει ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην μεγάλης κλίμακας επίθεση στην Ράφα και αποκλείει τον τερματισμό του πολέμου πριν από την «εξουδετέρωση» της Χαμάς.

Οι δηλώσεις αυτές, σύμφωνα με την Χαμάς, «έχουν ως στόχο να τορπιλίσουν κάθε πιθανότητα συμφωνίας».

Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν απόψε στο Τελ Αβίβ ζητώντας από την κυβέρνηση Νετανιάχου την επίτευξη συμφωνίας ανακωχής που θα επιτρέψει την επιστροφή των ομήρων.

Ενα πανώ με το πορτρέτο του Νετανιάχου έγραφε: «Εσείς είστε που τορπιλίζετε οποιαδήποτε συμφωνία».

Τι προβλέπει η πρόταση για εκεχειρία

Η πρόταση προβλέπει «κατάπαυση του πυρός 40 ημερών» και την «απελευθέρωση χιλιάδων παλαιστίνιων φυλακισμένων σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση αυτών των ομήρων», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, επίσης στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας.

Η πρόταση προβλέπει κατάπαυση του πυρός 40 ημερών και την απελευθέρωση παλαιστίνιων φυλακισμένων σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων που απήχθησαν κατά την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, το έναυσμα αυτού του πολέμου.

Αλλά η Χαμάς επιμένει να ζητεί οριστική κατάπαυση του πυρός, κάτι που απορρίπτει η κυβέρνηση του Ισραήλ, απειλώντας να διατάξει χερσαία επιχείρηση στη Ράφα (νότια), κατ’ αυτή το «τελευταίο» οχυρό των ταγμάτων της, όπου όμως έχουν καταφύγει πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη πλειονότητά τους εκτοπισμένοι εξαιτίας των βομβαρδισμών και των μαχών.

«Θα κάνουμε αυτό που είναι απαραίτητο για να νικήσουμε, για να συντρίψουμε τον εχθρό μας, μη εξαιρουμένης της Ράφας», επανέλαβε αυτή την εβδομάδα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, που διαμηνύει ότι η επιχείρηση στην πόλη θα γίνει «με ή χωρίς συμφωνία» για κατάπαυση του πυρός.

Για τον Χουσάμ Μπαντράν, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, οι δηλώσεις του κ. Νετανιάχου για την επίθεση στη Ράφα «έχουν ξεκάθαρα στόχο να ακυρώσουν κάθε πιθανότητα συμφωνίας».

Αντίθετα, για τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μπλίνκεν «το μοναδικό εμπόδιο» για την κατάπαυση του πυρός «είναι η Χαμάς».

Τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου σε νοσοκομεία έκαναν λόγο για ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Ράφα και στη γειτονική Χαν Γιούνις, που έχει ισοπεδωθεί σχεδόν όλη έπειτα από τις σφοδρές μάχες με τη Χαμάς που ακολούθησαν την ισραηλινή χερσαία επιχείρηση εκεί.

Διαβάστε επίσης: Γάζα: Στο Κάιρο αντιπροσωπεία της Χαμάς – «Έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις»

«Λουτρό αίματος»

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Wall Street Journal, που επικαλέστηκε αιγυπτιακές πηγές, το Ισραήλ είναι διατεθειμένο να δώσει μια εβδομάδα ακόμη στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός, κι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία θα προχωρήσει στην επιχείρηση που απειλεί εδώ κι εβδομάδες ότι θα διεξαγάγει στη Ράφα.

«Στρατιωτική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας στη Ράφα θα μπορούσε να οδηγήσει σε λουτρό αίματος», προειδοποίησε χθες ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος προετοιμάζει σχέδιο αντιμετώπισης κρίσης καθώς σε τέτοια περίπτωση θα καταγραφόταν πελώρια «αύξηση του αριθμού των τραυματιών και των νεκρών».

Το σχέδιο αυτό «δεν είναι παρά επίδεσμος», τόνισε ο Ρικ Πέπερκορν, αντιπρόσωπος του ΠΟΥ στα Παλαιστινιακά Εδάφη. «Το σύστημα υγείας, που έχει ήδη γονατίσει, δεν θα μπορέσει να αντέξει το δυνητικό εύρος της καταστροφής που θα προκαλούσε η εισβολή», πρόσθεσε.

Η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια, που υποβάλλεται σε πολύ αυστηρούς ελέγχους από το Ισραήλ, συνεχίζει να φθάνει με το σταγονόμετρο, κυρίως μέσω Αιγύπτου και της διέλευσης στη Ράφα, την ώρα που ο πληθυσμός του θυλάκου —2,4 εκατ. άνθρωποι— απειλείται με λιμό.

Μπροστά στις συχνά ανυπέρβλητες δυσκολίες στη διανομή βοήθειας οδικώς, αρκετές χώρες προχώρησαν σε ρίψεις τροφίμων στη Λωρίδα της Γάζας από αέρος, ενώ ο στρατός των ΗΠΑ κατασκευάζει τεχνητό λιμάνι ανοικτά των ακτών της για να διευκολυνθεί η μεταφορά βοήθειας διά θαλασσίων οδών, μέσω Κύπρου.

Ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ, οι ΗΠΑ, εναντιώνονται στη χερσαία εισβολή στη Ράφα και έχουν ζητήσει να καταρτιστεί «αξιόπιστο» σχέδιο για την προστασία των αμάχων αν προχωρήσει τέτοια επιχείρηση. Ο αμερικανός ΥΠΕΞ Μπλίνκεν είπε χθες πως δεν έχει παρουσιαστεί τέτοιο στην Ουάσιγκτον και προειδοποίησε πως με δεδομένο αυτό το στοιχείο, η επίθεση στη Ράφα θα προκαλούσε πολύ πιο βαριές απώλειες από αυτό που θα ήταν «αποδεκτό», κατ’ αυτόν.

Διαβάστε επίσης

Γάζα: «Ώρα σημαντικών αποφάσεων» – Στο Κάιρο αντιπροσωπεία της Χαμάς – Κατάπαυση πυρός ή εισβολή στη Ράφα;

Προϋπολογισμός: Αυξημένα έσοδα από την φορο-αφαίμαξη – Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία του 2024

Πού κάνουν Πάσχα οι πολιτικοί αρχηγοί – Εικόνες από την ακολουθία και την περιφορά των Επιταφίων (Photos)

Tο βραβείο ελευθερίας του Τύπου της UNESCO στους Παλαιστίνιους δημοσιογράφους που καλύπτουν τον πόλεμο της Γάζας

Κασσελάκης: Η ελληνική Δικαιοσύνη κινείται με αργούς ρυθμούς – Είμαι ευγνώμων για τις προσπάθειες της Ευρωπαίας Εισαγγελέως (Video)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter