Προϋπολογισμός: Αυξημένα έσοδα από την φορο-αφαίμαξη – Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία του 2024

Προϋπολογισμός: Αυξημένα έσοδα από την φορο-αφαίμαξη – Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία του 2024

Τα αυξημένα φορολογικά έσοδα που όπως όλα δείχνουν θα προσφέρουν στήριξη στον κρατικό προϋπολογισμό δεν θα προέλθουν από την επιβολή επιπλέον φόρων αλλά θα στηριχθούν στην ακόμα μεγαλύτερη είσπραξη εσόδων από τον φόρο εισοδήματος που κατά κύριο λόγο πλήττει τους μισθωτούς και όχι τους έχοντες. Οι όποιες αυξήσεις δόθηκαν σε δημοσίους υπαλλήλους και εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα μέσω της αύξησης του κατώτατου μισθού θα γεμίσει τα ταμεία του κράτους και τα αδειάσει περαιτέρω το εισόδημα λαϊκών νοικοκυριών.

Η δεύτερη παράμετρος ενίσχυσης των κρατικών εσόδων εκτιμάται ότι σχετίζεται με τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, για την οποία σημαντικό εργαλείο εκτιμάται ότι μπορεί να αποδειχθεί η διασύνδεση POS και ταμειακών μηχανών.

Επίσης, ένα επιπρόσθετο στοιχείο είναι η συνεισφορά στην αύξηση των δημοσίων εσόδων, από την επιπλέον ανάπτυξη της οικονομίας, η οποία ωστόσο θα είναι οριακά χαμηλότερη εξαιτίας του πληθωρισμού.

Η τάση αυτή επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που έδωσε πριν λίγες ημέρες στην δημοσιότητα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο 3μηνο του έτους, καθώς φαίνεται ξεκάθαρα ότι η μοναδική πηγή που υπέρ-αποδίδει είναι αυτή του φόρου εισοδήματος, με την μερίδα του λέοντος να προέρχεται από τις επιχειρήσεις.

Όμως και τα έσοδα από τον ΦΠΑ παραμένουν υψηλά πλήττοντας και σε αυτή την περίπτωση τα μικρά και μεσαία εισοδήματα.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η Alpha Bank στο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων, «το 2024 αναμένεται να συνεχίσει την τάση ανόδου των κρατικών εσόδων στην Ελλάδα, με εκτιμώμενο ποσό ύψους 63 δισ. ευρώ. Κύριος παράγοντας αυτής της αύξησης αναμένεται να είναι οι φόροι επί αγαθών και υπηρεσιών, καθώς και οι φόροι εισοδήματος».

Ιδιαίτερα αναφορά γίνεται από την Alpha Bank στην ενίσχυση του εισοδημάτων, μέσα από την οποία έμμεσο όφελος θα είναι για τον προϋπολογισμό ο επιπλέον φόρος εισοδήματος.

Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία του 2024

Η τάση αύξησης των φορολογικών εσόδων από όλες τις επιμέρους κατηγορίες, αλλά κυρίως από τον φόρο εισοδήματος, επιβεβαιώνεται πλήρως για τα επίσημα στοιχεία του 3μηνου.

* Τα έσοδα από την κατηγορία «Φόροι» ανήλθαν σε 14,844 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 598 εκατ. ευρώ ή 4,2% σε σχέση με τον στόχο που έχει οριστεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού για το 2024. Συγκεκριμένα, για τους κυριότερους φόρους αυτής της κατηγορίας παρατηρούμε τα εξής:

1. Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 5,876 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 16 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.

2. Τα έσοδα των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ) ανήλθαν σε 1,532 δις. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 5 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.

3. Τα έσοδα από τους φόρους ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 260 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 19 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.

4. Τα έσοδα από τους φόρους εισοδήματος ανήλθαν σε 5,105 δις. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 563 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τον στόχο. Από αυτό το ποσό, ο Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων αυξήθηκε κατά 66 εκατ. ευρώ και ο Φόρος Εισοδήματος Νομικών Προσώπων αυξήθηκε κατά 451 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.

Διαβάστε επίσης

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε ανοίγει τελικά η πλατφόρμα – Οι αλλαγές από φέτος

Ο Τραμπ υπόσχεται φορολογικές περικοπές εάν επανεκλεγεί πρόεδρος

Νταβός: Οι πλούσιοι ζητούν από τους πολιτικούς να τους φορολογήσουν – «Περήφανοι να πληρώσουμε»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter