Ο Μπάιντεν δεν αναγνωρίζει δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τον Νετανιάχου

Ο Μπάιντεν δεν αναγνωρίζει δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τον Νετανιάχου
Φωτογραφία αρχειου (AP Photo/Evan Vucci)

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και δεν υπάρχει ισοδυναμία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Την ίδια ώρα, ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios μετέδωσε ότι ο διευθυντής της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών CIA Oυίλιαμς Μπερνς θα ταξιδέψει σύντομα στην Ευρώπη για να έχει συνάντηση με τον διευθυντή της Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα σε μια προσπάθεια να επαναληφθούν οι συνομιλίες για τους ομήρους στη Γάζα. Ο ιστότοπος επικαλείται Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους.

«Ανθρωπιστική κρίση»

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε σήμερα πως φοβάται “ανθρωπιστική κρίση” αν το Ισραήλ θέσει σε εφαρμογή την απειλή του να στερήσει τις παλαιστινιακές τράπεζες από την πρόσβαση στο δικό του τραπεζικό σύστημα, εμποδίζοντας με τον τρόπο αυτό ζωτικής σημασίας συναλλαγές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

“Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχη για τις απειλές του Ισραήλ ότι θα λάβει μέτρα που θα αποκόπτουν τις παλαιστινιακές τράπεζες από τις ισραηλινές τράπεζες”, δήλωσε η Γέλεν σε συνέντευξη Τύπου κατά την έναρξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών που διεξάγεται στη Στρέζα, στην Ιταλία.

Ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Μπελαζέλ Σμότριχ δήλωσε πως το Ισραήλ μπορεί να μην ανανεώσει μία εξαίρεση (waiver) που λήγει την 1η Ιουλίου η οποία επιτρέπει στις ισραηλινές τράπεζες να διεκπεραιώνουν πληρωμές σε σέκελ για υπηρεσίες, και μισθούς για την Παλαιστινιακή Αρχή.

“Αυτοί οι τραπεζικοί δίαυλοι είναι κρίσιμης σημασίας για τη διεκπεραίωση συναλλαγών που επιτρέπουν εισαγωγές αξίας σχεδόν οκτώ δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως από το Ισραήλ, περιλαμβανομένου ηλεκτρισμού, νερού, καυσίμων, και τροφίμων, και διευκολύνουν εξαγωγές ύψους σχεδόν 2 δισ. δολαρίων ετησίως από τις οποίες εξαρτάται ο βιοπορισμός των Παλαιστινίων”, είπε η Γέλεν.

Διευκρίνισε πως απηύθυνε επιστολή προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για το θέμα αυτό.

Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ), η ανώτατη δικαστική αρχή του ΟΗΕ, θα αποφασίσει την Παρασκευή, σχετικά με το αίτημα της Νότιας Αφρικής να διατάξει παύση της επίθεσης του Ισραήλ στη Ράφα της Γάζας, όπως ανέφερε σήμερα.

“Δημόσια συνεδρίαση θα λάβει χώρα στις 15:00 (16:00 ώρα Ελλάδας) στο Μέγαρο της Ειρήνης στη Χάγη”, όπου εδρεύει το δικαστήριο, ανέφερε σε μια ανακοίνωση το ICJ.

Την περασμένη εβδομάδα η Νότια Αφρική ζήτησε από το Δικαστήριο της Χάγης, όπως είναι επίσης γνωστό, να διατάξει παύση της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα, και ιδιαίτερα στη Ράφα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιβίωση του παλαιστινιακού λαού.

Το αίτημα γι’ αυτό το μέτρο έκτακτης ανάγκης αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης υπόθεσης την οποία έχει φέρει ενώπιον του Δικαστηρίου η Νότια Αφρική, που κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία.

Το Ισραήλ απορρίπτει τις κατηγορίες της Νότιας Αφρικής ότι παραβιάζει τη Σύμβαση Γενοκτονίας του 1948, λέγοντας ότι αποτελούν παρωδία του εγκλήματος γενοκτονίας.

Το δικαστήριο δεν έχει αποδεχθεί το αίτημα του Ισραήλ να απορρίψει την υπόθεση και το έχει διατάξει να αποφύγει ενέργειες γενοκτονίας σε βάρος των Παλαιστινίων, χωρίς όμως να διατάζει παύση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Τη Δευτέρα, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC), ενός ξεχωριστού δικαστηρίου που εδρεύει επίσης στη Χάγη, είπε πως ζήτησε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εις βάρος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας και τριών ηγετών της Χαμάς για φερόμενα εγκλήματα πολέμου.

Το ICC ασκεί διώξεις σε βάρος ατόμων για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία, ενώ το ICJ είναι το ανώτατο σώμα του ΟΗΕ για διαφορές μεταξύ κρατών.

Διαβάστε επίσης:

Ολλανδία: Μήνυση κατά της Booking.com επειδή ενοικιάζει ακίνητα ισραηλινών εποίκων σε παλαιστινιακά εδάφη

Βρετανία: Συλλήψεις φοιτητών της Οξφόρδης για καθιστική διαμαρτυρία υπέρ της Παλαιστίνης εντός του πανεπιστημίου (Video)

Ουγγαρία: «Δεν θα συλλάβουμε τον Νετανιάχου αν έρθει στη χώρα»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter