Ουγγαρία: «Δεν θα συλλάβουμε τον Νετανιάχου αν έρθει στη χώρα»

Ουγγαρία: «Δεν θα συλλάβουμε τον Νετανιάχου αν έρθει στη χώρα»
Παλαιότερη συνάντηση του Viktor Orban με τον Benjamin Netanyahu (AP Photo/Ariel Schalit, Pool, File)

Το ότι δεν θα εκτελέσει στην επικράτειά της ένα ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) σε βάρος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ξεκαθάρισε η Ουγγαρία.

Υπενθυμίζεται, ότι ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν ανακοίνωσε τη Δευτέρα 20/5 πως ζήτησε να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης σε βάρος του Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ για εγκλήματα όπως η «εσκεμμένη πρόκληση λιμού αμάχων», «ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως» και «εξόντωση ή/και δολοφονία». Παράλληλα ζήτησε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης τριών ηγετικών στελεχών της Χαμάς για παρόμοια εγκλήματα.

Οι δικαστές του προανακριτικού τμήματος του ΔΠΔ αναμένεται να αποφασίσουν τώρα αν θα εκδοθούν τα εντάλματα σύλληψης που ζήτησε ο εισαγγελέας Χαν, μια εξέλιξη που σημαίνει ότι μπορεί να κινηθεί επίσημη νομική διαδικασία εναντίον των κατηγορουμένων.

Ο Ούγγρος υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γκέργκελι Γκούλιας, ανέφερε την Πέμπτη 23/5 σε δημοσιογράφους στη Βουδαπέστη ότι η Ουγγαρία δεν θα συνελάμβανε τον Νετανιάχου στην περίπτωση που επισκέπτονταν την χώρα.

Η Ουγγαρία έχει υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης που ίδρυσε το ΔΠΔ, αλλά ο Γκιούλιας υποστήριξε ότι διατάξεις για την εκτέλεση αποφάσεων του Δικαστηρίου δεν έχουν ακόμη πλήρη ισχύ στην εν λόγω χώρα της κεντρικής Ευρώπης.

Ο Ούγγρος ακροδεξιός πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, που θεωρείται σύμμαχος του Νετανιάχου, καταδίκασε ως «εξωφρενική» και «ντροπιαστική την νομική κίνηση του ΔΠΔ κατά των Ισραηλινών ηγετών.

Σημειώνεται, ότι πέρυσι η Ουγγαρία είχε δηλώσει ότι δεν θα εκτελούσε το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το ΔΠΔ κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Γερμανία: «Μπορεί να συλλάβουμε τον Νετανιάχου»

Αντίθετα με την Ουγγαρία, το ενδεχόμενο να διατάξει τη σύλληψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ γνωστοποίησε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας, στην περίπτωση που εκδοθεί αντίστοιχο ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Σε ερώτημα σχετικά με το εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα ζητούσε την σύλληψη του Νετανιάχου σε γερμανικό έδαφος, εφόσον είχε εκδοθεί ανάλογο ένταλμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε χαρακτηριστικά «φυσικά, τηρούμε τον νόμο», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι πρόκειται για υποθετικό ερώτημα.

Ο σεβασμός των αποφάσεων του ΔΠΔ είναι «θεμελιώδης θέση» της κυβέρνησης, διευκρίνισε ακόμη ο Χέμπεστράιτ. Η δήλωσή του προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Διαβάστε επίσης:

Σλοβακία: «Διαφωνούσα με την κυβερνητική πολιτική» λέει ο άνδρας που κατηγορείται ότι πυροβόλησε τον Φίτσο

Αντίποινα Πούτιν στην πιθανή κατάσχεση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων από τη Δύση

Ουκρανία: Σφοδρές μάχες στα ανατολικά – Ο Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζελένσκι

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter