Ουκρανία: Σφοδρές μάχες στα ανατολικά – Ο Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζελένσκι

Ουκρανία: Σφοδρές μάχες στα ανατολικά – Ο Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζελένσκι
Ρωσικοί πύραυλοι χτύπησαν το Χάρκοβο (AP Photo/Andrii Marienko)

Οι πιο σφοδρές μάχες στην Ουκρανία διεξάγονται τώρα στα ανατολικά, όπου οι ρωσικές δυνάμεις ασκούν πίεση στα μέτωπα του Ποκρόφσκ και του Κουράχοβε στην επαρχία Ντονέτσκ και στο Κουπιάνσκ ανατολικά της επαρχίας του Χαρκόβου, δήλωσε σήμερα ο ανώτατος διοικητής της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Σίρσκι.

Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, και κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία.

Αυτό που ζητάει ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι από τους συμμάχους του είναι περισσότερα αντιαεροπορικά συστήματα.

«Οι Ρώσοι τρομοκράτες εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι η Ουκρανία δεν διαθέτει επαρκή προστασία σε ό,τι αφορά την αντιαεροπορική άμυνα», κατήγγειλε ο Ζελένσκι στο Χ. «Αυτή η αδυναμία δεν είναι δική μας, αλλά του κόσμου ο οποίος εδώ και τρία χρόνια δεν τολμά να φερθεί στους τρομοκράτες όπως τους αξίζει», συμπλήρωσε.

Ο Ολεξάντρ Σίρσκι ανέφερε στο Facebook πως οι στρατιώτες της Μόσχας έχουν επίσης εγκλωβιστεί σε οδομαχίες στην πόλη Βοβτσάνσκ και αμύνονται κοντά στο Λίπτσι, δύο κρίσιμα πεδία μαχών στο βόρειο τμήμα της επαρχίας του Χαρκόβου όπου η Ρωσία άνοιξε ένα νέο μέτωπο αυτό τον μήνα.

Η Ρωσία σφυροκόπησε σήμερα με πυραύλους το Χάρκοβο σκοτώντας επτά ανθρώπους. Οι δυνάμεις της Μόσχας βομβαρδίζουν όλο και περισσότερο τη βορειοανατολική περιφερειακή πρωτεύουσα, μια πόλη 1,2 εκατομμυρίων κατοίκων, στην προσπάθειά τους να προωθήσουν μια χερσαία επίθεση στη μεθοριακή περιοχή και να πιέσουν την ουκρανική άμυνα στο ανατολικό μέτωπο.

Οι αρχές δήλωσαν πως η Ρωσία εκτόξευσε περίπου 15 πυραύλους στις πόλεις Χάρκοβο και Λιουμπότιν σήμερα, στοχοποιώντας κυρίως υποδομές μεταφορών και το τυπογραφείο στο Χάρκοβο, όπου σύμφωνα με αξιωματούχους περίπου 50 άτομα βρίσκονταν μέσα στο κτήριο τη στιγμή του πλήγματος.

Μιλώντας στο σημείο του πλήγματος, ο περιφερειακός κυβερνήτης Όλεχ Σινεχούμποφ το περιέγραψε ως ένα αντικείμενο “εντελώς πολιτικό”. “Δεν υπάρχουν καθόλου στρατιωτικές εγκαταστάσεις είτε εδώ είτε εδώ κοντά”, είπε στους δημοσιογράφους.

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Ζελένσκι

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναβεβαίωσε την στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας και στη σύγκληση Διακυβερνητικής Διάσκεψης ΕΕ – Ουκρανίας τον ερχόμενο Ιούνιο, η οποία και θα σηματοδοτήσει την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας με την ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε την επίσημη πρόσκληση που του απηύθυνε ο κ. Ζελένσκι να συμμετάσχει στην Διάσκεψη για την Ειρήνη στην Ουκρανία που θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Ιουνίου στην Ελβετία

Ουκρανοί πρόσφυγες

Σχεδόν 11.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην περιφέρεια του Χαρκόβου, στη βορειοανατολική Ουκρανία, από τις 10 Μαΐου που ξεκίνησε η ρωσική χερσαία επίθεση σε αυτή τη συνοριακή περιοχή, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της.

«Συνολικά, 10.980 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί», δήλωσε ο Όλεγκ Σινεγκούμποφ, ο κυβερνήτης του Χαρκόβου με ανάρτησή του στο Telegram, ενώ πρόσθεσε ότι σήμερα ρωσική επίθεση στην περιοχή αυτή κατέστρεψε πολιτικές υποδομές και προκάλεσε τον τραυματισμό τουλάχιστον πέντε ανθρώπων.

Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους καθώς ο ρωσικός στρατός κατέλαβε γρήγορα πολλά συνοριακά χωριά κατά την έναρξη της αιφνιδιαστικής του επίθεσης προς το Λίπτσι και το Βοβτσάνσκ αναγκάζοντας το Κίεβο να στείλει ενισχύσεις.

Διαβάστε επίσης:

Ζαχάροβα: Η ένταξη Ουκρανίας- Μολδαβίας στην ΕΕ ισοδυναμεί με περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς

Ευρωκοινοβούλιο: Προς αποβολή του AfD από την ευρωομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία»

Ρωσία: Συνεχίζονται οι συλλήψεις στο υπουργείο Άμυνας μετά από αποκαλύψεις για διαφθορά

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter