Απορρίπτει η ΔΟΕ το αίτημα Ζελένσκι για αποκλεισμό Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Απορρίπτει η ΔΟΕ το αίτημα Ζελένσκι για αποκλεισμό Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Στην απόρριψη της έκκλησης του ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για αποκλεισμό ρώσων και λευκορώσων αθλητών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024 προχώρησε ο επικεφαλής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ.

Ευρισκόμενος στη Γαλλία για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκι, ο Τόμας Μπαχ είπε ότι συμμερίζεται τη «θλίψη και τον ανθρώπινο πόνο» των ουκρανών αθλητών. «Ξέρουν πόσο μοιραζόμαστε τη θλίψη τους, τον ανθρώπινο πόνο τους και όλη την προσπάθεια που κάνουμε για να τους βοηθήσουμε». Τόνισε ωστόσο πως «δεν εναπόκειται στις κυβερνήσεις να αποφασίσουν ποιος μπορεί να λάβει μέρος σε ποιους αθλητικούς αγώνες, γιατί αυτό θα ήταν το τέλος των διεθνών αθλητικών αγώνων και των παγκόσμιων πρωταθλημάτων και των Ολυμπιακών Αγώνων όπως τους ξέρουμε».

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ επισήμανε επίσης ότι η αποστολή των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν «μια αποστολή ειρήνης» και πως η ιστορία θα δείξει «ποιοι κάνουν περισσότερα για την ειρήνη, αυτοί που προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτές τις γραμμές και να επικοινωνήσουν ή αυτοί που θέλουν να απομονώσουν και να διχάσουν».

Η ΔΟΕ είχε στόχο «να βρει μια λύση που να αποδίδει δικαιοσύνη στην αποστολή του αθλητισμού, που είναι η ενοποίηση, όχι να συμβάλει σε περισσότερες αντιπαραθέσεις, περισσότερη κλιμάκωση», συμπλήρωσε ο Τόμας Μπαχ. «Υποστηρίζουμε τα 3.000 μέλη της ουκρανικής Ολυμπιακής κοινότητας ώστε να έχουν μια ισχυρή ομάδα στο Παρίσι».

Σημειώνεται πως αρκετά ευρωπαϊκά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Τσεχίας, της Ισλανδίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας και της Πολωνίας, αντιτίθενται στη συμμετοχή της Ρωσίας και της Λευκορωσίας και μερικά -κυρίως η Λετονία, η Εσθονία και η Πολωνία- έχουν δηλώσει ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο μποϊκοτάζ των Αγώνων. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, η οποία κατά την επίσκεψή της στην Ουκρανία είπε ότι είναι ενάντια στη συμμετοχή των ρώσων αθλητών στους Αγώνες όσο συνεχίζεται ο πόλεμος, αλλάζοντας προηγούμενη θέση της

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση Κιέβου κατά ΔΟΕ: «Υποστηρίζεται τον πόλεμο, τις δολοφονίες και την καταστροφή»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter