Αποστάσεις Μελόνι από την φον ντερ Λάιεν αλλά έχει καλά λόγια για τη Λεπέν

Αποστάσεις Μελόνι από την φον ντερ Λάιεν αλλά έχει καλά λόγια για τη Λεπέν

«Η πορεία της Μαρίν Λεπέν είναι ενδιαφέρουσα. Σε αυτή την νομοθετική περίοδο, ορισμένες φορές βρεθήκαμε σύμφωνες», δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι στην εφημερίδα Corriere della Sera.

Σε ό,τι αφορά την σχέση της με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Ιταλίδα πρωθυπουργός δήλωσε:

«Εγώ είμαι η πρωθυπουργός της Ιταλίας και εκείνη είναι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ήταν χρέος μου να δουλέψω μαζί της. Αλλά είμαι και η πρόεδρος των Ευρωπαίων Συντηρητικών, εργάζομαι για να δημιουργήσω μια πλειοψηφία εναλλακτική στην αριστερά και στην πλειοψηφία “ουράνιο τόξο”. Έχω ξεκινήσει διάφορες επαφές».

Διαβάστε επίσης: Μήνυμα της ακροδεξιάς Λεπέν στην Μελόνι: Ας συνεργαστούμε για τη 2η μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου

Ερωτηθείσα αν υπάρχει κάποιος υποψήφιος που θα προτιμούσε για την προεδρία της Κομισιόν, η Τζόρτζια Μελόνι απάντησε: «Εγώ έχω υπόψη μου ένα όνομα. Αλλά δεν ξεκινάμε από το όνομα, πρέπει να ξεκινήσουμε από την σύνθεση της πλειοψηφίας. Μόνον έτσι αποφεύγονται οι πλειοψηφίες “ουράνιο τόξο”».

Σε σχέση με την στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί για να συνεχίσει η Ουκρανία να χαίρει στρατιωτικής στήριξης, η επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης είναι της άποψης ότι «η καταλληλότερη λύση είναι να παρασχεθούν στην Ουκρανία αποτελεσματικά αντιαεροπορικά συστήματα, κάτι που έχει κάνει και η Ιταλία με το σύστημα Samp-T, χωρίς να κινδυνεύσουμε να κορυφωθεί, ανεξέλεγκτα η ένταση».

«Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πέρασε έναν χρόνο φλερτάροντας τη δεξιά πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι ως πιθανό εταίρο στην ευρωπαϊκή σκηνή» γράφει εν των μεταξύ η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα Politico σημειώνοντας ωστόσο πως αυτό «έσκασε στα μούτρα της».

Την παραμονή των ευρωεκλογών, οι κεντροαριστεροί εταίροι της φον ντερ Λάιεν στον συνασπισμό των Βρυξελλών απειλούν να την εμποδίσουν από μια δεύτερη θητεία στη διοίκηση του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ, εάν συνεργαστεί με την Μελόνι, την οποίο θεωρούν πολύ δεξιά. Ακριβώς στο σημείο αυτό, η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν φλέρταρε ενεργά τον Μελόνι για μια συμμαχία αυτή την εβδομάδα.

«Προσπαθώντας να δημιουργήσει μια γέφυρα με τη σκληροπυρηνική δεξιά, η φον ντερ Λάιεν εξέθεσε τον εαυτό της σε κριτική από την κεντροαριστερά», δήλωσε ο Λέο Γκορέτι της δεξαμενής σκέψης Institute of International Affairs στη Ρώμη. Και προσθέτει:

«Αυτό της έδωσε ένα πολιτικό προφίλ, το οποίο μπορεί να μην είναι ελκυστικό για τους συμμάχους της. Όπως λέμε στη Ρώμη, αυτός που μπαίνει στο κονκλάβιο ως πάπας, βγαίνει ως καρδινάλιος».

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει περάσει πολύ χρόνο στην Ιταλία. Η φον ντερ Λάιεν και η Μελόνι έχουν επισκεφθεί ένα σημείο εισόδου μεταναστών στην Ιταλία – και η Ε.Ε. εξέφρασε τη λύπη της σε κοινότητες που επλήγησαν από πλημμύρες και συμπαραστάθηκε στη Μελόνι όταν συζήτησαν τη διευρυμένη πολιτική στρατηγική της στην αφρικανική ήπειρο στη Ρώμη.

«Ήταν ένα κλασικό παράδειγμα του να κρατάς τους φίλους σου κοντά και τους δυνητικούς εχθρούς σου πιο κοντά», δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος, όπως και άλλοι που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο, έμεινε ανώνυμος καθώς δεν του επιτράπηκε να μιλήσει ελεύθερα.

Η σχέση μεταξύ της Μελόνι και της φον ντερ Λάιεν – οι οποίες τις τελευταίες ημέρες έμοιαζαν περισσότερο με εχθρούς παρά με φίλους – φαίνεται να φθείρεται, τόσο πολύ ώστε να έχει γίνει πολιτικό βάρος για την φον ντερ Λάιεν στην προσπάθειά της να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για τον στόχο του κόμματός της να διατηρήσει την ισορροπία δυνάμεων στο επόμενο Κοινοβούλιο – και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προς το παρόν και οι δύο εμπλέκονται σε έναν επικίνδυνο χορό, προσπαθώντας να διατηρήσουν τα προσχήματα και ταυτόχρονα να μην προσβάλουν όσους βρίσκονται στις τάξεις τους.

Διαβάστε επίσης:

Τέμπη: Παρέμβαση εισαγγελέα για το δήμαρχο που «διόρθωσε» το οικονομικό έλλειμμα σχολικής επιτροπής

Υπερδιπλάσιοι οι οφειλέτες του ΕΦΚΑ το 2023 από το 2013

Γυναικοκτονία Κυριακής: Ο Συνήγορος του Πολίτη επέστρεψε την ΕΔΕ – «Αδιανόητη κωλυσιεργία» καταγγέλλουν οι συνήγοροι της μητέρας της

Χαλκίδα: Μαγαζί τυλίχθηκε στις φλόγες μετά από έξαλλους πανηγυρισμούς (Video)

Μόσχα: Προειδοποιήσεις Λαβρόφ προς Ουάσιγκτον για πιθανή παροχή F-16 στην Ουκρανία «που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές»

Κίνα – Σι Τζινπίνγκ: Δεν μπορεί να συνεχίζεται η σύρραξη στη Γάζα – Ζητά διευρυμένη σύνοδο ειρήνης

Γάζα: Φρίκη δίχως τέλος στη Ράφα – Το Ισραήλ κατέλαβε τον έλεγχο ζώνης στα σύνορα με την Αίγυπτο

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter