Τέμπη: Παρέμβαση εισαγγελέα για το δήμαρχο που «διόρθωσε» το οικονομικό έλλειμμα σχολικής επιτροπής

Τέμπη: Παρέμβαση εισαγγελέα για το δήμαρχο που «διόρθωσε» το οικονομικό έλλειμμα σχολικής επιτροπής

Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης προκάλεσε η δημόσια προεκλογική παραδοχή του δημάρχου της περιοχής ότι μείωσε το ποσό που έλειπε από το ταμείο σχολικής επιτροπής

Το ακούσαμε και αυτό και μάλιστα ως επιχείρημα… αριστείας σε προεκλογική ομιλία. Ο δήμαρχος Τεμπών Γεώργιος Μανώλης δήλωσε δημόσια ότι μείωσε έλλειμμα σχολικής επιτροπής επειδή… λυπήθηκε εμπλεκόμενα πρόσωπα. Ο δήμαρχος, τα λόγια του οποίου έχουν καταγραφεί, υποστηρίζει ότι υπάρχει… παραποίηση, αλλά ο εισαγγελέας στον οποίο καταγγέλθηκε η υπόθεση τον περιμένει για εξηγήσεις. Τι ακριβώς συμβαίνει και ότι πίσω από τον καπνό υπάρχει και φωτιά αποκαλύπτει το ρεπορτάζ του Documento.

Το κάλυψε… λόγω καλοσύνης

Από την… καλή του καρδιά ο δήμαρχος Τεμπών Γ. Μανώλης δήλωσε σε προεκλογική του ομιλία τον Οκτώβριο του 2023 πως αποφάσισε να καλύψει χρηματικό έλλειμμα το οποίο είχε εντοπιστεί από ορκωτό λογιστή στο ταμείο των σχολικών επιτροπών της δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου που αφορούσε την περίοδο 2012-18, στοχεύοντας έτσι στην απαλλαγή των εμπλεκομένων από την κατηγορία της κακουργηματικής πράξης.

Είπε επί λέξει: «Το έλλειμμα στο ταμείο ήταν τόσο μεγάλο που τα πρόσωπα τα οποία εμπλέκονταν θα πήγαιναν για κακούργημα. Επειδή όλοι γνωρίζετε το άτομό μου αυτά τα χρόνια, προσπαθώ να είμαι πρώτα άνθρωπος και μετά δήμαρχος, προσπάθησα να βοηθήσω τους εμπλεκόμενους, τουλάχιστον να πάνε για πλημμέλημα γιατί τα χρήματα αυτά ήταν πάρα πολλά και δεν μπορούσαν να καλυφθούν με κανέναν τρόπο. Εν πάση περιπτώσει τα καταφέραμε (!), βρήκαμε κάποια λάθη που υπήρχαν στα ταμεία της Σχολικής Επιτροπής και το ποσό που έπεσε ήταν πολύ χαμηλότερο, οπότε η έρευνα γίνεται για πλημμέλημα και όχι για κακούργημα».

«Είναι δυνατόν», όπως σημειώνεται στην αναφορά που ύστερα από αυτή την παραδοχή υποβλήθηκε στον εισαγγελέα σε βάρος του Γ. Μανώλη, «ο δήμαρχος ως πρώην υπάλληλος της ΔΟΥ Λάρισας να μην γνωρίζει πως για τον προσδιορισμό του ελλείμματος αρμόδια όργανα είναι το Ελεγκτικό Συνέδριο και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας;».

H μεθόδευση

Από τότε που ο Γ. Μανώλης κόμπασε για τη μείωση του ελλείμματος κάθε προσπάθεια του δημοτικού συμβουλίου να διαλευκάνει την υπόθεση έπεφτε στο κενό. Μέλος του δημοτικού συμβουλίου μιλώντας στο Documento επιβεβαιώνει τις μεθοδεύσεις του δημάρχου τονίζοντας: «Δεν έφερε ποτέ το πόρισμα του ορκωτού λογιστή. Στην αρχή έλεγε ότι δεν έχει το πόρισμα ενώ το είχε. Το πόρισμα, σύμφωνα με δικές του πληροφορίες, οι οποίες είναι υπό έλεγχο αν ήταν σωστές ή όχι, παραδόθηκε στον ίδιο τον Αύγουστο του 2021 παρά το γεγονός ότι η εντολή δόθηκε στον ορκωτό λογιστή για έλεγχο πριν από τις εκλογές του 2019, δηλαδή όταν ήταν δήμαρχος ο προηγούμενος, ο κ. Κολλάτος. Μιλάμε για δύο πορίσματα: ένα με την αρχική αποτύπωση του ελλείμματος και ένα με την τελική μορφή που πήρε μετά από διορθώσεις».

Μάλιστα, όπως τονίζεται στην αναφορά που έχει στα χέρια του ο εισαγγελέας Λάρισας, δεν έχει προσδιοριστεί με ποια… τερτίπια έπεσε το ποσό ώστε να μετατραπεί η κατηγορία από κακούργημα σε πλημμέλημα. «Πώς γίνεται κάποιος να διορθώνει ένα έλλειμμα με στοιχεία τα οποία δεν προσέρχονται στο δημοτικό συμβούλιο; Η ελεγχόμενη περίοδος ήταν το 2013-18. Το ζήτημα είναι πώς νομιμοποιείται αυτή η διόρθωση. Ποιες παραλείψεις ήταν αυτές; Τι ξέχασαν να καταχωρήσουν; Τιμολόγια; Φαίνεται μια προχειρότητα σε όλο το σύστημα της οικονομικής υπηρεσίας» καταγγέλλουν δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και η ομάδα ενεργών πολιτών του Δήμου Τεμπών που πήγε την υπόθεση στον εισαγγελέα.

Την ίδια στιγμή ο Κωνσταντίνος Τζανακούλης, πρώην δήμαρχος Λάρισας και νυν γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, ερωτηθείς για το θέμα περιορίστηκε να δηλώσει πως έχει ζητήσει ενημέρωση για το ζήτημα χωρίς να γνωρίζει κάτι περαιτέρω.

Κουβέντα για τα εμβάσματα

Αξίζει να επισημανθεί ότι στην αναφορά προς τον εισαγγελέα τίθεται το ζήτημα εντοπισμού εμβασμάτων υπαλλήλου του δήμου από λογαριασμό σχολικής επιτροπής σε τραπεζικό λογαριασμό τέκνου της. Την ίδια στιγμή δεν έχει αποτυπωθεί ακόμη το έλλειμμα στον ισολογισμό των σχολικών επιτροπών. Βέβαια, από την πλευρά του δημάρχου δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη τοποθέτηση στο δημοτικό συμβούλιο για το εύρημα των εμβασμάτων.

Ο δήμαρχος μάλιστα έκανε μήνυση κατά παντός υπευθύνου μόλις το 2023, αλλά αυτή η κίνηση θεωρείται εντελώς προσχηματική καθώς το πλημμέλημα για το οποίο μερίμνησε έχει ήδη παραγραφεί.

Ο πρώην δήμαρχος Τεμπών Κώστας Κολλάτος, επί δημαρχίας του οποίου είχε δημιουργηθεί το έλλειμμα, ήταν ξεκάθαρος μιλώντας στο Documento: «Δεν έχω λάβει κάποια ενημέρωση, παρά μόνο ο νυν δήμαρχος. Οι σχολικές επιτροπές δεν βρίσκονται στην αρμοδιότητα του δήμου. Οταν ήμουν εγώ δήμαρχος έπειτα από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου βάλαμε ορκωτό λογιστή για να ελέγξουν την κατάσταση και να διερευνήσουν το μέγεθος του προβλήματος. Ο ορκωτός μπήκε για να κάνει την αντιπαραβολή των παραστατικών ή ό,τι άλλο χρειαζόταν και να καταθέσει το πόρισμα».

Το Documento ρώτησε τον δήμαρχο Τεμπών Γ. Μανώλη σχετικά με την προεκλογική του… ομολογία για το έλλειμμα. Ιδού τι απάντησε επί λέξει: «Πάνω στον λόγο πιάνεστε οι δημοσιογράφοι από λέξεις για να βγάλετε είδηση. Μετά από έλεγχο απεδείχθη ότι κάποιο ποσό δεν ήταν περασμένο μέσα στα στοιχεία πραγματικά και το έλλειμμα μειώθηκε. Αυτό έγινε. Η υπόθεση είναι στον εισαγγελέα. Εχει βγει τακτική δικάσιμος και παραπέμφθηκαν σε δικαστήριο οι “υπεύθυνοι”. Δεν ξέρω τι θα αποφασίσει το δικαστήριο. Εχει προσδιοριστεί δικάσιμος».

Διαβάστε επίσης: Έγκλημα Τέμπη: Τρόμος στο Μαξίμου από τις αποκαλύψεις για τη μυστική σύσκεψη – Απάντηση πανικού στον Κασσελάκη

Εγκλημα Τέμπη: Το μπάζωμα αποφασίστηκε σε μια άγνωστη έως τώρα σύσκεψη την 3η Μαρτίου 2023

Τέμπη: Επιστολή Καρυστιανού σε Μητσοτάκη για το μπάζωμα – Γιατί παρεμβήκατε στο έργο της Δικαιοσύνης και ποιους συγκαλύπτετε;

Μην το πείτε πουθενά: Τελευταίοι οι Έλληνες σε αποταμίευση!

Απλά μαθήματα μαφιόζικης λειτουργίας

Συναγερμός στις Αρχές – Απειλητικά e-mail για βόμβα σε σχολεία της Αττικής

Μακρόν και Σολτς συμφωνούν στην ουσία σε ουκρανικές επιθέσεις με δυτικά όπλα εντός της Ρωσίας

Απλά μαθήματα μαφιόζικης λειτουργίας

Τελικός Conference League: Όλες οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις – Ποιοι δρόμοι κλείνουν, τι ισχύει με τα ΜΜΜ

Σάλος με τη Νίκι Χέιλι: Έγραψε «αποτελειώστε τους» πάνω σε ισραηλινή οβίδα (Photos)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter