Αποστολή στη Βόρεια Μακεδονία: Υπογράφηκε η συμφωνία κατάργησης του roaming (Photos)

Αποστολή στη Βόρεια Μακεδονία: Υπογράφηκε η συμφωνία κατάργησης του roaming (Photos)

Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας για την κατάργηση των χρεώσεων περιήγησης είναι γεγονός. Ποια τα στάδια εφαρμογής της διμερούς συμφωνίας και ποτέ αναμένονται τα πρώτα απτά αποτελέσματα.

Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, Ν. Πάππας, και ο βορειομακεδόνας ομόλογός του, Ντ. Μαντσέφσκι, έβαλαν τις υπογραφές τους στην πρώτη συμφωνία που επιτυγχάνεται σε διμερές επίπεδο μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Μαντσέφσκι, το μνημόνιο κατανόησης ορίζει ως πρώτο βήμα την κατάρτιση ενός οδικού χάρτη από τις αρμόδιες ρυθμιστικές Αρχές των δυο χωρών, με χρονικό ορίζοντα έως τα τέλη Απριλίου. “Πριν την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου θα έχουμε μείωση στις χρεώσεις διακίνησης δεδομένων” είπε ο υπουργός Ψηφιακής Κοινωνίας και Διοίκησης της Βόρειας Μακεδονίας, περιγράφοντας επί της ουσίας τον πρώτο στόχο της συμφωνίας. Όπως πρόσθεσε, ο σκοπός είναι αρχικά να μειωθούν οι χρεώσεις roaming στα επίπεδα που ισχύουν για τις χώρες της ΕΕ, με την οριστική κατάργηση τους να προγραμματίζεται έως το 2021.

“Η περιοχή μας επιτέλους ξεπερνά τα εμπόδια του παρελθόντος” σχολίασε ο κ. Μαντσέφσκι, ενώ μετέπειτα εξέφρασε τη βούληση να μετατραπούν τα Βαλκάνια σε “νέα Σκανδιναβία”.





“Η Συμφωνία των Πρεσπών να βελτιώσει τη ζωή των δυο λαών”

Από την πλευρά του, ο Ν. Παππάς υπογράμμισε ότι πρέπει “η Συμφωνία των Πρεσπών να γίνει συμφωνία των ανθρώπων”, εξηγώντας ότι στοχοθεσία της Συμφωνίας είναι η βελτίωση της ζωής των δυο γειτονικών λαών.

“Επιβεβαιώνω ότι είμαστε έτοιμοι να πάρουμε όλα τα νομικά μέτρα ώστε οι πολίτες των δυο χωρών να δουν πριν την τουριστική περίοδο του καλοκαιριού μείωση στις χρεώσεις περιαγωγής” είπε και έκανε λόγο για πυκνή ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε διάφορα επίπεδα, γεγονός που αποτελεί απόρροια της επίλυσης των διαφορών του παρελθόντος.

“Και στις δυο πλευρές υπάρχουν πολιτικοί ψεύτες”

Οι δηλώσεις απροθυμίας εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας δεν πέρασαν απαρατήρητες από τα βορειομακεδονικά ΜΜΕ. Μετά από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου τοπικού Μεσού, ο κ. Παππας ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει μέχρι κεραίας τη Συμφωνία, στηλιτεύοντας παράλληλα το γεγονός ότι οι δηλώσεις του Απ. Τζιτζικώστα δεν συνάδουν με το παρελθόν της παράταξης του. Μάλιστα, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ τόνισε ότι και στις δυο χώρες υπάρχουν πολιτικοί με ψευδή ρητορική που πολέμησαν τη Συμφωνία.


Συνάντηση Παππά – Ζάεφ

Να σημειωθεί ότι ο Ν. Πάππας, το απόγευμα της Δευτέρας, συναντήθηκε με τον Ζ. Ζάεφ παρουσία του ομολόγου του, Ντ. Μαντσέφσκι. Οι τρεις τους συζήτησαν τόσο για το μνημόνιο κατανόησης αλλά και για λοιπά πεδία ψηφιακής πολιτικής, στα οποία θα μπορούσε να προκύψει συνεργασία των δυο χωρών στο μέλλον.

Διαβάστε ακόμα: Ο Ζάεφ διόρθωσε δημοσιογράφο που ανέφερε τη Βόρεια Μακεδονία με το παλιό της όνομα (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter