Αποστολή 32 οβιδοβόλων Μ101Α1 στην Ουκρανία μέσω… Τσεχίας

Αποστολή 32 οβιδοβόλων Μ101Α1 στην Ουκρανία μέσω… Τσεχίας

Συνεχίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, αλλά αυτή τη φορά μάλλον έχει σκοπό να ενημερώσει την ελληνική Βουλή.

Αυτή τη φορά πρόκειται για τη μεταβίβαση 32 ρυμουλκούμενων οβιδοβόλων Μ101Α1 διαμετρήματος 105 χλστ. από τα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού.

Για το ζήτημα θα κληθεί να γνωμοδοτήσει την Πέμπτη η ειδική διαρκής επιτροπή εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων της Βουλής των Ελλήνων, σύμφωνα με ρεπορτάζ του in.gr, που αναφέρει ότι η μεταβίβαση στην Ουκρανία θα υλοποιηθεί μέσω Τσεχίας. Και πιο συγκεκριμένα μέσω διακρατικής συμφωνίας.

Τα 32 οβιδοβόλα θα πωληθούν στην Τσεχία έναντι 1.950.000 ευρώ και στη συνέχεια η Τσεχία θα είναι αυτή που θα τα προωθήσει στην Ουκρανία.

Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει αυτό δημιουργεί απορίες καθώς η Ελλάδα έχει ήδη πραγματοποιήσει αποστολές στρατιωτικής βοήθειας απευθείας στην Ουκρανία, όπως τα ρωσικής κατασκευής και ανατολικογερμανικής προέλευσης τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) BMP-1.

Ακόμη οι Ουκρανοί έχουν ευχαριστήσει την Ελλάδα για πυρομαχικά, εκπαίδευση πιλότων και αντιεροπορικά Stinger για τα οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κηρύξει… σιγή ασυρμάτου.

Ετσι η επιτροπή της Βουλής που θα εξετάσει αυτήν την αποστολή καλό είναι να ζητήσει πλήρη κατάλογο των όπλων, που έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός και έχουν φύγει σιωπηρά για την Ουκρανία, καθώς και πλήρη κατάλογο για το τι έχει ζητηθεί ακόμη από την Ελλάδα καθώς κυκλοφορούν πληροφορίες για πολλά αντιαεροπορικά συστήματα, που αν επιβεβαιωθούν, θα σημάνουν την πλήρη αποδυνάμωση της ελληνικής αεράμυνας.

Το ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο Μ101Α1 διαμετρήματος 105 χλστ. είναι αμερικανικής κατασκευής και προέλευσης και εισήλθε σε υπηρεσία με το ελληνικό Πυροβολικό το 1951. Το 1970 ο αριθμός των M101A1 σε ελληνική υπηρεσία ανήλθε σε 465 μονάδες, αποτελώντας περίπου το 60% των ρυμουλκούμενων πυροβόλων σε υπηρεσία.

Το 1980 με την απόφαση επιλογής του διαμετρήματος 155 χλστ. ως καταλληλότερου για την Άμεσο Υποστήριξη, άρχισε η σταδιακή απόσυρση των M101A1 και η αντικατάσταση τους από οβιδοβόλα διαμετρήματος 155 χλστ.

Σήμερα σύμφωνα με ανοικτές πηγές διατηρούνται σε αποθήκευση περί τα 180 πυροβόλα του τύπου. Με μήκος 6,10 μέτρα και βάρος 2,26 τόνους το M101A1 υπηρετείται από επτά άτομα και έχει μέγιστο βεληνεκές 11.275 μέτρα.

Αν και είναι παλιό, το συγκεκριμένο πυροβόλο δεν είναι απαρχαιωμένο και απόδειξη για αυτό είναι ότι το ζητάει η Ουκρανία.

Ερώτημα που πρέπει να απασχολήσει επίσης τη Βουλή είναι αν τα πυροβόλα θα συνοδεύονται από τις ανάλογες οβίδες, σαν αυτές για τις οποίες μάς ευχαρίστησε η Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης: Η Ουκρανία ευχαριστεί για τα όπλα – Αυτά που οι Έλληνες μαθαίνουν τελευταίοι…

Αντιαεροπορικά στην Ουκρανία στέλνει κρυφά η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter