Αποστρατεύτηκε ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρος, που έχασε στρατόπεδα σε καιρό ειρήνης
«Στρατηγέ, σε ευχαριστούμε για μια τόσο παραγωγική θητεία, που βοήθησε να γίνει η Ελλάδα ακόμη πιο ισχυρή και περήφανη. Αυτά τα χρόνια είναι ένα ακόμη παράσημο στα πολλά που συνοδεύουν το στήθος σου δίπλα στο εθνόσημο που τίμησες». Με αυτά τα λόγια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποχαιρέτησε τον μέχρι πρότινος αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, τον μοναδικό αρχηγό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που συνέδεσε το όνομά του με έναν κωδικό παρακολούθησης και πολλαπλές καταστροφές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, που όμοιές τους δεν έχει αντιμετωπίσει ξανά η Ελλάδα σε καιρό ειρήνης.
Από το «σουλατσάρισμα» του «Oruç Reis» στο Καστελόριζο μέχρι τη συγκλονιστική έκρηξη πυρομαχικών στο στρατόπεδο της Νέας Αγχιάλου και από το εγκληματικό φιάσκο με την πλημμύρα της βάσης ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο μέχρι την απόλυτη σιωπή του όταν το Documento αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός τον είχε καταστήσει «εθνική απειλή» για να τον κρυφακούει η ΕΥΠ, η πορεία του Κων. Φλώρου στον έβδομο όροφο του ελληνικού Πενταγώνου είναι στρωμένη με επικοινωνιακά τεχνάσματα και πραγματικές αποτυχίες.
Διαβάστε επίσης – Άφησαν τα ελικόπτερα στο νερό γιατί ασχολούνταν με στημένες φωτογραφίσεις για να διαψεύσουν το Documento
Αποχαιρετώντας λοιπόν τον στόχο της ΕΥΠ με κωδικό παρακολούθησης «519c» ανατρέχουμε στις σημαντικότερες στιγμές της ιδιαίτερα «παραγωγικής θητείας» του, όπως τη χαρακτήρισε ο παρακολουθητής του Κυρ. Μητσοτάκης.
Ο στόχος της ΕΥΠ
Οι αποκαλύψεις του Documento για το σύστημα παρακολουθήσεων που είχε στήσει με διπλό τρόπο (ΕΥΠ και Predator) ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης προκάλεσαν στα τέλη του 2022 πολιτικό σεισμό. Ομως όταν η εφημερίδα αποκάλυψε ότι ανάμεσα στους παρακολουθούμενους από την ΕΥΠ ήταν και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας Κων. Φλώρος και ο αρχηγός του Στρατού Χαράλαμπος Λαλούσης το θέμα των παρακολουθήσεων ξέφυγε από τις σοβαρές διαστάσεις ενός ζητήματος δημοκρατίας και άγγιξε το επίπεδο της στρατιωτικής κατασκοπείας, καθώς η παρακολούθησή του θα μπορούσε να δικαιολογηθεί από τη διαβόητη τότε εισαγγελέα της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου μόνο αν ο ίδιος ο Α/ΓΕΕΘΑ χαρακτηριζόταν ύποπτος για την εθνική ασφάλεια της χώρας.
Ο στρατηγός δεν φάνηκε να ενοχλείται και πολύ όμως. Αντιθέτως, τα έβαλε με τον αγγελιοφόρο, δηλαδή το Documento, η αποκάλυψη του οποίου έβαλε τον Α/ΓΕΕΘΑ στο επίκεντρο, με το στράτευμα αλλά και τους πολίτες να αναμένουν μια αντίδραση στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της χώρας φαινόταν να μην τον εμπιστεύεται σε τέτοιο βαθμό που έβαλε την ΕΥΠ (της οποίας προΐστατο) να τον παρακολουθήσει.
Μέχρι και σήμερα ο Κων. Φλώρος έχει επιτρέψει διά της αφωνίας του να αιωρούνται οι αρνητικές συνδηλώσεις που προκαλεί η παρακολούθηση του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας από τις μυστικές υπηρεσίες της ίδιας του της χώρας.
Αρχιστράτηγος καταστροφών
Για πρώτη φορά εν καιρώ ειρήνης οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τόσο σοβαρές απώλειες στρατιωτικού υλικού. Η αρχή έγινε με το «μανιτάρι» της Νέας Αγχιάλου. Η τεράστια έκρηξη πυρομαχικών των Ενόπλων Δυνάμεων όταν μια πυρκαγιά που έκαιγε στη γύρω περιοχή ξέφυγε από κάθε έλεγχο και εισέβαλε στο στρατόπεδο εξέθεσε πλήρως την ιεραρχία. Παραμένει άγνωστος ο αριθμός και οι τύποι των πυρομαχικών που απώλεσε η άμυνα της χώρας. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο τότε υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, επιθεωρώντας δήθεν τα συστήματα ασφαλείας στα στρατόπεδα μετά την έκρηξη στη Νέα Αγχίαλο, έδωσε στη δημοσιότητα επίσημες φωτογραφίες όπου φιγουράρουν φαρδιά πλατιά οι απόρρητοι εσωτερικοί χάρτες στρατοπέδου.
Η πλημμύρα στην 1η ΤΑΞΑΣ στο Στεφανοβίκειο ήταν το δεύτερο και ισχυρότερο πλήγμα. Η μεγαλύτερη βάση στρατιωτικών ελικοπτέρων βυθίστηκε στα νερά της κακοκαιρίας Ντάνιελ, που έπνιξε τη Θεσσαλία.
Οι αποκαλύψεις του Documento εκείνες τις ημέρες επιχειρήθηκε με πολλούς τρόπους να αμφισβητηθούν, όμως η πραγματικότητα ήταν πολύ ηχηρή για να κρυφτεί πίσω από τα επικοινωνιακά τεχνάσματα του παρακολουθούμενου αρχηγού. Από την πλημμύρα τέθηκε οριστικά εκτός λειτουργίας το στρατόπεδο του Στεφανοβικείου, που πλέον βρίσκεται στον πάτο της λίμνης Κάρλα, δεκάδες ελικόπτερα του στρατού καταστράφηκαν, ακόμη και πανάκριβα ελικόπτερα Apache, ενώ καταστράφηκε επίσης πανάκριβος οπλισμός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός. Τα εναπομείναντα ελικόπτερα που σώθηκαν θα επιχειρούν μέχρι νεωτέρας από την 110 Πτέρυγα Μάχης.
Σαν να μην έφταναν αυτά, τον Σεπτέμβριο έγινε γνωστή άλλη μια μεγάλη αποτυχία. Η πυραυλάκατος «Τουρνάς», που είχε παροπλιστεί από το 2011, πήρε νερά και βυθίστηκε ενώ τη ρυμουλκούσαν προς το πεδίο βολής Κρήτης όπου θα γινόταν στόχος για βολές πολεμικών πλοίων.
Ο Δημ. Χούπης νέος Α/ΓΕΕΘΑ
Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής αποφασίστηκε ομόφωνα η ανάληψη των καθηκόντων του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων από τον αντιστράτηγο Δημήτρη Χούπη. Με καταγωγή από τις Σέρρες, ο Δ. Χούπης είναι απόφοιτος της τάξης του ’87. Μέχρι πρότινος υπηρετούσε ως επικεφαλής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου.
Είναι διδάκτωρ του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ στα Συστήματα Μετάδοσης της Πληροφορίας. Διαθέτει τρεις τίτλους μεταπτυχιακής εξειδίκευσης, είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Στρατηγικών Αναλύσεων και έχει δημοσιεύσει πλήθος επιστημονικών εργασιών.
Μιλάει αγγλικά και γαλλικά και έχει τρία παιδιά, δύο εκ των οποίων είναι αξιωματικοί των Ειδικών Δυνάμεων.
Αρχηγοί των Οπλων ορίστηκαν: αρχηγός ΓΕΣ ο αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, αρχηγός ΓΕΝ ο αντιναύαρχος Δημήτριος – Ευάγγελος Κατάρας και αρχηγός ΓΕΑ ο αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης.