Αραβαντινός στο dοcumentonews: Η ΝΔ παίζει με ζητήματα εξωτερικής πολιτικής για πολιτικά οφέλη και ποτίζει με μίσος την ελληνική κοινωνία

Αραβαντινός στο dοcumentonews: Η ΝΔ παίζει με ζητήματα εξωτερικής πολιτικής για πολιτικά οφέλη και ποτίζει με μίσος την ελληνική κοινωνία

«Καλούμε τον ελληνικό λαό να μας στηρίξει στις προσεχείς εκλογές. Με τη στήριξή του, μπορούμε να επιτύχουμε μια πραγματική πολιτική ανατροπή, να αποδυναμώσουμε την τρέχουσα κυβέρνηση και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους» υποστηρίζει στο documentonews.gr o Χαράλαμπος Αραβαντινός Σιμωνέτος.

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση πως εμπαίζει του Έλληνες πολίτες για τη Συμφωνία των Πρεσπών, θέτει τους στόχους του κόμματος του, αποκαλύπτει τις προτεραιότητές του εφόσον εκλεγεί, μιλά για τις ευθύνες του κράτους απέναντι στα άτομα με αναπηρία και καταθέτει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

  • Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι εμπαίζει «τους προοδευτικούς πολίτες» για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Για ποιον λόγο;

Η κυβέρνηση της ΝΔ εμπαίζει τους πολίτες σε ένα άκρως σημαντικό ζήτημα που αφορά την εξωτερική πολιτική, αυτό της Συμφωνίας των Πρεσπών. Για να καταλάβει κανείς την απαράδεκτη αυτή στάση, αρκεί μόνο να δει τα γεγονότα. Η ΝΔ από την πρώτη κιόλας στιγμή χαρακτήρισε τη συμφωνία ως προδοτική και τη λοιδόρησε παροτρύνοντας τους πολίτες να κατέβουν στο δρόμο με περικνημίδες, με περικεφαλαίες και ξίφη. Η ΝΔ την περίοδο αυτή συναγελούσε στις πλατείες μίσους με τους “Κασιδιάρηδες”. Η ΝΔ όντας τότε αξιωματική αντιπολίτευση δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων μόνο και μόνο για να επωμιστεί τα πολιτικά οφέλη παραμερίζοντας το καλό για τη χώρα. Μετά από 27 χρόνια αδράνειας ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα διεκδίκησε και κατοχύρωσε την ελληνικότητα της αρχαίας Μακεδονίας, γκρεμίζοντας τα αγάλματα του Μ. Αλεξάνδρου, βγάζοντας τις ταμπέλες από τα αεροδρόμια και τις σχετικές αναφορές από τα σχολικά εγχειρίδια ώστε οι νέες γενιές των Β. Μακεδόνων να μην εμποτίζονται από ακροδεξιά αισθήματα ενδυναμώνοντας παράλληλα τις σχέσεις των δύο χωρών αλλά και το ρόλο της χώρας μας τόσο στα πλαίσια της ΕΕ ως προς τα Βαλκάνια αλλά και στο διεθνές σύστημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ενδιαφέρθηκε για την ειρηνική συμβίωση των λαών παραμελώντας το πολιτικό κόστος.

Μετά από 5 χρόνια εμφανίστηκε στη γείτονα χώρα μια εθνικιστική κυβέρνηση, το VMRO, η οποία αποκαλεί τους πολίτες της “Μακεδόνες”  παραλείποντας εσκεμμένα τον γεωγραφικό προσδιορισμό. Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ φωνάζει για τον σεβασμό και την τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και την περίοδο  Γκρουέφσκι, ο οποίος διοργάνωνε εκδηλώσεις με χλαμύδες και αγάλματα του Μ. Αλεξάνδρου δεν έκαναν καμία μομφή στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Τώρα απαιτούν από το αδελφό τους κόμμα να τιμήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ στην προεκλογική περίοδο της Β. Μακεδονίας παρακαλούσαν την εκλογή του, ώστε να την καταργήσουν από κοινού…

Αξίζει να σημειωθούν τα 3 μνημόνια, τα οποία προτάθηκαν από εμάς, που αφορούν στην ενταξιακή πορεία στην ΕΕ της Βόρειας Μακεδονίας, στην οικονομική συνεργασία Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας και στον έλεγχο του FIR Σκοπίων. Η ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη αρνείται συστηματικά την προώθηση και εμβάθυνση της συμφωνίας των Πρεσπών. Μιας συμφωνίας που υπηρετεί το εθνικό συμφέρον, αλλά και την ειρήνη, τη συνεργασία και τη σταθερότητα στην ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων.

Η ΝΔ όχι μόνο εμπαίζει τους πολίτες, αλλά όπως αποδεικνύεται δεν διστάζει για πολιτικά οφέλη να “παίξει” με ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και να “ποτίσει” με μίσος την ελληνική κοινωνία και τελικώς να την διχάσει… Μόνο ως πατριδοκάπηλοι μπορούν να χαρακτηριστούν.

  • Πώς μπορεί ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ στο ευρωκοινοβούλιο να επηρεάσει την εξωτερική πολιτική της χώρας μας; 

Ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ στο ευρωκοινοβούλιο συνδέεται με τη διεκδίκηση μιας νέας εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής που θα προάγει ενεργά τις αδιαπραγμάτευτες αρχές της ανεξαρτησίας, της λαϊκής κυριαρχίας, της δημοκρατίας, της ειρήνης και της ελευθερίας. Δεν είναι άθυρμα ηγεμονικών επιδιώξεων, δεν είναι θεατής των διεθνών συγκρούσεων που μαίνονται στην περιοχή της, δεν είναι μέρος τυχοδιωκτικών επιδιώξεων και σχεδίων, δεν φοβάται να σταθεί με αλληλεγγύη στους αγώνες άλλων λαών για ειρήνη και δικαιοσύνη, με σεβασμό πάντα στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες του. Μια νέα εξωτερική πολιτική θα στηρίζεται στην ισχύ της ηθικής, στη διαμεσολάβηση για την ειρήνη, στη διεθνή συνεργασία με κανόνες, στην υποστήριξη της δημοκρατίας στους διεθνείς θεσμούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προωθήσει μια εξωτερική πολιτική πολυδιάστατη, ενεργητική, φιλειρηνική, προκειμένου η Ελλάδα να αποκτήσει ξανά τη δική της φωνή στη διεθνή σκηνή. Στρατηγικοί στόχοι είναι η προστασία και προώθηση των συμφερόντων του ελληνικού λαού, η επίλυση των ανοιχτών θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας στη βάση του διεθνούς δικαίου και της αρχής της ειρηνικής διευθέτησης διαφορών και προβλημάτων, καθώς και η αναβάθμιση του διεθνούς και περιφερειακού ρόλου της Ελλάδας ως πόλου ειρήνης και σταθερότητας.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ αποτελεί σημαντικό παράγοντα της εξωτερικής της πολιτικής, όσον αφορά τον διεθνή της ρόλο και τη διαπραγματευτική της δύναμη, τις διεθνείς οικονομικές της σχέσεις, τις σχέσεις της με χώρες εκτός ΕΕ, την αντιμετώπιση διεθνών προκλήσεων όπως η διαχείριση μεταναστευτικών και προσφυγικών κυμάτων. Η πολιτική που επιβάλλεται σήμερα στην ΕΕ προωθεί έναν νέο ενδοκοινοτικό συσχετισμό δύναμης, και ενισχύει την ασυμμετρία ισχύος εντός της ΕΕ σε βάρος των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Η άλλη πλευρά του νομίσματος της αντιλαϊκής και καταστροφικής οικονομικής πολιτικής που εκπορεύεται από τις Βρυξέλλες δεν είναι μόνο το δημοκρατικό έλλειμμα, είναι και ένα μεγάλο πολιτικό έλλειμμα και γεωπολιτική αδυναμία της ΕΕ να προωθήσει, τουλάχιστον στη γειτονιά της, μια κοινή ανεξάρτητη ευρωπαϊκή πολιτική υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας, όπως στην περίπτωση της Παλαιστίνης.

Η ανατροπή της νεοφιλελεύθερης αρχιτεκτονικής της ΕΕ και ο απογαλακτισμός από τις επιθετικές υπερατλαντικές δομές, αποτελούν μονόδρομο αν η Ευρώπη δεν θέλει να τεθεί στο περιθώριο των διεθνών εξελίξεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αγωνιστεί για μια Ευρώπη που συμβάλλει καθοριστικά στην ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, και όχι στην αποσταθεροποίηση χωρών.

  • Έχετε υπάρξει εθελοντής σε Ένωση για άτομα με αναπηρία… Τι πρέπει να κάνει το κράτος, ώστε να βοηθήσει ουσιαστικά αυτούς τους συνανθρώπους μας;

Έχοντας ζήσει στο Βέλγιο και στη Γαλλία, η χώρα μας δεν έχει καμία σχέση με τις χώρες αυτές ως προς τις συνθήκες που έχει διαμορφώσει για τα ΑμεΑ. Αυτό λοιπόν που πρέπει πρώτα πρώτα να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε τις υποδομές αυτές σε κάθε πόλη ώστε να είναι φιλικές προς τα ΑμεΑ αλλά και την Παιδεία, αρχής γενομένης από το σχολείο, ώστε να ενθαρρυνθεί η συμπερίληψη των ανθρώπων αυτών ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας! Ακόμα, το κράτος οφείλει να μη μειώσει καμία σύνταξη ή να καταργήσει τα επιδόματα αναπηρίας, αλλά αντίθετα να τα αυξήσει. Επιπλέον, μπορεί να παρέχει προσωπικό βοηθό ή φροντιστή στους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη και να παρέχει δωρεάν τα εργαλεία αξιοπρέπειας όπως τα αμαξίδια, τα τεχνητά μέλη, τα ακουστικά κλπ. Επίσης, το κράτος πρέπει να καταβάλλει τακτικά τα αναπηρικά επιδόματα κάθε μήνα από τον ΟΠΕΚΑ και να δημιουργήσει ένα ταχύ και διαφανές σύστημα πιστοποίησης από τα ΚΕΠΑ με βάση τον ηλεκτρονικό φάκελο αναπήρου. Τέλος, το κράτος πρέπει να στηρίζει οικονομικά τις δομές που απασχολούνται με τα άτομα με αναπηρία ώστε να στελεχωθούν με το απαραίτητο προσωπικό, αλλά και υλικά, για την εύρυθμη λειτουργία τους.

  • Δηλώνετε ιδιοκτήτης μικρομεσαίας επιχείρησης… Ποιο είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη του κλάδου σας; 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πιστεύει στις δυνατότητες των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Για τον λόγο αυτό σχεδιάζει την ολόπλευρη στήριξή τους, με έμφαση στην ενίσχυση της καινοτομίας, του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού και των εξαγωγών. Το μέλλον της χώρας συνδέεται άρρηκτα με την ανάδυση ενός νέου χάρτη μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, με το βλέμμα στραμμένο στην οικολογική μετάβαση, την αγροτική παραγωγή και την κοινωνική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, δεσμευόμαστε για:

  • Ενεργοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας και του Ταμείου των Μικροπιστώσεων: Κάλυψη κενού χρηματοδότησης και διεύρυνση ωφελούμενων επιχειρήσεων, βελτίωση όρων δανειοδότησης και στόχευσης των εργαλείων.
  • Χρηματοδοτικά και φορολογικά κίνητρα για τον εκσυγχρονισμό και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ (ψηφιακός μετασχηματισμός, πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, δικτύωση και ανάπτυξη συνεργειών, περιβαλλοντική βιωσιμότητα, έρευνα και τεχνολογική καινοτομία, ενδο-επιχειρησιακή κατάρτιση και επανεκπαίδευση στις νέες τεχνολογίες κ.ά.).
  • Δημιουργία ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού, που θα χρησιμοποιείται για τις πληρωμές μισθοδοσίας προσωπικού, προμηθευτών, Δημοσίου και Ασφαλιστικών Ταμείων, χωρίς δυνατότητα κατάσχεσης από οποιοδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα ή επιχείρηση.
  • Ειδικά προγράμματα στήριξης του ενεργειακού κόστους των ΜμΕ.
  • Στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, θεσμικών διευκολύνσεων και άλλων κινήτρων, για ενεργή συμμετοχή στην παραγωγή ενέργειας, μέσω π.χ. των ενεργειακών κοινοτήτων.
  • Εξειδικευμένο σχέδιο πράσινης μετάβασης των ΜμΕ και προώθησης της κυκλικής οικονομίας.
  • Υλοποίηση δράσεων ψηφιακής μετάβασης των επιχειρήσεων, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης: α) κεντρική πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου υπό τη διαχείριση της ΚΕΕΕ, β) ολοκλήρωση του e-GEMH – ψηφιακές υπογραφές σε επιχειρήσεις, γ) cloud υπηρεσίες στις επιχειρήσεις, δ) τεχνολογίες επαυξημένης/εικονικής πραγματικότητας και παροχή πρόσβασης σε κεντρικά υπολογιστικά συστήματα, ε) Ασφάλεια δεδομένων σε Β2Β και Β2C υπηρεσίες – υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας.
  • Ποια θα είναι η προτεραιότητα σας αν ο κόσμος σας στείλει στο ευρωκοινοβούλιο; 

Αν με τιμήσουν οι συμπολίτες μου με την ψήφο τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτεραιότητα μου θα είναι να προωθηθούν οι πολιτικές εκείνες που έχουν ως κέντρο τον άνθρωπο δημιουργώντας πράσινες πόλεις. Την ίδια στιγμή θα μάχομαι κόντρα στις πολιτικές λιτότητας, δηλαδή τις πολιτικές αυτές που υπονομεύουν τις δημόσιες υπηρεσίες, που υπονομεύουν την εργατική πλειονότητα και παράλληλα αυξάνουν τις ανισότητες, ενισχύουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Θα προασπιστώ πολιτικές της συμπερίληψης, πολιτικές που δεν αφήνουν κανένα κράτος-μέλος πίσω, κανέναν άνθρωπο πίσω.

Με τις πολιτικές που ασκούνται μέχρι στιγμής, αφού το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα υπερτερεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επικρατεί η νόρμα: «ο πλούσιος πλουσιότερος και ο φτωχός φτωχότερος». Η διαπίστωση αυτή φαίνεται κατά την περίοδο του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά και της ενεργειακής κρίσης, οι εκατομμυριούχοι της Ευρώπης αύξησαν τον πλούτο τους κατά 88%. Η τάση αυτή καθρεφτίζεται και στην οικονομική κρίση του 2008 επιβεβαιώνοντας την απόκλιση μεταξύ των κρατών-μελών του Νότου και του Βορρά της ΕΕ. Οι χώρες του πυρήνα απέφυγαν τις οικονομικές επιπτώσεις εις βάρος των χωρών της περιφέρειας οι οποίες χαρακτηρίστηκαν την εποχή εκείνη και ως PIGS.

Με τους υπάρχοντες πολιτικούς συσχετισμούς στην ΕΕ επικρατεί η αέναη προσπάθεια διαρκούς επιδίωξης οικονομικής αποτελεσματικότητας ως αυτοσκοπός, μια κατάσταση που δεν οδηγεί στην ευημερία όλων των τμημάτων του πληθυσμού, αλλά μόνο όσων διαθέτουν αγοραστική δύναμη.

Ένα ακόμα θέμα που με ενδιαφέρει και έχω ασχοληθεί και στην μέχρι τώρα ακαδημαϊκή μου σταδιοδρομία είναι η μεταναστευτική πολιτική. Δυστυχώς η ΕΕ δίνει σήμερα χώρο σε πολιτικές που έχουν μισάνθρωπα αφηγήματα τόσο της δεξιάς όσο και της ακροδεξιάς. Πολιτικές που υπονομεύουν το αξιακό πλαίσιο της ΕΕ (ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ανθρώπινα δικαιώματα). Το νέο Σύμφωνο αμβλύνει τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, εμποδίζοντας τους πολλές φορές το δικαίωμα τους στην μετεγκατάσταση σε τρίτη χώρα που μπορεί να έχουν συγγενείς. Την ίδια στιγμή μετατρέπει τις χώρες υποδοχής σε αποθήκες ανθρωπίνων ψυχών, σε χώρες-φυλακές. Το απάνθρωπο αυτό Σύμφωνο χρηματοδοτεί με το «κεφάλι» τις χώρες που θα υποδεχθούν τους πρόσφυγες- μετανάστες μετατρέποντας τες σε ευρωπαϊκά Γκουαντάναμο.

Με την παρουσία μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διεκδικήσω μια δικαιότερη κοινωνία, μία καλύτερη ζωή, μία Ευρώπη των πολλών!

  • Πόσο εφικτό είναι να φέρει τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ την πολιτική ανατροπή που διεκδικεί;

Το κόμμα μας είναι προσηλωμένο στην επίτευξη της πολιτικής ανατροπής που τόσο ανάγκη έχει η χώρα μας. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, όπου η τρέχουσα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δείχνει αδυναμία να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Πρώτα, στοχεύουμε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ελλήνων. Υποστηρίζουμε την ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών, την αναβάθμιση του συστήματος Υγείας και την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης σε όλους. Η τρέχουσα κυβέρνηση έχει δείξει προκλητική αδιαφορία για τα αιτήματα δικαιοσύνης, όπως φάνηκε και από τις καθυστερήσεις στην απόδοση δικαιοσύνης σε σκάνδαλα και παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων ή όπως με την τραγωδία των Τεμπών και το κουκούλωμα της με το μπάζωμα των στοιχείων. Αξίζει να υπενθυμίσουμε την δήλωση της Ευρωπαίας Εισαγγελέα πως μπλοκάρουν την αλήθεια. Όπως δήλωσε βέβαια και η μητέρα σύμβολο, Μαρία Καρυστιανού, δεν θα μείνουμε βουβοί, άλαλοι και ήσυχοι.

Μάλιστα το ευρωψηφοδέλτιο μας έχει δομηθεί από τους φίλους και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που ζουν τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές μας έχουν αναδειχθεί μέσω μιας διαδικασίας, άμεσης δημοκρατίας, προερχόμενοι από την κοινωνία να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο. Τέλος, το κάλεσμα του προέδρου στους πολίτες μέσα από την περιοδεία του, έχοντας άμεση επαφή με αυτούς,  σε όλη την Ελλάδα δημιουργεί ένα κύμα ανατροπής.

Καλούμε τον ελληνικό λαό να μας στηρίξει στις προσεχείς εκλογές. Με τη στήριξή του, μπορούμε να επιτύχουμε μια πραγματική πολιτική ανατροπή, να αποδυναμώσουμε την τρέχουσα κυβέρνηση και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους.  Η ανατροπή είναι αναγκαία και εφικτή σε ένα κλίμα συντηρητισμού και προπαγάνδας. Μαζί μπορούμε να την πραγματοποιήσουμε.

Διαβάστε επίσης 

Ευαγγελισμός: Προκλητικός Γεωργιάδης για τους VIP του Conference League: Είναι «υποχρεωτικό» να εξετάζονται κατά προτεραιότητα 

Οι μισθωτοί έχασαν €10 δισ. με πρωθυπουργό Μητσοτάκη  

Γιατροί για VIP στον «Ευαγγελισμό»: To υπουργείο Υγείας εμπορευματοποιεί όλο και περισσότερο το σύστημα υγείας (Video)

Ακρίβεια στα τρόφιμα: Καλπάζει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα του Μητσοτάκη – Δεύτερη χειρότερη θέση στην Ευρώπη

Πλημμύρες Θεσσαλία: Αγρότες μηνύουν Αγοραστό, Κικίλια και Τριαντόπουλο

Συναυλία Θ.Παπακωνσταντίνου – Φριντζήλα: Φωτίστηκε ο βράχος Κατράκειου με τα φώτα της Παλαιστίνης (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter