Αργεντινή: Ηχηρό «όχι» χιλιάδων πολιτών στα μέτρα-σοκ του Μιλέι – «Δεν μπορούμε να ζούμε έτσι» (Photos)

Αργεντινή: Ηχηρό «όχι» χιλιάδων πολιτών στα μέτρα-σοκ του Μιλέι – «Δεν μπορούμε να ζούμε έτσι» (Photos)

«Σείστηκε» από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις η Αργεντινή. Χιλιάδες πολίτες κατέκλυσαν τους δρόμους του Μπουένος Άιρες και άλλων πόλεων, διαδηλώνοντας ενάντια στα μέτρα λιτότητας του ακροδεξιού προέδρου Χαβιέρ Μιλέι.

«Η πατρίδα δεν πωλείται», «εδώ δεν υπάρχουν κάστες», «το να τρως δεν είναι προνόμιο». Πανό και πλακάτ, κάτω από ομοίωμα του προέδρου Μιλέι, γέμισαν την αχανή πλατεία του κοινοβουλίου, στο Μπουένος Άιρες, στη συγκέντρωση στην οποία κάλεσαν η συνομοσπονδία συνδικάτων CGT, πολλές ακόμη συνδικαλιστικές οργανώσεις, κοινωνικοί φορείς και η ριζοσπαστική αριστερά.

«Δεν μπορεί να σε συντηρήσει ο μισθός σου»

Ορισμένοι διαδηλωτές κρατούσαν πανό τα οποία χαρακτήριζαν τον πρόεδρο ως «προδότη». Άλλοι, διαδήλωναν μαζί με το πορτρέτο της Εβίτας Περόν. Η νοσηλεύτρια Ελίζα Γκουτέρες κατέβηκε στη διαδήλωση ολοκληρώνοντας τη νυχτερινή βάρδιά της. Εξήγησε στο Reuters ότι συμμετείχε στη διαδήλωση ώστε να διαμαρτυρηθεί για το άλμα στις τιμές των τροφίμων, από τότε που ανέλαβε το τιμόνι της χώρας ο Μιλέι.

«Πριν τρώγαμε ψητό κρέας κάθε Κυριακή. Αυτό δεν ισχύει τώρα. Ακόμα και το ρύζι έχει ακριβύνει», είπε η Γκουτέρεζ για να προσθέσει. «Τα ενοίκια έχουν εκτοξευθεί. Δεν μπορείς να συντηρηθείς με τον μισθό σου πλέον, δεν είναι αρκετό. Ο κόσμος κατέβηκε στους δρόμους για να υπερασπιστεί τη χώρα του».

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας του Μπουένος Άιρες, τον Ντιέγο Κράβετς, 80.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη συγκέντρωση μπροστά στο κοινοβούλιο. Εκπρόσωπος της CGT ωστόσο είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως μόνο στην πρωτεύουσα διαδήλωσαν μισό εκατομμύριο πολίτες.

Και στις επαρχίες, στην Κόρδομπα, στην Κοριέντες, στη Ροσάριο και στην Τουκουμάν, μεταξύ άλλων, μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για διαδηλώσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων.

Καταιγιστική λιτότητα

Ενάμιση μήνα αφότου άρχισε η προεδρία Μιλέι, εν μέσω αληθινού καταιγισμού σχεδίων νόμου για την απορρύθμιση της οικονομίας, υποτίμησης του νομίσματος κατά 54%, μέτρων λιτότητας που εφαρμόζονται ή σχεδιάζονται, «ήρθαμε να υπερασπιστούμε 40 χρόνια δημοκρατίας, να υπερασπιστούμε την πατρίδα», είπε στο πλήθος ο Έκτορ Ντάερ, μέλος της ηγετικής ομάδας της CGT.

«Το να περιφέρεσαι με αλυσοπρίονο είναι ένα πράγμα, το να κυβερνάς είναι άλλο», προϋποθέτει «να αποδέχεσαι τον διάλογο» και «να δείχνεις μέτρο», πρόσθεσε.

Για την κυβέρνηση Μιλέι, «δεν υπάρχει εναλλακτική» στην άσκηση πολιτικής λιτότητας για να εξυγιανθεί η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Παράλληλα, η κυβέρνηση κατηγορεί τα συνδικάτα πως επέλεξαν τη «λάθος πλευρά της ιστορίας» προκηρύσσοντας την απεργιακή κινητοποίηση, που αποτελούσε γι’ αυτήν «απόλυτο παραλογισμό».

Διαβάστε επίσης: «Εφιάλτης» στην Αργεντινή: Ο πληθωρισμός στο 200% και ο Μιλέι επιβάλλει λιτότητα

ΔΝΤ: Δανείζει 4,7 δισ. δολάρια στην Αργεντινή εκθειάζοντας τα μέτρα – σοκ του Μιλέι

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter