ΔΝΤ: Δανείζει 4,7 δισ. δολάρια στην Αργεντινή εκθειάζοντας τα μέτρα – σοκ του Μιλέι

ΔΝΤ: Δανείζει 4,7 δισ. δολάρια στην Αργεντινή εκθειάζοντας τα μέτρα – σοκ του Μιλέι

Επήλθε συμφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και της κυβέρνησης του ακροδεξιού Χαβιέρ Μιλέι για χορήγηση νέου πακέτου 4,7 δισ. δολαρίων στην Αργεντινή. Ο νέος δανεισμός θα λάβει χώρα στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έγκριση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ, το Μπουένος Άιρες «θα αποκτήσει πρόσβαση σε περίπου 4,7 δισεκ. δολάρια», σημείωσε ο χρηματοπιστωτικός θεσμός της Ουάσιγκτον σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Στη σχετική ανακοίνωση, το Ταμείο εκθείασε τα μέτρα – σοκ για την οικονομία της Αργεντινής τα οποία έχει βάλει μπροστά ο Μιλέι λίγους μήνες μετά την εκλογή του. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ χαρακτηρίζει ως «σθεναρές» τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης «να αποκαταστήσει τη μακροοικονομική σταθερότητα».

Παράλληλα, για το ΔΝΤ, η νέα κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή «φιλόδοξο πρόγραμμα σταθεροποίησης», προωθεί τη «δημοσιονομική εξυγίανση» και προχωρά σε ενέργειες για την «ανοικοδόμηση του αποθεματικού συναλλάγματος» και τη δημιουργία «οικονομίας στραμμένης στην αγορά».

Όσον αφορά τα ανταλλάγματα της συμφωνίας, το Μπουένος Άιρες δεσμεύτηκε να καταγράψει το 2024 πρωτογενές πλεόνασμα (προ της αποπληρωμής τοκοχρεολυσίων) ίσο με το 2% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η αναγγελία έγινε μετά την έβδομη αξιολόγηση της συμφωνίας αναδιάρθρωσης του χρέους 44 δισ. δολαρίων της Αργεντινής στο ΔΝΤ.

Ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής Λουίς Καπούτο τόνισε ότι δεν πρόκειται για νέα συμφωνία, αλλά πρόσθεσε πως η αποστολή του ΔΝΤ τον διαβεβαίωσε ότι ο θεσμός είναι ανοικτός σε νέο πρόγραμμα δανεισμού και περισσότερα κεφάλαια.

Διαβάστε επίσης: Αργεντινή: Βροντερό «όχι» από χιλιάδες διαδηλωτές στα μέτρα λιτότητας Μιλέι

Αργεντινή: Τώρα ο Μιλέι τα βάζει με τους διαδηλωτές – Ανακοινώθηκαν… «μέτρα κατά του χάους»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter