Αρκαλοχώρι: Άστεγοι για δεύτερη φορά – «Άτομο με αναπηρία, μπήκε στον οικίσκο και δεν έχει ξαναβγεί» (Video)

Αρκαλοχώρι: Άστεγοι για δεύτερη φορά – «Άτομο με αναπηρία, μπήκε στον οικίσκο και δεν έχει ξαναβγεί» (Video)
Φωτογραφία Documento/documentonews.gr

Σεισμόπληκτους δύο… ταχυτήτων δημιουργεί το απίστευτο αλαλούμ με τα ειδοποιητήρια που ζητούν από εκείνους που ήταν ενοικιαστές, πριν τον σεισμό, να αποχωρήσουν από τους οικίσκους το αργότερο έως το τέλος του χρόνου. Οι υπόλοιποι, τουλάχιστον 700 άτομα, ετοιμάζονται για τρίτο(!) χειμώνα να στολίσουν στα κοντέινερ, με την ελπίδα πως ο επόμενος θα τους βρει σπίτια τους…

Δείτε επίσης: Εμπαιγμός δίχως τέλος στο Αρκαλοχώρι: Τώρα ζητούν πίσω κοντέινερ από σεισμόπληκτους – Έντονη αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Να ξεσπιτωθούν για δεύτερη φορά σε δύο χρόνια φαίνεται πως θα αναγκαστούν περίπου 11 οικογένειες στο πολύπαθο Αρκαλοχώρι. Και τούτο διότι έως το τέλος του χρόνου καλούνται να παραδώσουν τους οικίσκους, που τους είχαν παραχωρηθεί, τα κοντέινερ στα οποία στεγάζουν τα όνειρά τους, αλλά και των παιδιών τους για ένα καλύτερο αύριο. Ειδάλλως, «σε περίπτωση που δεν αποχωρήσετε θα εφαρμοστεί η νόμιμη διαδικασία (ΦΕΚ 367/Β/1998)», όπως αναφέρει το επίμαχο έγγραφο, με ημερομηνία 17 Οκτωβρίου, του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που έλαβαν πριν από λίγες ημέρες, και δεν πίστευαν στα μάτια τους.

Το εν λόγω έγγραφο υπογράφει ο απερχόμενος δήμαρχος, Μανώλης Φραγκάκης, μόλις λίγες ημέρες μετά την ήττα του στις εκλογές για τον δήμο Μινώα Πεδιάδας, που συγκέντρωσε 22,65%, ενώ η περιοχή πασχίζει να μαζέψει τα κομμάτια της μετά τον φονικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021. Την ίδια στιγμή, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος, Βασίλης Κεγκέρογλου, που συγκέντρωσε 74,01% και εξελέγη από την πρώτη Κυριακή αλλά αναλαμβάνει από την 1/1/2024, μιλάει για κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων.

Σε κάθε περίπτωση, εάν δεν υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη, 11 περίπου οικογένειες κινδυνεύουν να κάνουν γιορτές στον… δρόμο. Πολλές εξ αυτών, μάλιστα, ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. «Ένας άνθρωπος έχει 100% αναπηρία. Όπως μπήκε στον οικίσκο, δεν έχει ξαναβγεί», τονίζει στο documentonews.gr, ο πρόεδρος των σεισμόπληκτων, Κώστας Γκαντάτσιος.

Όπως επισημαίνει όλοι αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια καθώς συμπεριλαμβάνονται και: «Τρίτεκνες οικογένειες, μονογονεϊκές, και άνεργοι».

Επιχειρώντας να εξηγήσει γιατί δεν έχει καταφέρει κάποιος από τους ενοικιαστές να βρει σπίτι και να αφήσει τον οικίσκο υπενθύμισε πως πρακτικά δεν… βρίθει η περιοχή από σπίτια προς ενοικίαση στην ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα, οι τιμές των ενοικίων σημείωσαν αύξηση, για όσα ήταν διαθέσιμα, αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό και κάποιοι αναγκάστηκαν να μετακινηθούν αρκετά χιλιόμετρα μακριά, όπως στον δήμο Αρχανών – Αστερουσίων, που επίσης επλήγη από τα 5,9 Ρίχτερ αλλά σε μικρότερο βαθμό. «Στην περιοχή δεν υπάρχουν σπίτια προς ενοικίαση. Δεν δουλεύει και η επιδότηση ενοικίου», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Λερναία ύδρα προβλημάτων

Τα προβλήματα των σεισμόπληκτων, εκτός από πολλά, παραμένουν κατά κανόνα δυσεπίλυτα έως… άλυτα. Σοβαρά και επείγοντα. Πέρα λοιπόν από τα καινούρια ειδοποιητήρια, υπάρχουν και παλαιότερα καθώς το «φάντασμα» των κατασχέσεων συνεχίζει να πλανάται πάνω από το Αρκαλοχώρι, όπως συνέβη και την ημέρα της επετείου του σεισμού.

Διαβάστε περισσότερα: Αρκαλοχώρι: «Εφιάλτης» κατασχέσεων δύο χρόνια μετά – «Την ημέρα του σεισμού έχουμε 4 πλειστηριασμούς»

Ακόμα, έρχονται αντιμέτωποι με τις δεσμεύσεις λογαριασμών ενώ όσοι -ελάχιστοι έως τώρα- κατάφεραν να υπερπηδήσουν τα πρώτα γραφειοκρατικά εμπόδια για να φτιάξουν τα σπίτια τους, χτύπησαν την πόρτα των τραπεζών για να λάβουν τα άτοκα δάνεια που προβλέπονταν. Συνάντησαν όμως κλειστές πόρτες.

Παράλληλα, η διαδικασία της αποκατάστασης των ζημιών κινείται με ρυθμούς χελώνας, λιγοστοί φάκελοι έχουν κατατεθεί και προχωρήσει, και σχεδόν όλοι όσοι διαμένουν σε οικίσκους, ετοιμάζονταν για τον δύσκολο χειμώνα που έχουν μπροστά τους. Οι ιδιοκτήτες. Διότι οι ενοικιαστές, όπως όλα δείχνουν, μένουν για δεύτερη φορά άστεγοι.

Δείτε επίσης:

Αρκαλοχώρι: Το «φάντασμα» των κατασχέσεων πάνω από τα γκρεμισμένα

Αρκαλοχώρι: Δύο χρόνια κυβερνητική αδιαφορία για τους σεισμόπληκτους

Αρκαλοχώρι: Το «φάντασμα» των κατασχέσεων πάνω από τα γκρεμισμένα

Κυνικός Θεοχάρης για τους πλειστηριασμούς σε σεισμόπληκτους Αρκαλοχωρίου: «Οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter