Αρμενία: 97.735 πρόσφυγες από το Ναγκόρνο Καραμπάχ – Ανθρωπιστική βοήθεια από ΟΗΕ

Αρμενία: 97.735 πρόσφυγες από το Ναγκόρνο Καραμπάχ – Ανθρωπιστική βοήθεια από ΟΗΕ
P Photo/Vasily Krestyaninov

Ο ΟΗΕ θα στείλει αυτό το Σαββατοκύριακο μια αποστολή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ για να αξιολογήσει κυρίως τις ανθρωπιστικές ανάγκες, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ, διευκρινίζοντας ότι ο διεθνής οργανισμός δεν είχε πρόσβαση στην περιοχή αυτή «εδώ και σχεδόν 30 χρόνια».

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, που επικαλείται την αρμενική κυβέρνηση, 97.735 άνθρωποι από το Ναγκόρνο Καραμπάχ εισήλθαν στην Αρμενία.

«Η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν και ο ΟΗΕ συμφώνησαν να σταλεί μια αποστολή στην περιοχή. Η αποστολή θα λάβει χώρα αυτό το Σαββατοκύριακο», δήλωσε.

Δεκαμελής ομάδα της οποίας ηγούνται αξιωματούχοι του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) «θα επιδιώξει να αξιολογήσει την κατάσταση επί τόπου και να εντοπίσει τις ανθρωπιστικές ανάγκες, τόσο για τους ανθρώπους που παραμένουν όσο και για εκείνους που μετακινούνται».

«Πρέπει να υπενθυμίσουμε την ανάγκη για όλο τον κόσμο του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, κυρίως όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ωστόσο ότι κανένας εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δεν θα συμμετέχει σε αυτήν την αρχική αποστολή που θα επικεντρωθεί μόνο σε θέματα «ανθρωπιστικού χαρακτήρα και προστασίας».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε νωρίτερα σήμερα μια αποστολή του ΟΗΕ να μπορέσει να μεταβεί στο Ναγκόρνο Καραμπάχ εντός των προσεχών ημερών απέναντι στη «μαζική έξοδο» των Αρμενίων που εγκαταλείπουν αυτό τον θύλακα συνεπεία της στρατιωτικής επιχείρησης του Αζερμπαϊτζάν.

Ο Στεφάν Ντουζαρίκ εξήγησε ότι ο ΟΗΕ εργάζεται με την αρμενική κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί αυτή η εισροή προσφύγων που διασχίζουν τα σύνορα.

«Οι ομάδες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες βρίσκονται επί του πεδίου στα σύνορα από την πρώτη ημέρα όταν η πρώτη ομάδα προσφύγων έφθασε εξαντλημένη, φοβισμένη και ανήσυχη για το μέλλον», σημείωσε. Η HCR παρέχει κυρίως βοήθεια σε τεχνικό εξοπλισμό (υπολογιστές, τάμπλετ) για την καταγραφή των προσφύγων.

Διαβάστε επίσης: Βίντεο έκκληση του Μελ Γκίμπσον για την προστασία των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ναγκόρνο – Καραμπάχ: Η Μόσχα αναγνωρίζει ως συνομιλητή το Μπακού «για τη διατήρηση της ειρήνης»

Μυστικά & Documento

10/12/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter