Αθηνά Λινού: Τρομερό λάθος η συνδιδασκαλία αλλά και η λογική του 50%+1 στα σχολεία

Αθηνά Λινού: Τρομερό λάθος η συνδιδασκαλία αλλά και η λογική του 50%+1 στα σχολεία

Η μη ενίσχυση της Παιδείας με προσωπικό και κονδύλια εν μέσω πανδημίας δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα που φέρνει έκρηξη διασποράς, όπως περιέγραψε μιλώντας στον 105,5 Στο Κόκκινο η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.

Έπρεπε με το άνοιγμα των σχολείων να έχει εξασφαλιστεί η δυνατότητα τηλεκπαίδευσης στα τμήματα που θα πρέπει να κλείσουν και στα σχολεία που θα αντιμετωπίσουν άμεσα μεγάλα προβλήματα στελέχωσης, το επόμενο διάστημα. Είναι τόσο διαδεδομένη η νόσος που πολλοί θα νοσήσουν και οι ελλείψεις που θα προκληθούν σε εκπαιδευτικό προσωπικό θα είναι μεγαλύτερες από αυτές που ήδη υπάρχουν, είπε η κα Λινού.

Είναι «τρομερό λάθος» κατά την ίδια να χρησιμοποιηθεί συνδιδασκαλία για να αντιμετωπιστούν κενά διδακτικού προσωπικού λόγω νόσησης με covid-19, όπως είναι λάθος και το ό,τι διατηρείται η λογική του 50% + 1, το ποσοστό είναι πολύ υψηλό και θα προκαλέσει τεράστια διασπορά, πρέπει να διορθωθεί άμεσα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, θα διορθωθεί «εκ των πραγμάτων, με τη νόσηση πάρα πολλών ανθρώπων».

Σχολιάζοντας εξάλλου τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί η Ελλάδα τα self test, σημείωσε ότι πρακτικά πρόκειται για δευτερογενή πρόληψη, με διαλογή θετικών-αρνητικών χωρίς απόλυτη ακρίβεια (υπάρχουν πολλά ψευδώς αρνητικά και ψευδώς θετικά), με αποτέλεσμα να «αφήνει κάποιο κενό». Δεν αρκεί η εκ των υστέρων διάγνωση και η απομόνωση των θετικών, καθώς με τον τρόπο που γίνονται στους μαθητές, ένα 24ωρο πριν μπουν στο τμήμα, μπορεί να διαφεύγουν αρκετά κρούσματα, συνέχισε η κα Λινού. Υπό αυτό το πρίσμα, τάχθηκε υπέρ της διενέργειάς τους στο σχολείο πριν το πρώτο μάθημα, με τους μαθητές που εντοπίζονται θετικοί να απομονώνονται και να καλούνται οι γονείς τους να τους πάρουν, ώστε να μην μπουν καθόλου στην αίθουσα.

Αυτό που ενδιαφέρει, τόνισε η κα Λινού, είναι η πρωτογενής πρόληψη και αυτό για πάρα πολλά παιδιά δεν είναι εφικτό. Ο εμβολιασμός δεν είναι διαθέσιμος για τα παιδιά στα νηπιαγωγεία και δεν έχει επεκταθεί σε σημαντικά ποσοστά στα Δημοτικά (5-11 ετών), ενώ και στα Γυμνάσια και Λύκεια δεν είναι σε επαρκή ποσοστά. Γι’ αυτό, χρειάζονται:

  • τακτικός και επαρκής αερισμός των σχολικών αιθουσών και άλλων χώρων
  • τήρηση αποστάσεων μεταξύ των μαθητών
  • χρήση επαρκώς αποδοτικής μάσκας

Έπρεπε να έχει υπάρξει ήδη μέριμνα για επιπλέον δαπάνες θέρμανσης και για μεγαλύτερα διαλείμματα στα σχολεία, ώστε να αερίζονται συνεχώς οι χώροι των σχολείων, τόνισε η κα Λινού, όπως κάνουν χώρες με βαρύτερο χειμώνα από την Ελλάδα.

Απέρριψε επίσης και αυτή τα περί «ηπιότερης» νόσησης με την Όμικρον, καθώς όπως είπε τα μικρότερα ποσοστά βαρέως νοσούντων αντισταθμίζονται από τα πολλαπλάσια κρούσματα, όταν κοιτάει κανείς τις εισαγωγές σε νοσοκομεία και ΜΕΘ σε χώρες που αντιμετωπίζουν νέα έξαρση. Στις τρεις πολιτείες των ΗΠΑ όπου έχει προηγηθεί έκρηξη της Όμικρον, αυξάνονται οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι, πλησιάζουν τις προηγούμενες κρίσεις, της Δέλτα. Το σύστημα θα συνεχίσει να επιβαρύνεται και κάποιοι θα το πληρώσουν ακριβά, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter