Άνοιγμα σχολείων: Τουλάχιστον 15.000 μαθητές θετικοί στον κορονοϊό

Άνοιγμα σχολείων: Τουλάχιστον 15.000 μαθητές θετικοί στον κορονοϊό

Τουλάχιστον 15.000 μαθητές βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό λίγο πριν το πρώτο κουδούνι, σύμφωνα με τα χθεσινά και πρωινά στοιχεία, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Ειδικότερα, σε συνολικά 15.547 υπολογίζονται τα εν δυνάμει κρούσματα κορονοϊού σε εκπαιδευτικούς και μαθητές από τα self test, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας.

Όπως υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου Παιδείας, «αυτά τα κρούσματα δεν θα είχαν βρεθεί αν τα σχολεία δεν λειτουργούσαν. Όλα αυτά τα χιλιάδες κρούσματα κυκλοφορούσαν στην κοινωνία χωρίς τα συγκεκριμένα πρόσωπα να έχουν ιδέα ότι είναι φορείς του ιού. Κάθε ένα τέτοιο εν δυνάμει κρούσμα που ανιχνεύεται μέσω του μηχανισμού του σελφ τεστ είναι άλλο ένα καθοριστικό βήμα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού όχι μόνο στη σχολική κοινότητα, αλλά και στην κοινωνία ευρύτερα. Άλλη μία απόδειξη ότι πέρα από τους αυτονόητους παιδαγωγικούς και ψυχοσυναισθηματικούς λόγους, η λειτουργία των σχολείων επιτελεί και πολύ σημαντικούς υγειονομικούς σκοπούς».

Δείτε επίσης: Αλαλούμ με το «καλημέρα»: Με self test ακόμα και έξω από τα σχολεία το πρώτο κουδούνι

Ανησυχία αλλά και… αλαλούμ με τα self test

Τη στιγμή που η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται ταχύτατα στην κοινότητα, η κυβέρνηση ανοίγει τα σχολεία, αλλά δεν έλειψαν και τα παρατράγουδα. Συγκεκριμένα, συνεχίστηκε το αλαλούμ με τα self test που υποσχέθηκε η κυβέρνηση ότι θα έδινε δωρεάν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, καθώς χιλιάδες δεν κατάφεραν να βρουν διαθέσιμα τεστ στα φαρμακεία, λόγω των τεράστιων ελλείψεων που παρατηρήθηκαν.

Δείτε επίσης: Τραγελαφικό άνοιγμα των σχολείων – Από το «self test… υπάρχουν», στο «περάστε τη Δευτέρα από το σχολείο»

Μετά την ταλαιπωρία το Σαββατοκύριακο, όπως ενημέρωσε το υπουργείο Παιδείας, οι διευθυντές των σχολείων έχουν λάβει οδηγία να είναι στο σχολείο από τις 7 το πρωί της Δευτέρας προκειμένου να παράσχουν τεστ σε όσους μαθητές και εκπαιδευτικούς δεν έχουν βρει στα φαρμακεία.

Η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «το ΥΠΑΙΘ δεν είχε προετοιμαστεί καθόλου για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και «θα μπορούσε να δώσει μία μικρή παράταση των διακοπών, όπως συνέστησαν και πολλοί ειδικοί».

Ταυτόχρονα καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 13.30 έξω από το υπουργείο Παιδείας απαιτώντας «τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων». Για τον λόγο αυτό έχει κηρύξει 2ωρη διευκολυντική στάση εργασίας (12.00 – 14.00).

Διαβάστε τη συνέχεια: Άνοιγμα σχολείων: 14.000 κρούσματα κρούσματα εντοπίστηκαν μέσω των self test

Για την επιστροφή στα θρανία, η κυβέρνηση θέσπισε την υποχρέωση των 5 σελφ τεστ για τις δύο πρώτες εβδομάδες, ενώ ειδικά την πρώτη εβδομάδα επιστροφής από τις γιορτές θα γίνουν 3 σελφ τεστ στους μαθητές.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπολογίζεται ότι υπάρχει πενταπλάσιο απόθεμα αυτοδιαγνωστικών τεστ σε κάθε σχολική μονάδα από τον αριθμό των δικαιούχων που δεν έλαβαν τεστ. Δηλαδή πάνω από 1 εκατ. τεστ στις σχολικές μονάδες της χώρας έναντι 200.000 (12%) μαθητών και εκπαιδευτικών που φαίνεται ότι δεν έχουν λάβει τα τεστ τους.

Δείτε επίσης: Συνεχίζουν το έγκλημα στα σχολεία

Συνδρομή από την ΚΕΔΕ

Το Επιτελικό Κράτος με τα χέρια ψηλά, στο θέμα των self test, έβαλε την ΚΕΔΕ που όμως ομολογεί πως δεν έχει αρμοδιότητα, να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

Από προκύπτει από την επιστολή που έστειλε η στέλνει η ΚΕΔΕ στους δημάρχους και στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες. Σήμερα το απόγευμα ενημερωθήκαμε από το Υπουργείο Παιδείας πως ένας μικρός αριθμός μαθητών και καθηγητών δεν έχει καταφέρει βρει self τεστ σε περιοχές της χώρας. Προκειμένου να μην μείνει ούτε ένας εκπαιδευτικός η μαθητής χωρίς το απαραίτητο self τεστ και τα σχολεία μας να ανοίξουν τη Δευτέρα με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, μας ζητήθηκε η συνδρομή των σχολικών επιτροπών, έτσι ώστε με κατεπείγουσες διαδικασίες, να προμηθεύσουμε τις σχολικές μονάδες με μικρό αριθμό, self τεστ (πχ. 25 σε κάθε μονάδα). Για το λόγο αυτό, προηγήθηκε συνεννόηση με τον σύλλογο των φαρμακαποθηκών, προκειμένου αυτές να μείνουν ανοιχτές την Κυριακή. Λίστα με τηλέφωνα επικοινωνίας ανά νομό, θα σας έρθει έως αργά σήμερα το βράδυ. Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούμε για τις δικές σας, άμεσες ενέργειες, παρά τη στενότητα του χρόνου».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter