Αβρότητες, χαμόγελα και… βήματα προσέγγισης για Μητσοτάκη – Ερντογάν

Αβρότητες, χαμόγελα και… βήματα προσέγγισης για Μητσοτάκη – Ερντογάν

Περί τη μία ώρα κράτησε η πολυαναμενόμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, με τις κυβερνητικές διαρροές να κάνουν λόγο για θετικό κλίμα και με τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια να δείχνουν συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας με ορίζοντα την προσέγγιση των δύο πλευρών στο τραπέζι των συνομιλιών.

Δείτε επίσης: Η Τουρκία παίρνει τα F-16 και ο Μητσοτάκης διαψεύεται ξαν

Χωρίς ανακοινώσεις αλλά με διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας στο Βίλνιους της Λιθουανίας, με τις πληροφορίες ωστόσο μέχρι στιγμής να περιορίζονται γενικόλογα σε ευχολόγια και αβρότητες μεταξύ των δύο πλευρών.

Όπως αναφέρει η κυβερνητική διαρροή, «ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα να πραγματοποιηθεί ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, επιμένοντας ότι Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι καταδικασμένες να ζουν σε περιβάλλον έντασης». Όπως έγινε γνωστό, στο πλευρό του Κυρ. Μητσοτάκη βρέθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Άννα Μαρία Μπούρα.

Κατά τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, κατά την έναρξη της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε την ύπαρξη νέου Υπουργικού Συμβουλίου και στις δύο χώρες με τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει πως «αντιλαμβάνομαι πως οι Υπουργοί Εξωτερικών έχουν ήδη μιλήσει και έχουν μία πολύ καλή επαφή και συνεργασία».

Άλλωστε, λίγη ώρα νωρίτερα, ο ίδιος ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας προχώρησε σε ανάρτηση για την συνάντησή του με τον Τουρκο ομόλογό του, Γιασάρ Γκιουλέρ, προχωρώντας μάλιστα και σε σχετική δήλωση, που κάνει λόγο για επανέναρξη του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

«Υπογραμμίσαμε τη σημασία θετικού κλίματος, διαύλων επικοινωνίας και συναντήσεων για τις διμερείς μας σχέσεις και τη συνεργασία μας βάσει Διεθνούς Δικαίου και Αρχής καλής γειτονίας. Συμφωνήθηκε η επικοινωνία δύο πλευρών για την διευθέτηση Συνάντησης για δραστηριότητες Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ)» ανέφερε ο Νίκος Δένδιας στην ανάρτησή του, καθώς τις σχετικές συζητήσεις είχε προαναγγείλει λίγες ημέρες νωρίτερα.

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί πως οι πηγές του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρονται στην παρουσίαση του νέου επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Ιμπραήμ Καλίν από τον Ερντογάν στον Έλληνα πρωθυπουργό, με τον πρώτο να συγχαίρει τον Κυρ. Μητσοτάκη για την επανεκλογή του, ο οποίος με τη σειρά του τον συνεχάρη για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του. Παρόν ήταν και ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής προεδρίας, Τσαγατάι Κιλίτς.

Πάντως, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε υπό το βάρος των ανακοινώσεων των Αμερικανών για τα F16 μετά το «ανατολιτικο παζάρι» των Τούρκων με το ΝΑΤΟ για την ένταξη της Σουηδίας, αλλά και της δήλωσης του Κυρ. Μητσοτάκη τη Δευτέρα προσερχόμενος στη Σύνοδο, όταν χαρακτήρισε «σημαντικότερη γεωπολιτική μας διαφορά» το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Λίγο πριν τη συνάντηση με τον Τούρκο, ο Κυρ. Μητσοτάκης συνάντησε τον Εμμάνουελ Μακρόν, όπου κατά το Μέγαρο Μαξίμου, οι δύο ηγέτες «μίλησαν για την περαιτέρω ενίσχυση των ήδη εξαιρετικών ελληνογαλλικών σχέσεων. Ακόμη, αντάλλαξαν απόψεις για περιφερειακά και ευρωπαϊκά ζητήματα», με ειδική αναφορά και στις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία. Πλέον αναμένεται το «ραντεβού» του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Γερμανό Όλαφ Σολτς, αλλά κυρίως, η συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει αργότερα, όπως και ο Τούρκος πρόεδρος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter