Η Τουρκία παίρνει τα F-16 και ο Μητσοτάκης διαψεύδεται ξανά

Η Τουρκία παίρνει τα F-16 και ο Μητσοτάκης διαψεύδεται ξανά

Οταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, τον Μάιο του 2022, στην Αθήνα οι κυβερνητικοί και τα πιστά τους ΜΜΕ άνοιγαν σαμπάνιες! Προωθούσαν σε κάθε πρόθυμο ακροατή τη θεωρία της αναβαθμισμένης Ελλάδας, της υποβαθμισμένης Τουρκίας και του «απομονωμένου Ερντογάν».

Στην πραγματικότητα ούτε η Ελλάδα κέρδισε κάτι χειροπιαστό στα εθνικά θέματα τότε, ούτε η Τουρκία έχασε κάτι. Το άτυπο εμπάργκο στους εξοπλισμούς της Τουρκίας από τις ΗΠΑ ήταν προϊόν παλαιότερων αποφάσεων, όταν πρωθυπουργός ήταν ο Αλέξης Τσίπρας και υπουργός Εξωτερικών ο Νίκος Κοτζιάς. Ο τελευταίος μάς το θύμισε αυτό χθες με ένα απλό τουίτ.

Διαβάστε επίσης: «Πυρά» Κοτζιά: Ο Ερντογάν πήρε όσα ζητούσε, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει σαν να μη συμβαίνει τίποτα…

Ο «απομονωμένος» Ερντογάν απλώς περίμενε την κατάλληλη ευκαιρία. Οπως έγραψε σε ανάλυσή του ο βρετανικός Γκάρντιαν «κάθε μελετητής των μεθόδων διαπραγμάτευσης του Ερντογάν γνωρίζει ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι ο μάστορας της μόχλευσης, περιμένοντας μέχρι να βρεθεί ο συνομιλητής του στην πιο αδύναμη θέση προτού κάνει την τελική του κίνηση».

Αντίθετα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο ταξίδι του στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2020 για να συναντηθεί με τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, είχε πει ότι «σήμερα σε αυτή την περιοχή του κόσμου, η Ελλάδα είναι ο πιο αξιόπιστος και ο πιο προβλέψιμος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών εντός του ΝΑΤΟ».

Ο «πιο προβλέψιμος» σύμμαχος είναι και ο πιο δεδομένος. Τι να διαπραγματευτεί; Ο προβλέψιμος, το πολύ πολύ, να ζητήσει. Ετσι η Ελλάδα για πολλά χρόνια ζητάει από ΝΑΤΟ και ΗΠΑ να φρενάρουν την τουρκική επιθετικότητα.

Ομως η Τουρκία, αργά και σταθερά κερδίζει. Πριν μερικές μέρες μάθαμε ότι, με πρόταση των ΗΠΑ, η Κύπρος θα αναφέρεται με συντεταγμένες στους νατοϊκούς χάρτες, τα Στενά των Δαρδανελίων θα αναφέρονται ως Τουρκικά Στενά.

Χθες o Ερντογάν πήρε όσα ζήτησε. Τη δέσμευση της Σουηδίας ότι θα καταστείλει οργανώσεις των Κούρδων, την πώληση F-16 από τις ΗΠΑ και μια υπόσχεση προόδου στις σχέσεις με την ΕΕ. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα προχωρήσει στη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία σε συνεννόηση με το Κογκρέσο.

Πέρυσι, σε συζήτηση στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε ότι θα δοθούν 40 F-16 στην Τουρκία και θα αναβαθμιστούν άλλα 80, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης φώναζε «ψέμα, ψέμα»! Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει από τον Αμερικανό πρόεδρο να ακυρώσει τα σχέδια ενίσχυσης των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. «Θα φανεί ποιος λέει ψέματα αν θα σταθείτε δίπλα στον Αμερικανό πρόεδρο και ο κ. Μπάιντεν θα διαψεύσει ότι θα δώσει 40 F-16». Δεν έγινε ποτέ.

Η Ελλάδα πήρε αόριστες υποσχέσεις για «σταθερότητα στην περιοχή». Το εντυπωσιακό της τουρκικής διπλωματίας είναι ότι ενώ άλλες χώρες του ΝΑΤΟ χαρίζουν δωρεάν όπλα στην Ουκρανία, η Τουρκία όχι μόνο δεν χαρίζει αλλά προχθές ανακοινώθηκε ότι χτίζει  ένα εργοστάσιο μη επανδρωμένων αεροσκαφών Μπαιρακτάρ στην Ουκρανία, ώστε να κερδίζει από πάνω.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
29/04/2024, 16:32
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter