Αυστραλία: Οι απεργίες στη Chevron αυξάνουν την τιμή του αερίου στην Ευρώπη

Αυστραλία: Οι απεργίες στη Chevron αυξάνουν την τιμή του αερίου στην Ευρώπη

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου κινήθηκαν απότομα υψηλότερα την Παρασκευή, καθώς οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου της Αυστραλίας προχώρησαν σε απεργία, προκαλώντας φόβους ότι μια παρατεταμένη διακοπή της παραγωγής θα μπορούσε να συμπιέσει τις παγκόσμιες προμήθειες.

Απεργία

Η απεργία των αυστραλών εργαζομένων στα πεδία συμπίεσης Gorgon και Wheatstone στη Δυτική Αυστραλία εξακολουθεί να υφίσταται παρά τις καθημερινές συνομιλίες αυτή την εβδομάδα για να επιτευχθεί συμφωνία. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις αποτυγχάνουν να επιλύσουν μια μακροχρόνια διαφωνία σχετικά με τις αμοιβές και την ασφάλεια της εργασίας. Προς το παρόν, δεν έχουν προγραμματιστεί περαιτέρω συνομιλίες μεταξύ του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού Chevron και τα σωματεία που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους στα έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Οι στάσεις εργασίας έως και 11 ωρών έχουν προγραμματιστεί να συνεχιστούν έως την επόμενη Πέμπτη, οπότε η κινητοποίηση είναι έτοιμη να φτάσει σε μια συνολική απεργία δύο εβδομάδων.

Η Chevron Australia σχολίασε ότι τα συνδικάτα αναζήτησαν όρους που πιστεύει ότι είναι υπερβολικοί σε σχέση με άλλους στον κλάδο, χωρίς να προσφέρει περισσότερες λεπτομέρειες. Οι φόβοι για απεργία στην Αυστραλία, έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς LNG στον κόσμο, ώθησαν πρόσφατα τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη — και οι αναλυτές αναμένουν ότι η βραχυπρόθεσμη αστάθεια της αγοράς θα συνεχιστεί.

«Η Chevron απαιτεί να τους δοθούν ειδικές παραχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις – μια απαίτηση που έχουμε θέσει μέσω της μηχανής τεμαχισμού», ανέφερε η Offshore Alliance σε ανάρτηση στο Facebook την Παρασκευή. Η Offshore Alliance είναι η συνδικαλιστική συμμαχία που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις φυσικού αερίου Gorgon και Wheatstone της Chevron.

Γίνεται κατανοητό ότι η Chevron έχει λάβει μέτρα για τη διατήρηση της λειτουργίας της σε περίπτωση οποιασδήποτε διακοπής στις εγκαταστάσεις της. Οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν κυλιόμενες απεργίες την Παρασκευή στα εργοστάσια φυσικού αερίου της Chevron στη Δυτική Αυστραλία, δήλωσαν αξιωματούχοι των συνδικάτων, απειλώντας έναν μεγάλο αγωγό παραγωγής που αντλεί το 5% των παγκόσμιων αποθεμάτων LNG.

Αύξηση της τιμής αερίου

Η τιμή του πρώτου μήνα του φυσικού αερίου στον κόμβο της Ολλανδικής Διευκόλυνσης Μεταφοράς Τίτλων (TTF), ένα ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς για τις συναλλαγές φυσικού αερίου, εθεάθη τελευταία να διαπραγματεύεται περίπου 10% υψηλότερα στα 36 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου αυξήθηκαν σε περίπου 43 ευρώ τον περασμένο μήνα, αλλά είχαν αντισταθμίσει τα κέρδη καθώς οι δύο πλευρές επιδίωκαν μια φιλική λύση. Το συμβόλαιο TTF παραμένει πολύ κάτω από την εκπληκτική άνοδο του περασμένου καλοκαιριού σε περισσότερα από 300 ευρώ.

Η είδηση ​​των ευρέως αναμενόμενων απεργιών έχει τρομάξει τις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου τις τελευταίες εβδομάδες, εκτοξεύοντας τις τιμές, με αξιωματούχους των συνδικάτων να απειλούν προηγουμένως να «μπλοκάρουν» τις λειτουργίες της εταιρείας. Οι εργαζόμενοι επρόκειτο να αποχωρήσουν από τη δουλειά την Πέμπτη, αλλά συμφώνησαν σε μια παύση αφού ο βιομηχανικός διαιτητής της Αυστραλίας παρενέβη για να διαμεσολαβήσει τις συνομιλίες της τελευταίας στιγμής. Η Offshore Alliance, η οποία αντιπροσωπεύει το εξαιρετικά συνδικαλισμένο εργατικό δυναμικό της Chevron, δήλωσε την Παρασκευή το πρωί ότι ο παγκόσμιος ενεργειακός γίγαντας «θα βρισκόταν επιτέλους αντιμέτωπος με την ημέρα του απολογισμού του».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter