Αυστρία: Ένα βήμα πριν την παραίτηση ο καγκελάριος Κουρτς μετά την υπόθεση της στημένης δημοσκόπησης

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Αυστρίας βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης καθώς ο ελάσσων εταίρος του ανακοίνωσε ότι αναζητά εναλλακτικές της διακυβέρνησης με τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς τώρα που εκείνος τέθηκε στο στόχαστρο έρευνας για διαφθορά και συγκεκριμένα για στημένη δημοσκόπηση. 

Ο Κουρτς αρνείται την όποια παρατυπία και λέει ότι θέλει να συνεχίσει να κυβερνά με τους Πρασίνους. Ωστόσο, οι Πράσινοι, βασικό σύνθημα των οποίων στην προεκλογική τους εκστρατεία ήταν «η καθαρή πολιτική», είπαν ότι η έρευνα δημιουργεί αμφιβολίες για την ικανότητα του Κουρτς να παραμείνει στην καγκελαρία.

«Ένα τέτοιο πρόσωπο (ο Κουρτς) δεν είναι πλέον ικανό να εκτελέσει τα καθήκοντά του, και φυσικά το OVP έχει εδώ την ευθύνη να ορίσει κάποιον που είναι άμεμπτος για να ηγηθεί αυτής της κυβέρνησης», δήλωσε η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Ζίγκι Μάουρερ.

Σήμερα οι Πράσινοι αναμένονταν να έχουν συνομιλίες με τα τρία αντιπολιτευόμενα κόμματα της Αυστρίας, που έχουν όλα παροτρύνει τον Κουρτς να παραιτηθεί και σχεδιάζουν να καταθέσουν πρόταση μομφής σε ειδική συνεδρίαση του Κοινοβουλίου την Τρίτη. Για να περάσει η πρόταση μομφής, πρέπει να την υποστηρίξουν οι Πράσινοι.

«Θα βολιδοσκοπήσουμε τώρα τις πιθανότητες», δήλωσε ο ηγέτης των Πρασίνων και αντικαγκελάριος Βέρνερ Κόγκλερ σε δημοσιογράφους πριν συναντηθεί με την επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ.

Οι Πράσινοι λένε ότι θέλουν το Λαϊκό Κόμμα (OVP) του Κουρτς να τον καθαιρέσει και να ορίσει διάδοχό του. Ωστόσο, το OVP στηρίζει τον Κουρτς και λέει ότι, εάν εκείνος αποχωρήσει, τότε θα λάβει τέλος η συμμετοχή του OVP στην κυβέρνηση. Τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν πει ότι δεν θέλουν πρόωρες εκλογές.

Τι λέει ο Σεμπάστιαν Κουρτς

Ο 35χρονος επικεφαλής της αυστριακής δεξιάς κατήγγειλε την προηγουμένη πλήρως «κατασκευασμένες» κατηγορίες και πρόσθεσε πως «προφανώς» θα παραμείνει επικεφαλής της κυβέρνησης. Επικαλέστηκε το τεκμήριο της αθωότητάς του –«δεν καταλαβαίνω γιατί θα έπρεπε να θεωρούμαι υπεύθυνος για την παραμικρή αξιόποινη ενέργεια», είπε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του– και διατράνωσε πως «θα υπερασπιστώ τον εαυτό μου έναντι όλων των ψευδών κατηγοριών σε βάρος μου με όλα τα νομικά και δημοκρατικά μέσα που διαθέτω».

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, που έγινε μέλος της κυβέρνησης πριν από δέκα χρόνια, προτού κατόπιν ονομαστεί υπουργός Εξωτερικών, ανέλαβε για πρώτη φορά καγκελάριος τον Δεκέμβριο του 2017.

Αλλά η κυβερνητική συμμαχία του με το κόμμα της άκρας δεξιάς FPÖ είχε άδοξο τέλος λόγω σκανδάλου διαφθοράς το οποίο ξέσπασε τον Μάιο του 2019, το λεγόμενο Ibizagate.

Επανήλθε στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2020, αυτή τη φορά με τους Πράσινους στο πλευρό του. Αλλά ο συνασπισμός αυτός έχει τεθεί επανειλημμένα εν αμφιβόλω εξαιτίας άλλων υποθέσεων δικαστικής φύσης και χαωδών διαφορών απόψεων, ιδίως στο ζήτημα των προσφύγων, αλλά όχι μόνο.

Διαβάστε επίσης: 

Αυστρία: Υπό έρευνα ο Καγκελάριος Κουρτς και το Λαϊκό κόμμα για στημένη δημοσκόπηση με εμπλοκή εφημερίδας

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter