Αυστρία: Ο ακροδεξιός Κουρτς αρνείται να δεχθεί πρόσφυγες αλλά υποδέχεται την Τρίτη τον Μητσοτάκη

Αυστρία: Ο ακροδεξιός Κουρτς αρνείται να δεχθεί πρόσφυγες αλλά υποδέχεται την Τρίτη τον Μητσοτάκη

Ανεβάζει τους τόνους του κατά της Τουρκίας ο ακροδεξιός καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς ο οποίος δηλώνει πως θέλει να συμπαρασταθεί στην Ελλάδα, ωστόσο αρνείται να δεχθεί πρόσφυγες στο έδαφος της χώρας του, αν και οι σχετικές δομές παραμένουν άδειες.

Την ίδια ώρα στέλνει μήνυμα για ενίσχυση των συνόρων της Αυστρίας με στρατό και αστυνομία, αν χρειαστεί, καθιστώντας σαφή την άρνησή του περί υποδοχής προσφύγων. 

Ωστόσο, στην Αυστρία δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη.

Αντίθετα, χθες ο Πρόεδρος της Αυστρίας, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, είχε σαφώς ταχθεί υπέρ της υποδοχής προσφύγων, θέση που είχαν και οι Πράσινοι, κυβερνητικοί εταίροι του Σεμπάστιαν Κουρτς, αλλά μειοψήφησαν.

Υψηλοί τόνοι κατά της Τουρκίας 

«Το σημαντικότερο τώρα είναι να υποστηρίξουμε την Ελλάδα κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ως Ευρωπαϊκή Ένωση να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι δεν αφήνουμε να μας εκβιάζει ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν», ανέφερε ο Σεμπάστιαν Κουρτς σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο της εφημερίδας Kronen Zeitung, ο οποίος την ερχόμενη Τρίτη θα υποδεχθεί στη Βιέννη σε επίσημη επίσκεψη, τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Οι εικόνες που φθάνουν σε εμάς από τα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι τρομακτικές και δύσκολα μπορούμε να τις αντικρίσουμε», σημειώνει ο καγκελάριος, για τον οποίο, όπως προσθέτει, «η τρέχουσα κατάσταση δεν αποτελεί σύμπτωση, αλλά πρόκειται για μία συνειδητή, οργανωμένη επίθεση από την τουρκική πλευρά». «Στους ανθρώπους δίνονται λάθος ελπίδες και αυτοί μεταφέρονται εν μέρει με λεωφορεία από τις τουρκικές αρχές στα σύνορα» σημειώνει.

Διαβάστε επίσης: Ο ακροδεξιός Κουρτς στηρίζει Μητσοτάκη και προτίθεται να στείλει Αυστριακούς αστυνομικούς στον Έβρο!

Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο «η ΕΕ πρέπει να υποστηρίξει την Ελλάδα και να μην γονατίσει μπροστά στον Ερντογάν».

Σε σχέση με τα σύνορα της Αυστρίας, ο Σεμπάστιαν Κουρτς παρατηρεί ότι ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ είναι έτοιμος σε περίπτωση μίας νέας επέλασης να τα προστατεύσει με τη βοήθεια της αστυνομίας και του στρατού.

Ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα εναντίον του Τούρκου Προέδρου είχε χρησιμοποιήσει ο Αυστριακός καγκελάριος σε δηλώσεις του μετά την προχθεσινή κυβερνητική σύσκεψη στη Βιέννη για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα, τονίζοντας πως η Τουρκία πρέπει να τηρήσει τη Συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό, μέσω της οποίας αυτή λαμβάνει, όπως είπε, δισεκατομμύρια ευρώ. Είπε επίσης πως ο ίδιος είναι υπέρ του να βοηθηθεί η Τουρκία, εφόσον όμως φροντίζει συντεταγμένα και ανθρώπινα για τους πρόσφυγες.

Επίσης επισήμανε πως εάν η ΕΕ δεν πετύχει να ασκήσει πίεση στον Ερντογάν, «τότε δεν δείχνουμε μόνον αδυναμία, αλλά αυτό θα είναι η αρχή του τέλους», γι αυτό «εμείς ως Δημοκρατία της Αυστρίας θα σταθούμε μαζικά στο πλευρό της Ελλάδας και θα κάνουμε τα πάντα, ώστε ενωμένοι να αγωνιστούμε κατά των ενεργειών του Ερντογάν».

«Τώρα είναι μία δοκιμασία για την ΕΕ ως προς το εάν λειτουργεί η προστασία των εξωτερικών συνόρων ή όχι, και μπορώ να σας εγγυηθώ ότι εάν η προστασία των εξωτερικών συνόρων δεν λειτουργεί, τότε είναι ιστορία η Ευρώπη χωρίς εσωτερικά σύνορα» είχε τονίσει ο Αυστριακός καγκελάριος.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter