Αυτοδιοικητικές Εκλογές: Οι πρωταθλητές της αποχής και το βαθύ μήνυμα της

Αυτοδιοικητικές Εκλογές: Οι πρωταθλητές της αποχής και το βαθύ μήνυμα της

Πέραν των μεγάλων αλλαγών και ανατροπών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία, ο μεγαλύτερος νικητής των Αυτοδιοικητικών Εκλογών σε Περιφέρειες και Δήμους, σε Α΄ και Β΄ Γύρο ήταν η αποχή. Η μη συμμετοχή των πολιτών άγγιξε επίπεδα ρεκόρ και ως γεγονός αποτελεί ένα μείζον πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα.

6 ή 7 στους 10 πολίτες δεν προσήλθαν στις κάλπες σε περιφέρειες και δήμους. Τα διακυβεύματα των εκλογών, αν και πολλά και κρίσιμα σε Αθήνα και Θεσσαλία, αλλά και σε κάθε πόλη και περιφέρεια, δεν φαίνεται να έπεισαν τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες. Για τρίτη φορά μέσα στο 2023 μετά τις διπλές εθνικές εκλογές.

Πρωταθλητές της αποχής ήταν στις Περιφέρειες τα νησιά του Ιονίου και στους Δήμους η Αθήνα. Στα Επτάνησα η συμμετοχή άγγιξε το 30,58%, με την αποχή να είναι στο 69,42% και σε όλη τη χώρα. Αντίστοιχα, παρά την εμφατική ανατροπή του κ. Δούκα, επί του κ. Μπακογιάννη και την αλλαγή σκυτάλης, 1 στους 3 Αθηναίους προσήλθε στην κάλπη (449.902 εγγεγραμμένοι/120.261 ψηφίσαντες) με τη συμμετοχή να πέφτει στο 26,73% στον Β΄ Γύρο από το 32,32%. Και δεν μπορεί να πει κανείς πως η Αθήνα είναι μια πόλη με μηδενικά προβλήματα…

Εξίσου απογοητευτική ήταν και η συμμετοχή και σε άλλους μεγάλους δήμους της χώρας, με ποσοστά κάτω του 50%. Ενδεικτικά η Θεσσαλονίκη δεν ξεπέρασε το 40,95% σε συμμετοχή (β΄γύρος: 32,57%), ο Πειραιάς ακολούθησε τα χνάρια της Αθήνας, με τον κ. Μώραλη να κερδίζει από τον Α’ Γύρο, αλλά μόνο το 35,39% των πειραιωτών (51.529 εκ των 145.597 εγγεγραμμένων) να προσέρχεται στις κάλπες.

Στον αντίποδα αξιοπρεπής έως ικανοποιητική συμμετοχή και μικρότερη αποχή παρατηρείται σε Πάτρα, Βόλο και Ηράκλειο. Στην Πάτρα επανεξελέγη ο κ. Πελετίδης με τη συμμετοχή στον Α’ Γύρο να είναι στο 54,15% και στον Β΄Γύρο να πέφτει στο 44,42%, ποσοστό λογικό λόγω των δυο επιλογών του δεύτερου γύρου, αρκετοί πολίτες μπορεί να μην προσήλθαν στην κάλπη, μη αισθανόμενοι πως εκφράζονται πολιτικά από κάποιον. Στο Ηράκλειο οι εκλογές τελείωσαν την Α’ Κυριακή με τη συμμετοχή να αγγίζει το 56,90% (74.936 ψηφίσαντες από τους 131.687 εγγεγραμμένους), όπως και στον Βόλο με συμμετοχή 54,06% (60.159 ψηφίσαντες από τους 111.272 εγγεγραμμένους).

Συνολικά για στις Περιφέρειες η συμμετοχή από τον πρώτο στον δεύτερο γύρο έπεσε κατά 17,37% με την αποχή να σκαρφαλώνει τη δεύτερη Κυριακή στο 65%. Στους Δήμους, τον βαθμό της πολιτείας που είναι πιο κοντά από όλους στον πολίτη, η συμμετοχή την πρώτη Κυριακή ήταν οριακή με 52,50% και τη δεύτερη να πέφτει στο 40,71%, όταν στον δεύτερο γύρο 84 δήμοι θα αποφάσιζαν για την/τον μελλοντική/-κό τους Δήμαρχο.

Γιατί πρέπει να μας τρομάζει η αποχή; Γιατί οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι αυτές που καθορίζουν την λειτουργία της καθαριότητας στους δρόμους μας, τις υποδομές των πόλεων μας και την καθημερινότητά μας συνολικότερα. Η αμέτοχη στάση απέναντι στα προβλήματα της καθημερινότητας μας μόνο την υποβάθμισης της ποιότητας ζωής μας μπορεί να προκαλέσει και οδηγεί στην πλήρη υποτίμηση της δημοκρατίας σε τοπικό επίπεδο.

Οι Αυτοδιοικητικές Εκλογές του 2023 πλέον έχουν περάσει στην ιστορία, με εξαίρεση τις σταυροδοσίες που υπολείπονται σε ορισμένα τμήματα της χώρας. Μεγάλες ανατροπές, αλλαγές σκυτάλεων, όμως η αδιαφορία του κόσμου προς τα προβλήματα της καθημερινότητας του παραμένει ένα μεγάλο πρόβλημα και μήνυμα προς την πολιτική σκηνή της χώρας και τα κόμματα. Μετά την οικονομική κρίση και τις αλλεπάλληλες κρίσεις που ακολούθησαν το 2020 και μετά, η δημοκρατική συμμετοχή κατρακυλάει με εμφατικό τρόπο… και εκεί που η αδιαφορία επικρατεί δεν αργούν να φανούν και οι δυνάμεις που θρέφονται από την υποβάθμιση της δημοκρατίας.

Διαβάστε επίσης: Οι εκλογές, ο Μητσοτάκης, ο Ανδρουλάκης και ο αραμπάς

Πανωλεθρία για τη ΝΔ στους 10 μεγαλύτερους Δήμους της χώρας

Αττική: Οι περιπτώσεις που οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στους εν ενεργεία δημάρχους – Από τους 21 βγήκαν μόνο 4 (Photos)

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter