Αυξάνονται οι φόβοι για ευρύτερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή

Αυξάνονται οι φόβοι για ευρύτερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή

Οι επιθέσεις, έστω και…  κατά λάθος, σε αιγυπτιακές θέσεις από τη μία, οι αυξανόμενες επιθέσεις από τη Χεζμπολάχ στο βορρά από την άλλη καθώς και οι απειλές του Ιράν για επίθεση στο Τελ Αβίβ σε περίπτωση χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στη Γάζα συνθέτουν ένα εκρηκτικό σκηνικό, που μπορεί να οδηγήσει σε πυρκαγιά που θα τυλίξει ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, και όχι μόνο.

Δείτε επίσης: Κόλαση πυρός στη Γάζα – Σφοδροί βομβαρδισμοί και πλήγματα κοντά σε νοσοκομεία

Προειδοποιήσεις

Το Ισραήλ έριξε τις προηγούμενες μέρες φυλλάδια που έλεγαν στους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τη βόρεια Γάζα και μετέφερε τους ισραηλινούς πολίτες που διέμεναν σε οικισμούς κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέταξαν το διπλωματικό προσωπικό να εγκαταλείψει το Ιράκ. Λιβανέζοι πολίτες έχουν επίσης εγκαταλείψει τα χωριά τους, φοβούμενοι τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και την πιθανότητα ενός νέου πολέμου.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε την Κυριακή ότι οι αυξανόμενες επιθέσεις από τη Χεζμπολάχ, την υποστηριζόμενη από το Ιράν πολιτοφυλακή που ελέγχει τον νότιο Λίβανο, είχαν ως αποτέλεσμα απώλειες αμάχων και στρατιωτικών. Το Ισραήλ είπε ότι μεταφέρει κατοίκους από επιπλέον 14 χωριά κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο σε ασφαλέστερες περιοχές, επεκτείνοντας το σχέδιο εκκένωσης.

Απειλές Νετανιάχου σε Χεζμπολάχ

Κατά την επίσκεψή του στα ισραηλινά στρατεύματα στα σύνορα με τον Λίβανο, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε την Κυριακή ότι εάν η Χεζμπολάχ αποφασίσει να συμμετάσχει στον πόλεμο, θα είχε «καταστροφικές συνέπειες για τη Χεζμπολάχ και το κράτος του Λιβάνου». Πρόσθεσε ότι: «Θα την χτυπήσουμε με μια δύναμη που δεν μπορεί καν να φανταστεί».

Ένας βουλευτής της Χεζμπολάχ, ο Χασάν Φαντλάλα, ισχυρίστηκε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, επέβλεπε άμεσα τις συγκρούσεις στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ, προσθέτοντας ότι «όταν η μάχη απαιτεί την εμφάνισή του, θα το κάνει».

Συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

Εν μέσω διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων, το Ισραήλ συνέχισε να εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα και να πραγματοποιεί επιδρομές στον θύλακα, καθώς ένοπλες ομάδες εκεί εκτόξευσαν ρουκέτες προς πόλεις του κεντρικού Ισραήλ το πρωί της Κυριακής.

Τουλάχιστον 4.385 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα και περισσότεροι από 13.500 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας στη Γάζα. Υπολογίζεται ότι πάνω από τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Λωρίδας έχουν εκτοπιστεί.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter