Αυξημένο κίνδυνο ύφεσης «βλέπουν» για το 2023 ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα

Αυξημένο κίνδυνο ύφεσης «βλέπουν» για το 2023 ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα
Πηγή: Twitter

Σχετικά με τον αυξανόμενο κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης ειδοποίησαν ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας, και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο των δύο Οργανισμών τη Δευτέρα.

H κ. Γκεοργκίεβα υπογράμμισε ως το αυξημένο κόστος δανεισμού «αρχίζει πραγματικά να δαγκώνει», την ώρα που η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ χάνει τη δυναμική της. Επιπλέον, όπως σημείωσε η κ. Γκεοργκίεβα, οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής δεν μπορούν να αφήσουν τον πληθωρισμό να καταλήξει ως «ανεξέλεγκτο τρένο». «Αν δεν κάνουμε αρκετά, θα βρεθούμε σε μπελάδες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας προειδοποίησε ότι υπάρχει «πραγματικός κίνδυνος» μιας παγκόσμιας ύφεσης το επόμενο έτος. Η ισχύς του δολαρίου αποδυναμώνει τα νομίσματα των αναπτυσσόμενων χωρών, αυξάνοντας το χρέος τους σε «επαχθή» επίπεδα, είπε ο κ. Μάλπας.

Οι δυσοίωνες προβλέψεις των δύο οργανισμών έρχονται στο φόντο των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και των εκτιμήσεων για επιβράδυνση της παγκόσμια οικονομίας, καθώς οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αυξάνουν ταυτόχρονα τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν τον επίμονο πληθωρισμό.

Πηγή: Bloomberg, AFP

Διαβάστε επίσης:

Αυξημένο κίνδυνο ύφεσης το 2023 βλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα

Διεθνής Τύπος: Η Γερμανία στο χείλος της ύφεσης – Ο Πούτιν ενισχύει τον στρατό στην Ουκρανία

ΔΝΤ: Επιβράδυνση της ανάπτυξης – Στο χείλος της ύφεσης η παγκόσμια οικονομία

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter