BBC: Η Wagner συνεχίζει τη στρατολόγηση νέων μισθοφόρων

BBC: Η Wagner συνεχίζει τη στρατολόγηση νέων μισθοφόρων

Μια εβδομάδα μετά την αποτυχημένη ανταρσία της παραστρατιωτικής ομάδας υπό την ηγεσία του Γεβγκένι Πριγκόζιν, η Wagner συνεχίζει να στρατολογεί μαχητές στη Ρωσία σαν να μην έχει συμβεί τίποτα, σύμφωνα με έρευνα του BBC που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Δημοσιογράφοι των βρετανικών κρατικών μέσων ενημέρωσης ρώτησαν δώδεκα κέντρα στρατολόγησης αν εξακολουθούσαν να προσλαμβάνουν, παριστάνοντας τους ρώσους εθελοντές. Κάθε φορά έπαιρναν θετική απάντηση. Με τα κέντρα στρατολόγησης να είναι τις περισσότερες φορές εγκατεστημένα σε γυμναστήρια, οι στρατολόγοι της Wagner προσφέρουν εξάμηνες συμβάσεις με μισθό που ισοδυναμεί με σχεδόν 2.500 ευρώ το μήνα.

Μισθοφόροι στη Λευκορωσία;

Στο Βόλγκογκραντ, στη νοτιοδυτική Ρωσία, ένας υπεύθυνος προσλήψεων με τον οποίο επικοινώνησε το BBC είπε ότι εάν κάποιος εγγραφεί θα μπορούσε να «σταλεί στο μέτωπο την επόμενη μέρα». Ο άνδρας ανέφερε ως πιθανό προορισμό τη Λευκορωσία, της οποίας ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Λουκασένκο δήλωσε έτοιμος να υποδεχθεί τους μισθοφόρους της Wagner.

Σύμφωνα με το BBC, ένα μέλος της Wagner, με καταγωγή από τη Λευκορωσία, που αυτοαποκαλείται «Μπρεστ» άφησε να εννοηθεί ότι ο Αλεξάνταρ Λουκασένκο μπορεί να χρησιμοποιήσει τους παραστρατιωτικούς ως δύναμη ασφαλείας σε περίπτωση περαιτέρω διαμαρτυριών κατά της αυταρχικής του διακυβέρνησης.

«Τίποτα δεν έχει αλλάξει»

Ωστόσο, ορισμένα κέντρα στρατολόγησης υποστήριξαν ότι οι στρατολογημένοι μαχητές θα συνεχίσουν να πολεμούν στην Ουκρανία. «Όλα είναι όπως πριν, προς το παρόν. Τίποτα δεν έχει αλλάξει», ανέφερε ένας στρατολόγος από το Σαράτοφ, στα δυτικά της χώρας.

Η ικανότητα της Wagner να συνεχίσει τη δραστηριότητά της εγείρει ερωτήματα, καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν διαβεβαίωσε την Τρίτη ότι η χρηματοδότηση του ομίλου παρεχόταν εξ ολοκλήρου από το κράτος. Υπολογίζεται ότι δόθηκαν περισσότερα από ένα δις δολάρια μέσα σε εννιά χρόνια, σε μια οργάνωση που έχει κηρυχθεί παράνομη στη Ρωσία.

Η Λευκορωσία ανακοίνωσε την Τρίτη την άφιξη του αφεντικού της Wagner ως μέρος μιας συμφωνίας που έβαλε τέλος στην ανταρσία του στη Ρωσία. Την ίδια μέρα, οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας (FSB) ανακοίνωσαν την εγκατάλειψη των κατηγοριών εναντίον του Βάγκνερ για «ένοπλη ανταρσία». Ο πρώην ισχυρός σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν, σε ανοιχτό πόλεμο με τη στρατιωτική ιεραρχία, είπε τη Δευτέρα μέσω ηχητικού μηνύματος ότι δεν θέλει να «ανατρέψει» τη ρωσική εξουσία.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter