Βουλή: Απέτυχαν με τη «σκευωρία Novartis» και διευρύνουν το κατηγορητήριο Παπαγγελόπουλου (Live)

Βουλή: Απέτυχαν με τη «σκευωρία Novartis» και διευρύνουν το κατηγορητήριο Παπαγγελόπουλου (Live)

Το πρωί της Τρίτης ξεκίνησε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής αναφορικά με το αίτημα 30 βουλευτών της ΝΔ για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, γεγονός που συνδέεται άμεσα -σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση- με την αποτυχημένη απόπειρα της συμπολίτευσης να καταστήσει σκευωρία το «μεγάλο σκάνδαλο Novartis», όπως το χαρακτήρισε η Ξένη Δημητρίου.

Δείτε εδώ LIVE

Το βεβιασμένο αίτημα των βουλευτών της πλειοψηφίας, που έχει έντονη οσμή πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, κρίνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ ως έμμεση παραδοχή παραβίασης της εντολής της Ολομέλειας για τη συγκρότηση της Προανακριτικής Επιτροπής. Ειδικότερα, η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει ότι η Επιτροπή ξέφυγε από τις ράγες της εντολής που είχε λάβει από την Ολομέλεια, εξετάζοντας υποθέσεις άσχετες με αυτήν της Novartis, δεδομένο που έχει υπογραμμιστεί και από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής. Ως προς το περιεχόμενό του αιτήματος, οι βουλευτές της ΝΔ εντοπίζουν ενδείξεις τέλεσης των αδικημάτων της δωροληψίας, της εκβίασης και της σύστασης συμμορίας από τον πρώην αν. υπουργό Δικαιοσύνης.

Διαβάστε επίσης: Επιστημονικό Συμβούλιο προς Προανακριτική: Αυθαίρετες οι καταθέσεις που δεν αφορούν τη Novartis

Διεύρυνση με ψεύδη

Αδιάβαστοι, στην καλύτερη των περιπτώσεων, πιάστηκαν οι βουλευτές της ΝΔ που συνέταξαν το αίτημα διεύρυνσης του κατηγορητηρίου. Βάφτισαν πειθαρχικά απαλλαγμένη την συνταξιοδοτημένη εισαγγελέα Εφετών, Γεωργικά Τσατάνη, με σκοπό να υιοθετήσουν τις αυθαίρετες και ετεροχρονισμένες καταγγελίες της για την υπόθεση Βγενόπουλου. Η Γ. Τσατάνη είχε πρωταγωνιστήσει με τους σκιώδεις χειρισμούς της στο συγκεκριμένο σκάνδαλο και για το λόγο αυτό δέχτηκε αμετάκλητη πειθαρχική ποινή στέρησης μισθού. Επίσης, με αναφορές και καταθέσεις τους στα αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης, οι βασικοί μάρτυρες της «σκευωρίας Novartis», Ιωάννης Αγγελής και Ελένη Ράικου, είχαν ψέξει τους εν λόγω χειρισμούς της Γ. Τσατάνη, κάτι που εξίσου «ξέχασαν» να αναφέρουν οι 30 βουλευτές της ΝΔ.

Διαβάστε επίσης: Προανακριτική: Η ανυπομονησία και τα ψεύδη της ΝΔ για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου

Τρέχουν να προλάβουν…

Μία ακόμη σημαντική παράμετρος είναι η επικείμενη (;) ολοκλήρωση της παράλληλης διερεύνησης της «σκευωρίας Novartis» από τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, κ.κ. Σοφουλάκη και Ζαχαρή. Στην περίπτωση που η εισαγγελική έρευνα ολοκληρωθεί πριν το πέρας του έργου της Προανακριτικής και δεν εντοπίζει ευθύνες, τότε η ΝΔ θα ψάχνει τρόπο για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Ωστόσο, αυτή η πολιτική πτυχή του ζητήματος δεν μπορεί και δεν πρέπει να θεωρείται παράγοντας καθορισμού της ταχύτητας ή της αργοπορίας της παράλληλης εισαγγελικής διερεύνησης…

Οι απαντήσεις Παπαγγελόπουλου

Εκτός από την τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με ενδιαφέρον αναμένεται και η ομιλία του ερευνώμενου. Σε πλείστες ανακοινώσεις του ή συνεντεύξεις του, ο πρώην αν. υπουργός έχει αφήσει αιχμές και υπόνοιες κατά των μηνυτών του αλλά και των εισαγγελικών λειτουργών που καταφέρθηκαν εναντίον του. Κατά τις πληροφορίες του documentonews.gr, ο Δ. Παπαγγελόπουλος θα απαντήσει στις κατηγορίες μία προς μία, προχωρώντας στις ανάλογες αποκαλύψεις για τις οποίες είχε προϊδεάσει κατά το παρελθόν.

Απών ο Μητσοτάκης

Σύμφωνα με την απάντηση που έλαβε το documentonews.gr από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα συμμετέχει ούτε σε αυτή τη διαδικασία της Ολομέλειας για την Προανακριτική Επιτροπή. «Είναι θέμα της Επιτροπής και της Βουλής» απάντησαν αρμόδιες πηγές, με τον πρωθυπουργό να κρατά για άλλη μια φορά αποστάσεις ασφαλείας.

To αίτημα:

https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/05/18/5ec29a5d825e6338966a5364.pdf

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter