Βουλή: Πιστός στο δόγμα των μνημονίων ο Στουρνάρας προτείνει προσφυγή στον ESM

Βουλή: Πιστός στο δόγμα των μνημονίων ο Στουρνάρας προτείνει προσφυγή στον ESM

Την προσφυγή στον ESM προτείνει ανεπιφύλακτα στην κυβέρνηση ο Γιάννης Στουρνάρας, ισχυριζόμενος -όπως και για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης- ότι αυτό δεν σημαίνει νέο μνημόνιο.

Απαντώντας στις ερωτήσεις του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Διονύση Καλαματιανού, κατά την ακρόαση του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τον επαναδιορισμό του στην θέση του διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Γ. Στουρνάρας συμβούλευσε την κυβέρνηση να δανειστεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Ισχυρίστηκε ότι αυτό δεν συνιστά μνημόνιο, χωρίς όμως να εξηγεί πώς η κυβέρνηση θα παρακάμψει τον παράγοντα των προαπαιτούμενων, τα οποία συνοδεύουν την προσφυγή στον ESM. «Μην αγνοήσετε τον ΕSM, δεν είναι μνημόνιο» είπε χαρακτηριστικά.

Υπερασπίστηκε για άλλη μια φορά την άποψή του περί πιστοληπτικής γραμμής. Τόνισε ότι θα υπήρχαν χαμηλά επιτόκια όπως και τώρα, γεγονός που συνιστά αντίφαση. Αφού τα χαμηλά επιτόκια επετεύχθησαν με τη λεγόμενη «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια προς τι η επιμονή στην πιστοληπτική γραμμή;

Προηγουμένως, ο κεντρικός τραπεζίτης προέβλεψε ότι η ύφεση θα κυμανθεί από 4,5% έως 9%, με βασικό σενάριο το 6%, τη στιγμή που η Κομισιόν προβλέπει ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα αγγίξει το 9,75%.

Η πρόβλεψη αυτή αποτελεί το «αντίδωρο» της εμπιστοσύνης που του δείχνει η κυβέρνηση ανανεώνοντας τη θητεία του. Παράλληλα, προέβλεψε για το 2021 ανάκαμψη που θα φτάσει το 5,5%, ποσοστό λιγότερο από αυτό που προέβλεψε η Κομισιόν.

Αδυνατεί να προβλέψει την πορεία των «κόκκινων» δανείων

Κατά τη δευτερολογία του, ο Γ. Στουρνάρας δεν μπόρεσε να διατυπώσει μία πρόβλεψη για την πορεία των «κόκκινων» δανείων, υποστηρίζοντας ότι ο «λογαριασμό θα γίνει» όταν οι κανόνες επανέλθουν σε συνθήκες κανονικότητας. Ταυτόχρονα, συμβούλευσε τις τράπεζες να λειτουργούν με διαφάνεια για να μην «έχουμε εκπλήξεις».

Πρωτογενές έλλειμμα και πλεόνασμα

Τόνισε δε ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα ανέλθει στο 3%, ενώ το συνολικό (μαζί με τους τόκους) θα φτάσει το 5% για το 2019. Όσον αφορά το 2020, το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 2%.

«Έφερε και αποτελέσματα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ»

Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, μετά το 2015, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε διαφορετική πορεία και έφερε και αποτελέσματα. «Τηρήθηκαν οι δημοσιονομικού στόχοι, υπερτηρήθηκαν για την ακρίβεια…» είπε αφήνοντας αιχμή για τα υπερπλεονάσματα, συμπληρώνοντας ότι κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν εκατέρωθεν προσπάθειες συνύπαρξης παρά το γεγονός ότι η «συνεργασία δεν ήταν ανέφελη».

Στουρνάρας ο νέος Φουκουγιάμα;

Πιστός στο δόγμα του «τέλους της ιστορίας», ο Γ. Στουρνάρας ισχυρίστηκε στη Βουλή ότι δεν υπάρχει άλλο βιώσιμο σύστημα πέραν του καπιταλισμού. «Ο καπιταλισμός, χείριστος θεσμός, αλλά μπορείτε να μου πείτε κάποιον καλύτερο;» είπε επικαλούμενος για δεύτερη φορά ρήση του Τσώρτσιλ. Πρόσθεσε δε ότι ο καπιταλισμός επιδέχεται διορθώσεων, φέρνοντας ως παράδειγμα τις Σκανδιναβικές χώρες και τον Καναδά, όπου εκεί υπάρχει επιτυχής συνδυασμό κοινωνικής δικαιοσύνης και οικονομικής αποτελεσματικότητας.

Την ανανέωση της θητείας του Γ. Στουρνάρα στην ΤτΕ στήριξαν οι βουλευτές ΝΔ – ΚΙΝΑλ. Το ΚΚΕ δήλωσε «παρών», ενώ καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση και Μερα25

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter