Βρετανικές εκλογές: Οι πρώτες αντιδράσεις των Ευρωπαίων ηγετών μετά τη νίκη του Τζόνσον

Βρετανικές εκλογές: Οι πρώτες αντιδράσεις των Ευρωπαίων ηγετών μετά τη νίκη του Τζόνσον

Τα πρώτα τους σχόλια έκαναν οι Ευρωπαίους ηγέτες μετά το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών και τη μεγάλη νίκη του Μπόρις Τζόνσον στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Πέμπτη.

Μισέλ: «Ελπίζουμε να διεξαχθεί σύντομα η ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο»

«Η ΕΕ ελπίζει να διεξαχθεί σύντομα η ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο για την έξοδο της χώρας από το μπλοκ και την αποσαφήνιση των σχεδίων του Λονδίνου έπειτα από τον θρίαμβο του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στις χθεσινές εκλογές, δήλωσε σήμερα ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Βέλγος Σαρλ Μισέλ.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία-Τζόνσον: «Τα καταφέραμε, οριστικά Brexit στις 31 Ιανουαρίου» – Τα επόμενα βήματα

Ο Μισέλ συνεχάρη τον Τζόνσον και δήλωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Βρετανία καλώντας ωστόσο το Λονδίνο να εργαστεί καλή τη πίστει.

«Αναμένουμε το συντομότερο δυνατόν μια ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο…είναι σημαντικό να υπάρξει σαφήνεια το συντομότερο δυνατό», είπε ο Μισέλ στους δημοσιογράφους προσερχόμενος για την δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Είμαστε έτοιμοι», είπε αναφερόμενος στις εμπορικές συνομιλίες.

Τα συγχαρητήρια της Μέρκελ

Η Άνγκελα Μέρκελ συνεχάρη σήμερα τον Μπόρις Τζόνσον για την «καθαρή νίκη» του στις βρετανικές βουλευτικές εκλογές και είπε ότι θέλει να συνεργαστεί με τη Βρετανία για τη δημιουργία μιας «στενής εταιρικής σχέσης».

«Χαίρομαι για τη συνέχιση της συνεργασίας μας, για τη φιλία και μια στενή εταιρική σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες μας», ανέφερε ανακοίνωση του εκπροσώπου της στο Twitter.

Η νίκη του Μπόρις Τζόνσον στις βουλευτικές εκλογές της Βρετανίας σημαίνει ότι η αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ είναι πλέον αναπόφευκτη, εκτίμησε ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν ανώτερο στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τη σειρά του σε tweet.

«Δεν είναι μυστικό ότι προσωπικά ήθελα το ΗΒ να παραμείνει στην ΕΕ», έγραψε το Ρέτγκεν που είναι και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.

Διαβάστε επίσης: Πανηγυρίζει ο Τραμπ για την νίκη του φίλου του Τζόνσον στις βρετανικές εκλογές

«Όμως ο βρετανικός λαός αποφάσισε και πρέπει να δεχθούμε την απόφασή του: Με τη νίκη του Τζόνσον το #Brexit έχει καταστεί αναπόφευκτο. Στόχος μας τώρα είναι να διατηρήσουμε όσο πιο στενές σχέσεις γίνεται με τη Βρετανία», πρόσθεσε.

Ο Μακρόν ελπίζει για την… καλή συμπεριφορά της Βρετανίας

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο να μην γίνει ένας «αθέμιτος ανταγωνιστής» της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Brexit, το οποίο προβλέπεται για τις 31 Ιανουαρίου.

«Η ευχή μου είναι το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μια χώρα σύμμαχος, φίλη και πολύ κοντινός εταίρος. Η προϋπόθεση είναι να καθοριστούν οι κανόνες μιας πιστής σχέσης… δεν θέλουμε να γίνει αθέμιτος ανταγωνιστής», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Τσέχος πρωθυπουργός: Άσχημα νέα για την Ευρώπη

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις από την πλευρά του προειδοποίησε ότι «είναι άσχημα νέα για την Ευρώπη».

«Πρόκειται προφανώς για τεράστια επιτυχία του Μπόρις Τζόνσον. Είναι ένας χαρισματικός ηγέτης», σχολίασε ο Μπάμπις.

«Κέρδισε και τώρα θα φύγουν, δυστυχώς. Είναι άσχημα νέα για την Ευρώπη», πρόσθεσε προσερχόμενος για τη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών προμηνύεται ότι θα αποτελέσει ένα από τα «καυτά» θέματα που θα συζητήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρόκειται να στείλουν μήνυμα προς τη Βρετανία ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να αρχίσει διαπραγματεύσεις για μια μελλοντική εμπορική συμφωνία με το Λονδίνο, μόλις ολοκληρωθεί το Brexit.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter