Βρυξέλλες: Εφικτή τις επόμενες εβδομάδες η συμφωνία – Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στις δεσμεύσεις της

Βρυξέλλες: Εφικτή τις επόμενες εβδομάδες η συμφωνία – Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στις δεσμεύσεις της

Την κοινή πεποίθηση όλων ότι μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα είναι εφικτή εντός των τριών επόμενων εβδομάδων, υπογράμμισε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup στις Βρυξέλλες

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε τη σημαντική πρόοδο που επετεύχθη. Τόνισε ότι υπάρχει μια ευρεία συμφωνία ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την εφαρμογή του πακέτου πολιτικής που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς. «Οι εκπρόσωποι των θεσμών και τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης υπογράμμισαν την ποιότητα του μεταρρυθμιστικού έργου» ανέφερε ο υπουργός και εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν εμπόδια όσον αφορά την τυπική ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Αναφορικά με το ζήτημα του χρέους, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι οι συζητήσεις για το θέμα αυτό απασχόλησαν το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής συνεδρίασης. Υπενθύμισε ότι η συμφωνία είναι να δοθεί μεγαλύτερη σαφήνεια στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά την επιτυχή λήξη του ελληνικού προγράμματος.

Σημείωσε, επίσης, ότι συμφωνήθηκε το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% για τέσσερα χρόνια μετά το 2018. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι η συζήτηση για το χρέος ήταν δύσκολη. Υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε το δικό της χρέος και ότι ήταν η σειρά του ΔΝΤ και των κρατών-μελών της Ευρωζώνης να φτάσουν σε συμβιβασμό και να δώσουν μεγαλύτερη σαφήνεια στα μέτρα για το χρέος. Ωστόσο, αυτό δεν κατέστη σήμερα δυνατό, ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, διότι οι συζητήσεις ξεκίνησαν με μεγάλη απόσταση μεταξύ των διαφορετικών θέσεων και παρόλο που έγιναν κινήσεις για να κλείσει το κενό, στο τέλος υπήρξε η αίσθηση ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να επέλθει συμφωνία. Αποφασίστηκε, επομένως, να δοθεί περισσότερος χρόνος για να φτάσουμε σε μια μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μέτρα για το χρέος έτσι ώστε οι χρηματοπιστωτικές αγορές και ο ελληνικός λαός να κατανοούν ακριβώς τι να περιμένουν μετά το τέλος του προγράμματος, τόνισε ο κ. Τσακαλώτος. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλες οι πλευρές θέλουν να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση.

Καταληκτικά σημείωσε πως όλες οι πλευρές θεωρούν ότι αυτό είναι εφικτό να συμβεί εντός των προσεχών τριών εβδομάδων, δηλαδή ως το Eurogoup της 15ης Ιουνίου.

Ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες το Eurogroup χωρίς συμφωνία για το χρέος

«Ολοκληρώθηκε το Eurogroup χωρίς συμφωνία για το χρέος. Δεν θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup πριν από το προγραμματισμένο της 15ης Ιουνίου». Δεν κατέστη δυνατό να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου στη συνεδρίαση του Eurogroup, ανέφερε η ανέφερε πηγή της Ευρωζώνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ντάισελμπλουμ: «Eίμαστε πολύ κοντά σε μία συνολική συμφωνία»

«Eίμαστε πολύ κοντά σε μία συνολική συμφωνία, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό σήμερα», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ χαιρέτισε την πρόοδο που πραγματοποιήθηκε στο πολιτικό επίπεδο σε σχέση με το ζήτημα του ελληνικού χρέους και διατύπωσε την εκτίμηση οτι ως το Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι έχει επιτευχθεί τεράστια πρόοδος όσον αφορά το πακέτο πολιτικής και έχει γίνει μεγάλος όγκος δουλειάς τους τελευταίους μήνες μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών. «Το Eurogroup καλωσορίζει την εφαρμογή των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν», ανέφερε. Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πολλή δουλειά, πρόσθεσε και σημείωσε πως το Eurgoroup δεσμεύεται να συνεχίσει να εργάζεται έως ότου να εκταμιευθεί η επόμενη εκταμίευση. Είμαστε κοντά στην τυπική ολοκλήρωση της δεύτερης ολοκλήρωσης, υπογράμμισε.

«Κάναμε μεγάλη πρόοδο στο πολιτικό επίπεδο και οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολογησης και την εκταμίευση της δόσης πριν από το καλοκαίρι» ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος συνεχίζοντας τόνισε πως σημερα έγινε μία πρώτη συζήτηση για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αλλά και ότι σε αυτό το στάδιο δεν ηταν δυνατό να υπάρξει συνολική συμφωνία. «Τις επόμενες εβδομάδες θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, τονίζοντας ότι το Δ.Ν.Τ. χαιρέτισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί. «Είμαστε πολύ κοντά στην επίταξη συμφωνίας και θα εξετάσουμε όλες τις πιθανές εκδοχές σε ό,τι αφορά τη μείωση του ελληνικού χρέους» σημείωσε.

Αναφερόμενος στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης ο Ολλανδός υπουργός ανέφερε ότι «είναι κοντά» και ότι «πρέπει μόνο να γίνουν μερικές τελευταίες ενέργειες», υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι οι ρυθμίσεις για το χρέος μπορούν να γίνουν μόνο μετά το τέλος της αξιολόγησης. «Σήμερα πάντως συζητήσαμε με ποιους τρόπους μπορεί να γίνει ελάφρυνση του χρέους, ούτως ώστε να μπορέσει να μετάσχει και το ΔΝΤ» ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ, υπογραμμίζοντας πως «συμφωνήσαμε επίσης ότι το πρωτογενές πλεονασμα πρέπει να είναι πενταετούς διάρκειας».

Στόχος μας είναι να παραμείνει το Δ.Ν.Τ. στο πρόγραμμα και να συνεχίσει να το χρηματοδοτεί, προσέθεσε επισης ο Ολλανδος υπουργος, σημειώνοντας ότι «βαδίζουμε επί τη βάσει των αποφάσεων του Μαΐου του 2016».

Από την πλευρά του, ο επιτροπος Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε οτι «δεν καταλήξαμε, αλλά η δουλειά που έγινε είναι σίγουρα χρήσιμη».

«Χαιρετίζουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχει ήδη κάνει Ελλάδα» είπε ο Γάλλος επίτροπος, αναφέροντας ταυτόχρονα ότι από τις 140 μεταρρυθμίσεις που είχε δεσμευθεί ότι θα προωθήσει η Ελλάδα, έχουν σίγουρα ολοκληρωθεί οι 104.

«Μόλις γίνουν οι υπόλοιπες θα θεωρηθεί ότι δεύτερη αξιολόγηση έκλεισε» τόνισε ο επιτροπος, σημειώνοντας πως σε ό,τι αφορά το χρέος έγινε «μεγάλη συζήτηση».

Ο Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα εκπληρώνει ήδη όλες τις προϋποθέσεις για την έξοδο από τη λεγόμενη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος και σημείωσε πως από τυπικής απόψεως η έξοδος αυτή θα γίνει μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Μπρούνο Λεμέρ: Αισιόδοξος οτι ως το επόμενο Eurogroup θα εχει κλείσει η β’ αξιολόγηση

Ο υπουργός οικονομίας της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ χαιρέτισε σήμερα τις δύσκολες, όπως τις χαρακτήρισε, αποφάσεις που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση με στόχο την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που είχε αναλάβει έναντι της Ευρωζώνης. Χαρακτήρισε επίσης εποικοδομητικές τις συζητήσεις που έγιναν στο σημερινό Eurogroup για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας ότι το γεγονός πως δεν υπήρξε σήμερα συνολική συμφωνία είναι λογικό αφού πρόκειται για ένα εξαιρετικά περίπλοκο θέμα.

Εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα ότι μέσα στις ερχόμενες τρεις εβδομάδες θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την επίτευξη συμφωνίας στο επόμενο Eurogroup. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία και στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους, λέγοντας πως αυτό είναι απαραίτητο για να επανέλθει η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, οι επενδύσεις και η ανάπτυξη.

Ως προς την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, ο Γάλλος υπουργός δήλωσε βέβαιος ότι θα γίνει έγκαιρα, ενώ ως προς τη ρύθμιση του ζητήματος του ελληνικού χρέους δήλωσε πως θα πρέπει να υπάρξει μία συμβιβαστική συμφωνία ικανοποιητική για όλες πλευρές.

Ερωτηθείς για τη στάση της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας, ο Γάλλος υπουργός τη χαρακτήρισε εποικοδομητική, λέγοντας εκ παραλλήλου ότι οι διαβουλεύσεις στο εσωτερικό της ΕΕ καταλήγουν σε συμβιβαστικές συμφωνίες. Ανέφερε πάντως ότι όλοι εντός της Ευρωζώνης αντιλαμβάνονται την ιδιαίτερα μεγάλη σημασία που έχει το ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter