Σε εξέλιξη η συνέντευξη Τύπου

Βρυξέλλες: Ο Πουιτζντεμόντ αποδέχεται τις νέες εκλογές - Ζητά εγγυήσεις για να επιστρέψει

Ο καθαιρεθείς από τη Μαδρίτη πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτιζντεμόντ δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες ότι χρειάζεται μία «επιβράδυνση» της διαδικασίας ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας για την αποφυγή ταραχών, την ώρα που η Μαδρίτη ανακάλεσε προσωρινά το καθεστώς αυτονομίας της ισπανικής κοινότητας, η οποία τελεί πλέον υπό τον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης.

«Υποχρεωθήκαμε να προσαρμόσουμε το σχέδιο εργασίας μας για να αποφύγουμε τη βία» και αν «αυτή η στάση έχει ως τίμημα την επιβράδυνση της ανάπτυξης της Δημοκρατίας, τότε πρέπει να θεωρήσουμε ότι αυτό είναι ένα λογικό τίμημα για την Ευρώπη του 21ου αιώνα».

Ο Πουιτζντεμόντ, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες με επτά υπουργούς της καθαιρεθείσας καταλανικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι αποδέχεται τις πρόωρες τοπικές εκλογές που προκήρυξε η Μαδρίτη και δεσμεύθηκε ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμά τους, ενώ δήλωσε πως ελπίζει ότι το ίδιο θα κάνει και η Μαδρίτη.

Ο Πουιτζντεμόντ δήλωσε ότι δεν ζητεί άσυλο από το Βέλγιο και ότι βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να θέσει το καταλανικό ζήτημα στο κέντρο της Ευρώπης.

Δήλωσε επίσης ότι οι κατηγορίες εναντίον του είναι αβάσιμες, ότι δεν επιδιώκει να ξεφύγει από την ισπανική δικαιοσύνη και ότι θα επιστρέψει στην Καταλονία όταν τα του δοθούν «εγγυήσεις».

Πρωθυπουργός Βελγίου: Δεν τον καλέσαμε εμείς

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν, καθαιρεθείς από την ισπανική κυβέρνηση περιφερειακός πρωθυπουργός της Καταλονίας, δεν ήλθε στο Βέλγιο με πρόσκληση της κυβέρνησης της χώρας, δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, προσθέτοντας ότι ο Καταλανός πρώην ηγέτης θα αντιμετωπισθεί όπως οποιοσδήποτε άλλος πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η βελγική κυβέρνηση δεν έκανε απολύτως τίποτε για να ενθαρρύνει τον κ. Πουτζντεμόν να έρθει στο Βέλγιο», αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ.

«Η βελγική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα καλέσει σε πολιτικό διάλογο για την επίλυση της κρίσης στην Ισπανία, στο πλαίσιο της εθνικής και της διεθνούς τάξης», προστίθεται στη δήλωση.

Ο κ. Πουτζντεμόν θα αντιμετωπισθεί στο Βέλγιο «όπως οποιοσδήποτε άλλος Ευρωπαίος πολίτης, με τα ίδια δικαιώματα και καθήκοντα, ούτε λιγότερα ούτε περισσότερα», προστίθεται στη δήλωση του Σ. Μισέλ.

Νωρίτερα το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας είχε ακυρώσει την κήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Περισσότερα ΕΔΩ

Στο μεταξύ το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας κάλεσε την πρόεδρο του καταλανικού κοινοβουλίου Κάρμε Φορκαδέλ καθώς και άλλους πέντε εξέχοντες κοινοβουλευτικούς της περιφέρειας να καταθέσουν στις 2 και 3 Νοεμβρίου, δήλωσε εκπρόσωπος του δικαστηρίου.

Χθες ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας ζήτησε να απαγγελθούν κατηγορίες για εξέγερση και στασιασμό σε βάρος των καταλανών ηγετών για την προσπάθειά τους να οδηγήσουν στην απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία.

Η υποστήριξη στην καταλανική ανεξαρτησία βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων ετών

Η υποστήριξη για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους αυξήθηκε τον Οκτώβριο στην Καταλονία στο υψηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων ετών, σύμφωνα με μια επίσημη περιφερειακή δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το 48,7% των Καταλανών πιστεύει πως η ισπανική αυτή περιφέρεια θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Centre d' Estudis d' Opinio. Το ποσοστό τους σημείωσε άνοδο από το 41,1% που ήταν τον Ιούνιο και είναι το υψηλότερο από τον Δεκέμβριο 2014.

Η δημοσκόπηση βασίσθηκε σε 1.338 συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν από τις 16 ως τις 29 Οκτωβρίου.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.