Δανία: Χωρίς καθαρό νικητή οι εκλογές – «Ρυθμιστής» οι κεντρώοι Μετριοπαθείς

Δανία: Χωρίς καθαρό νικητή οι εκλογές – «Ρυθμιστής» οι κεντρώοι Μετριοπαθείς

Το πρώτο exit poll για τις βουλευτικές εκλογές στη Δανία δείχνει ότι ο κυβερνών κεντροαριστερός συνασπισμός υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών της Μέτε Φρέντερικσεν δεν εξασφαλίζει επαρκείς ψήφους ώστε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Ωστόσο, πλειοψηφία δεν φαίνεται να εξασφαλίζει ούτε η κεντροδεξιά αντιπολίτευση. Σύμφωνα με το exit poll του τηλεοπτικού σταθμού TV2, ρυθμιστής θα είναι το νέο κεντρώο κόμμα των Μετριοπαθών με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Λαρς Λόκε Ράσμουσεν.

Η Φρέντερικσεν ελπίζει ότι θα συνεχίσει να κυβερνά σε μια ευρύτερη συμμαχία που θα περιλαμβάνει και κόμματα της αντιπολίτευσης, μια ιδέα που μέχρι στιγμής έχουν απορρίψει οι ηγέτες της αντιπολίτευσης Τζάκομπ Έλεμαν-Γένσεν των Φιλελευθέρων και Σόρεν Πάπε Πούλσεν των Συντηρητικών, που αμφότεροι είναι υποψήφιοι πρωθυπουργοί στην περίπτωση που σχηματιστεί κεντροδεξιά κυβέρνηση.

Ο Ράσμουσεν δεν έχει εκδηλώσει τις προθέσεις του σχετικά με το αν θα στηρίξει κάποιο από τα δύο μπλοκ, αλλά αν τα προγνωστικά επιβεβαιωθούν και κερδίσει 9% στις εκλογές, οι περίπου 20 βουλευτές που θα αναλογούν στο κόμμα του θα μπορούν να καθορίσουν τις ισορροπίες ισχύος στη Βουλή.

Μπορεί ακόμα να φτάσει και στο σημείο να εξωθήσει τα πράγματα σε μια συνεργασία μεταξύ των δύο μεγάλων μπλοκ, και να προτείνει τον εαυτό του για τη θέση του πρωθυπουργού. Άλλωστε, έχει τη φήμη του σκληρού διαπραγματευτή, ενώ δεν έχει κρύψει τις φιλοδοξίες του για την θέση του πρωθυπουργού. Μια τέτοια ευρεία συνεργασία στην κυβέρνηση της Δανίας έχει να πραγματοποιηθεί από το 1978.

Πηγή: DPA, Euronews

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές στη Δανία: Σε τροχιά νίκης οι Σοσιαλδημοκράτες – Αμφίβολη η Φρεντέρικσεν για την πρωθυπουργία

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter